Zelfs de grootste fans van Harry Potter hebben deze dingen fout

Films & Series Rik Claessen 25 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

De wereld van Harry Potter is er een met veel details en trivia. Dankzij de films worden sommige details hier en daar in de war gehaald. Daardoor weten zelfs de grootste Harry Potter-fans deze feitjes niet goed.

Wat ooit begon als een magisch kinderboek, is uitgegroeid tot een van de grootste community’s in de popcultuur: de Wizarding World. Uiteraard gebaseerd op de Harry Potter-boeken. Of je nou alleen wat films hebt gezien, de geweldige games hebt gespeeld, of als die-hard alle boeken hebt verslonden. Iedereen weet wel wie Harry Potter is.

Met al die boeken, films en andere ditjes en datjes met magie is er ontzettend veel informatie om jezelf in te verliezen. Zoals deze Harry Potter-geheimen die we eerder voor je uitzochten.

Deze dingen onthouden Harry Potter-fans verkeerd over de tovenaarswereld

En zelfs als je de allergrootste Harry Potter-fanaat bent, is de kans groot dat je een van deze feitjes of details verkeerd hebt onthouden.

Brieven van Hogwarts komen niet aan op een tovenaars 11e verjaardag, zoals bij Harry Potter

Een veel voorkomende ervaring voor degenen die Harry Potter-fan werden voordat ze elf werden, is de totale teleurstelling wanneer er geen brief van Hogwarts op de deurmat valt als ze jarig zijn. Het betekende dat Hogwarts voor altijd buiten bereik zal blijven. Wat een emotionele mokerslag was dat.

Om je iets gerust te stellen: een heleboel tovenaars en heksen krijgen hun brief ook niet op hun verjaardag. Alle brieven worden op hetzelfde moment verstuurd. Voor onze Harry was het gewoon toeval dat het rondom zijn verjaardag was.

Zelfs de grootste Harry Potter Fans hebben deze dingen fout
(afbeelding: Warner Bros.)

Het huisembleem van Ravenclaw is geen raaf… maar een adelaar

Hét huis voor slimmeriken en grote denkers: Ravenclaw. Zoals we weten heeft ieder huis een dier dat het afbeeldt. Van de slang van Slytherin tot de das van Hufflepuff. Maar Ravenclaw heeft gek genoeg geen raaf in zijn embleem, maar een adelaar.

Het dier dat het huis van Rowena Ravenklauw vertegenwoordigt, werd gekozen omdat adelaars ravenklauwen hebben. Maar aangezien de eerste vogel die in iemands gedachten opkomt bij het horen van de huisnaam een raaf is, hebben de Harry Potter-films en Fantastic Beasts-films het embleem verandert.

Harry Potter foute shit
(afbeelding: Wizarding World)

Durmstrang & Beauxbatons zijn geen scholen voor één geslacht

“Bloody hell”, zei Ron toen de knappe dames van de Franse toverschool Beauxbatons binnen kwamen huppelen. Het is een van de meest iconische momenten in Harry Potter and The Goblet of Fire. Kort daarna krijgen we de groep angstaanjagende mannen te zien die bij Durmstrang horen. En zo is de indruk snel gewekt dat op die toverscholen exclusief mannen of vrouwen zitten.

Niets is minder waar in de boeken. Hoewel Viktor Krum een jongen was en Fleur Delacour een meisje, hadden beide scholen mannelijke en vrouwelijke studenten. Bovendien brachten de twee gastscholen slechts een select aantal studenten naar Hogwarts: nog een feit dat Harry Potter-films anders doen dan de boeken.

Zelfs de grootste Harry Potterfans hebben deze dingen fout
(afbeelding: Warner Bros.)

Polyjuice verandert ook de stem van de drinker

Polyjuicedrankjes komen regelmatig aan bod in de films van Harry Potter. En iedere keer als een personage zo’n drankje dronk om in wie dan ook te veranderen, veranderde de stem mee. Een detail dat ze in de films fout hebben toegepast. Daar blijft de stem van bijvoorbeeld Harry hetzelfde wanneer hij in een van Draco’s makkers verandert.

Wederom hebben de boeken het bij het juiste eind. Daar veranderen de personages volledig in wie of wat dan ook, inclusief hun stemgeluid.

Zelfs de grootste Harry Potterfans hebben deze dingen fout
Hermione had hier dus flink hard moeten miauwen (afbeelding: Warner Bros.)

Hogwarts staat in Schotland, niet in Engeland

Het is makkelijk om je over de locatie van Hogwarts te vergissen. Een heleboel speelt zich namelijk af in Engeland. Platform 9¾ en het Ministry of Magic zijn allebei in Londen. Evenals Diagon Alley. Maar het daadwerkelijke kasteel staat in Schotland.

Zelfs de grootste Harry Potterfans hebben deze dingen fout
(afbeelding: Warner Bros.)

Toverstokken maken geen verbinding in een typisch tovenaarsduel

Het zijn indrukwekkende scenes in de films. Helaas zijn ze technisch gezien niet juist. De spectaculaire gevechten waar twee tovenaars elkaar de spreuken om de oren slingeren. Meestal is er dan een moment dat hun toverstralen elkaar raken en ze in een soort magische touwtrekwedstrijd belanden. Het heeft zelfs een echte naam gekregen in de Harry Potter-community: Piori Incantatem.

Vakterm of niet, het is puur en alleen een detail voor in de films. Bij nagenoeg alle tovenaarsduellen komt dit stroompje sprankelende magie niet aan bod.

Zelfs de grootste fans hebben deze dingen fout
(afbeelding: Warner Bros.)

Ook slechte karakters kunnen een patronus oproepen

Expecto Patronum haalt zijn kracht uit een gelukkige herinnering. Daardoor ontstaat de fabel dat alleen goede personages hun lichtgevende toverdier op kunnen trommelen.

Maar geloof of niet: slechte mensen kunnen óók mooie herinneringen hebben. Het zijn mogelijk wel andere soort gelukkige herinneringen, zoals het wurgen van puppy’s, maar er kan gewoon een patronus uit voort komen. We zien zelfs in Harry Potter and the Deathly Hallows dat Doloris Umbridge een patronus oproept, terwijl zij een perfecte kandidaat voor puppy’s wurgen is.

Dolores
(afbeelding: Warner Bros.)

Meeste tovenaars zoals Harry Potter kunnen niet zonder bezemsteel vliegen

Bloedstollend zijn de achtervolgingsscènes wanneer Harry Potter in een van de latere films probeert te vluchten van het huis van de Dursleys. Samen met de Order of the Phoenix proberen ze de duistere tovenaars, waaronder Voldemort, af te schudden. Een pijlsnelle actiescène op grote hoogte boven Engeland.

Ondanks de hoogte, hebben alleen onze goede vrienden bezemstelen. De duistere tovenaars fladderen er achteraan in een soort zwarte wolk. Dat is uiterst zeldzaam, want eigenlijk niemand kan zonder bezemsteel vliegen. Het is een detail dat laat zien hoe krachtig Voldemort kan zijn: hij kan gewoon een nieuwe spreuk maken, puur om Harry op zijn hielen te zitten. Toch is het niet onderdeel van de canon, maar bedacht voor de films.

Deathly Hallows
(afbeelding: Warner Bros.)

Uitgekeken op de films van Harry Potter, maar wil je toch in dezelfde sfeer blijven hangen? Wij zochten uit welke films je dan het beste kunt kijken. Je checkt ze hier:

7 films waar iedere Harry Potter-fan zonder twijfel van kan genieten

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen