Van 4,5 kilogram zwaar naar draadloze oordoppen: de geschiedenis van headphones

Gadgets Zuhre Orhon 23 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Je ziet bijna iedereen met oordoppen of headphones rondlopen. Zo genieten we onderweg naar onze bestemming van heerlijke nummertjes. Maar je kunt ook naar podcasts luisteren die je intelligentie een boost geven. Wat je ook beluistert, headphones zijn naar onze mening één van de beste gadgets die er bestaan. Daarom vroegen wij ons af hoe de ontwikkeling en de geschiedenis van headphones is verlopen.

Revolutionaire uitvinding en de geschiedenis van headphones

De oordoppen en headphones die we nu kennen hebben we aan telecombedrijven te danken. De eerste apparaten waar zij met op de proppen kwamen wogen tot wel 4,5 kilogram! Daarom duurde het ook een tijd voordat deze apparaten door muziekfanaten werden gebruikt. Oké, laten we gewoon beginnen met de oldskool modellen.

1881: waar het allemaal begon

Dit zou de eerste headphone zijn die werd gebruikt. Zoals we eerder zeiden was dit toen alleen nog bij telecombedrijven. Deze apparaten waren namelijk vrij zwaar.

1895: de eerste muziekservice

Dankzij Electrophone konden de muziekfanaten thuis van opera genieten. Voor een bepaald bedrag, net zoals nu, kon je thuis via je headphones muziekstukken luisteren. Hoe het apparaat eruit zag? Nou zo:

1910: Nathaniel Baldwin

Baldwin was een slimme gast die de moderne headphones heeft ontwikkeld. Dit deed hij in zijn keuken en verkocht deze vervolgens aan de U.S. Navy. Hij werd natuurlijk stinkend rijk, totdat hij zijn vermogen in polygamie investeerde…

1937: de eerste dynamische koptelefoons

De DT 48 staat bekend als de eerste dynamische koptelefoon op de markt. Het Duitse Beyerdynamic krijgt daar dan ook de credits voor. Hoewel het tot de jaren vijftig duurde voordat iedereen een exemplaar kon krijgen, werd zo de eerste stap gezet.

1958: de aller eerste stereo koptelefoon

In dit jaar maakte John C. Koss samen met Martin Lange, Jr. de eerste stereo koptelefoons. Eén van de belangrijkste functies van de stereophone was dat je alleen naar muziek kon luisteren door de headphones in te pluggen. Wat wij dus nog steeds doen!

1979: Sony komt met de eerste Walkman

Als je een revolutionair moment in de geschiedenis van headphones moest kiezen, is dit ‘m wel. Sony kwam namelijk met de Walkman op de markt. Dankzij deze stap werd muziek opeens draagbaar!

1997: oplossing voor je kapselprobleem

Met de grootte van koptelefoons ontstond uiteraard een kapselprobleem. Voor een comfortabele fitting besloot Sony een neckband headphone te introduceren. Hoewel dit model niet meer populair is, zien we ‘m regelmatig op straat terug.

2001: de geboorte van de in-ear oordoppen

De wereld van muziek werd dankzij Apple op zijn kop gezet. Samen met de iPod werd het gebruik van de witte oordoppen die we nu overal zien een wereldhit!

2008: Beats by Dre

Weet je nog toen de koptelefoons van Dre als warme broodjes over de toonbank gingen? Op een gegeven moment liep zowat iedereen met een Beats rond. Zo werd beweerd dat deze apparaten voor hoogwaardige kwaliteit en muziekervaring zorgden. Maar deze waren zeker niet goedkoop, dit is trouwens waarom.

Anno 2016: draadloos en misschien zelfs zonder audiojack

Een tijd geleden kregen we horen dat Apple met de iPhone 7 de audiojack gaat ditchen. De oordoppen zouden dus geheel draadloos zijn. Dit betekent natuurlijk dat de wereld der oordoppen (nogmaals) door Apple op zijn kop wordt gezet. Wat dit voor de gebruiker betekent, lees je hier.

De geschiedenis van headphones is een feit, de toekomst onbekend

Hoe de technologie de toekomst gaat veranderen is natuurlijk niet bekend. Daarom kijken wij zeker goed uit naar deze ontwikkelingen. Als je niets wilt missen, houd dan WANT goed in de gaten en schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Op die manier kunnen wij je onder andere op de hoogte houden van de vorderingen in de headphonewereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen