Deze gigantische explosie in de ruimte kan je met het blote oog zien

Ruimtevaart Sam Dille 13 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Ruimteliefhebbers van over de hele wereld kijken komende maanden extra goed naar de sterren. Want elk moment kan er een spectaculaire ruimte-explosie plaatsvinden, die je maar één keer in je leven kunt zien.

Ons heelal zit vol met bizarre wonderen, waar we nog maar een fractie van weten. Dit bijzondere fenomeen kennen we gelukkig al wel, want dit wil je echt niet missen.

Ergens tussen nu en september ontstaat er een enorme explosie op 3.000 lichtjaar van ons vandaan. Zelfs amateursterrenkijkers kunnen ervan genieten, want je kunt hem met het blote oog zien.

De ruimte-explosie die je dit jaar met het blote oog kunt zien

In het sterrenbeeld Corona Borealis is er een dubbelstersysteem dat meestal te zwak is om met het blote oog te spotten. Maar om de 80 jaar, zorgt een speciale botsing tussen de twee sterren voor een nucleaire uitbarsting.

Volgens NASA is het licht van de ruimte-explosie zo sterk, dat het lijkt alsof er plotseling een nieuwe megaster aan de hemel verschijnt. Het licht schijnt zelfs net zo helder als de Poolster te zijn. Dit is niet de eerste keer dat we dit spektakel meemaken. De Ierse wetenschapper John Birmingham spotte de explosie voor het eerst in 1866. De explosie werd voor het laatst gezien in 1946.

Sumner Starrfield, die als een echte sterrenjager bij de Arizona State University werkt, vertelde AFP, een Frans persbureau, dat hij helemaal in de wolken is over de ruime-explosie die eraan zit te komen. Hij is namelijk al sinds de jaren 60 bezig met het bestuderen van Corona Borealis.

Starrfield is nu druk bezig met het schrijven van een wetenschappelijk artikel waarin hij voorspelt wat astronomen allemaal te weten zullen komen over na het zien van de terugkerende ruimte-explosie. “Het zou vandaag kunnen gebeuren… maar ik hoop dat het nog even duurt”, zei hij.

Enorm zeldzaam

Terugkerende explosies, zoals die in het Corona Borealis-sterrenbeeld, zijn extreem zeldzaam. Er zijn in de Melkweg maar tien van dit soort gevallen bekend.

De twee sterren hebben een vreemde relatie met elkaar. De ene ster is oud en bijna uitgedoofd, en staat bekend als de ‘rode neus’. Al zijn brandstof is al opgebrand en hij is flink opgezwollen. De andere ster heet de ‘witte dwerg’. Dit is het eindstation van een ster, nadat zijn buitenlagen zijn weggeblazen en alleen de kern overblijft.

Sterren planeet
De sterrenhemel. (Afbeelding: Unsplash/Federico Beccari)

Beide sterren draaien zo dicht om elkaar heen dat alles wat de rode reus uitstoot bijna meteen naar de witte dwerg toe suist. Na ongeveer 80 jaar bouwt zich genoeg massa op de witte dwerg op voor een kernreactie, waardoor een gigantische ruimte-explosie ontstaat.

Je hebt gelukkig geen geavanceerde technologie nodig om dit fenomeen te bekijken. Je kunt het gewoon met het blote oog zien. Het is nog even de vraag wanneer de explosie plaatsvindt. Experts schatten dat het ergens in de komende vijf maanden gaat gebeuren. Wij houden je natuurlijk op de hoogte als er meer bekend is.

Binnenkort kan je in de ruimte eten voor 500.000 dollar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen