Mark Hofman
Mark Hofman Apps 21 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Android en iOS: de vijf beste gratis mail-apps voor je smartphone

Waar we dankzij apps als WhatsApp anno 2022 beter in verbinding staan met elkaar dan ooit tevoren, blijft “de e-mail” nog altijd in leven. Er zijn talloze applicaties voor Android en iOS die je kunt gebruiken om ook op zakelijk gebied digitaal te werk te gaan, maar welke zijn het proberen waard?

In dit artikel zet ik vijf mail-apps op een rij die zowel op Android als op iOS te gebruiken zijn. Het mooiste van alles: ze kosten je helemaal niets. Op gebied van geld, dan.

Android en iOS: Gmail en 4 andere gratis mail-apps

Het versturen van een fysieke brief is voor mijn gevoel iets dat je vroeger na het schoonmaken van je paard en wagen deed. Lang geleden, dus. Met apps als Gmail en besturingssystemen als Android en iOS is mailen iets wat makkelijker is dan ooit tevoren. Al moet je natuurlijk wel even weten welke gratis apps het proberen waard zijn.

In dit artikel zet ik vijf gratis Android en iOS-apps op een rij waarmee het bijhouden en versturen van mailtjes een eitje is. Hou er rekening mee dat alle vijf de apps aanraders zijn en dat de lijst niet op volgorde staat. Here we go:

#1 Gmail

De naam Gmail is inmiddels al een paar keer voorbijgekomen, dus laten we beginnen met de app van Google. De applicatie is voor veel Android en iOS-gebruikers bijna de eerste gedachte wanneer ze het woord ‘e-mail’ horen. De gratis maildienst heeft zich in de loop der jaren, met een hoop interessante functionaliteiten, ontwikkeld tot een begrip. Het automatisch sorteren van de inkomende berichten, het beheren van verschillende accounts en het inplannen van e-mails: het is allemaal mogelijk met Gmail.

Ondanks de kleine (prettige) functionaliteiten werkt de Gmail-app zowel op Android als iOS uitstekend. Natuurlijk moet het ontwerp je liggen, maar de gebruiksvriendelijkheid kan bijna niet ontkent worden. Je voegt e-mails makkelijk toe tot je favorieten, verplaatst ze naar snel naar andere mappen en archiveert ze zonder moeite.

Gmail is hier gratis te downloaden voor Android en iOS.

Google Agenda Gmail
Gmail en andere apps. (Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

#2 Spark

Spark behoort al tijden tot mijn favoriete mail-apps voor zowel Android als iOS. Dat heeft eigenlijk niet zozeer te maken met de vele functionaliteiten die het biedt, maar puur met de uitstraling van de app. Spark is overzichtelijk, bijzonder makkelijk te gebruiken en doet sommige dingen net een beetje anders dan de rest.

Zo krijg je binnen de app toegang tot een slimme inbox, waarin het systeem e-mails verdeelt tussen persoonlijk, zakelijk en newsletters. Verder werkt Spark met swipes, zodat je snel berichten kunt archiveren, verwijderen of beantwoorden. Al met al is het een makkelijke app die je inbox zeer toegankelijk maakt.

Spark is gratis te downloaden voor Android en iOS.

#3 Android en iOS: ProtonMail

Bijna iedere Android en iOS-app is wel te verkrijgen in een privacy-gerichte variant. Zo kun je dus niet alleen op het gebied van bijvoorbeeld browsers, maar ook op het gebied van mail jezelf voorzien van een veilige optie. In dit geval is dat ProtonMail.

ProtonMail is praktisch gezien een doodgewone mail-app, maar dan volledig gericht op jouw veiligheid. De e-mails die je stuurt en ontvangt zijn volledig versleuteld en kan niet door het team achter de app ingezien worden. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee, zoals privacy, maar helaas ook een nadeel. Het is nu eenmaal nodig om een nieuw account aan te maken als je ProtonMail wilt gebruiken. Als je daar geen moeite mee hebt een uitstekende keuze, dus.

ProtonMail is gratis te downloaden voor Android en iOS.

#4 Blue Mail

Blue Mail is dé mail-app voor iedereen die ooit een keer een bijzonder e-mailadres heeft aangemaakt. De applicatie ondersteunt namelijk (bijna) alle e-mailadressen die er zijn. Het maakt dus niet uit of jij nog een Hotmail of MSN-account hebt: de kans dat je ze met Blue Mail kan gebruiken is groot.

Naast de handige gebaren die je kunt gebruiken is het ook mogelijk om een timer in te stellen. Je kunt er dus voor zorgen dat de app bepaalde uren van de dag zijn waffel houdt, zodat jij in alle rust verder kunt werken. Of kunt genieten van je vrije tijd, natuurlijk.

Blue Mail is gratis te downloaden voor iOS en Android.

#5 Microsoft Outlook

Je hebt klassiekers en je hebt klassiekers: Microsoft Outlook hoort zonder twijfel tot die laatste. Het Amerikaanse bedrijf richtte zich namelijk al op het sturen van digitale brieven voordat het cool was. Niet gek dus dat de app anno 2022 ook een dikke aanrader te noemen is.

Microsoft Outlook is als app gewoon erg prettig in gebruik. Je inbox is overzichtelijk, je maakt gemakkelijk submappen aan en kunt binnen de app alles direct in een agenda zetten. Zo hou je dus niet alleen contact met je zakelijke klanten of vrienden, maar kun je ook direct zien of een bepaalde afspraak uitkomt of niet.

Microsoft Outlook is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Android, iOS, Gmail en meer

Ben jij een fanatieke Android of iOS-gebruiker en wil je meer handige apps leren kennen of alles weten over je favoriete platformen? Hou deze pagina op onze website dan goed in de gaten.

Gmail: 5 geheime tips ‘n tricks die bijna niemand in 2022 nog kent

Wil je liever zoveel mogelijk uit Gmail halen, check dan zeker even het bovenstaande artikel. Dat bericht al gelezen? Dan kun je het tweede deel van het artikel hier vinden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!