Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 31 jan 2019

Huawei Watch GT review: de ideale smartwatch?

Smartwatches zijn nooit de alles-in-een-polscomputers geworden die we jaren geleden ooit voorzagen. Toch hebben de slimme horloges wel degelijk hun draai gevonden in de markt. De Huawei Watch GT is een voorbeeld van een horloge dat de gulden middenweg probeert te vinden.

Veel mensen zien een smartwatch immers meer als een soort stijlvol en uitgebreid fitnessbandje met notificatiefunctie. Dat is precies wat de Huawei Watch GT probeert te zijn, zonder alle poespas van een Android Wear-device. In deze Huawei Watch GT review zoeken we uit of dat werkt.

Lees verder onder de video

Stijlvol ontwerp

Het ontwerp van de Watch GT heeft Huawei in ieder geval goed voor elkaar. Het is een stijlvol rond klokje dat stevig aanvoelt en twee knopjes heeft. De Watch GT is tot 5ATM waterdicht, wat erop neerkomt dat hij 50 meter onder water komt. Ruim voldoende voor normaal gebruik, lijkt me.

Huawei Watch GT review design

Er zijn twee versies van de Watch GT: en zwarte en een ‘bruine’. Die bruine heeft een zilveren behuizing, maar is voorzien van een bruin leren bandje. De zwarte variant is helemaal zwart en heeft een plastic bandje. Dat vind ik jammer, maar het bandje is gelukkig eenvoudig verwisselbaar. Het horloge is niet te zwaar en relatief dun voor een smartwatch, waardoor hij prettig draagt.

Eigen besturingssysteem

De grootste verandering in de Watch GT tegenover eerdere horloges van Huawei, is het besturingssysteem. Android Wear is in de ban gedaan en vervangen door Huawei’s eigen software. Qua gebruiksvriendelijkheid is dat prima. Het horloge heeft een aantal ‘widgets’ waar je doorheen kan scrollen door over het scherm te vegen. Verder is er een sport-menu en een app-menu, die je kunt bereiken met de twee knopjes aan de zijkant.

Huawei Watch GT review design

Dat app-menu bevat wat eenvoudige toepassingen, en is niet uit te breiden. Zaken als een weer-app, barometer, zaklamp, stopwatch en notificatie-overzicht zijn aanwezig. Daar houdt het echter wel een beetje op. An sich geen probleem, want wat mij betreft zijn veel uitgebreidere apps op een smartwatch ook niet praktisch.

Het enige dat ik wel echt mis is een muziekspeler. Daarmee zou je muziek kunnen spelen tijdens het sporten zonder telefoon mee te nemen. Dat is nu helaas geen optie. Dat worden saaie hardlooprondjes, of een zware broekzak.

Lange batterijduur

Een duidelijk voordeel van het eigen besturingssysteem van Huawei, is de bijbehorende batterijduur. Waar Android Wear stroom slurpt, houdt het simpele Huawei-systeem het rustig.

Vijf a zes dagen op een batterijlading is geen probleem

De fabrikant claimt een batterijduur van een week. Dat red ik net niet, zeker als je veel activiteiten bijhoudt gaat de batterij net wat sneller leeg. Maar hoe dan ook komt de Watch GT erg dicht in de buurt. Vijf a zes dagen op een batterijlading is geen probleem

Lekker slapen

Dat maakt meteen uitgebreide slaap-track-functies beschikbaar: het horloge hoeft immers niet ‘s nachts aan de lader. De Watch GT houdt bij hoe lang je slaapt en in welke slaapfase je zit. Daar krijg je aan het einde van de nacht een score voor, met als je wilt zelfs tips om je slaap te verbeteren.

Huawei Watch GT review design

Bovendien kun je het horloge als wekker gebruiken, met de mogelijkheid om je net voordat de wekker gaat wakker te maken in een lichtere slaapfase. Zo zou je beter uitgerust op moeten staan, hoewel dat voor mij persoonlijk niet echt opgaat.

Sportfuncties missen fine-tuning

Allemaal leuk en aardig, die smartwatch-features. Uiteindelijk is de hoofdfunctie van de Watch GT echter het bijhouden van je sportprestaties. Dat gaat in de basis goed, maar mist nog een beetje fine-tuning.

Als je gewoon een rondje gaat hardlopen, wat baantjes gaat zwemmen of op de fiets stapt, is er niks aan de hand. Alle meer gebruikelijke sporten zitten ingebouwd en in eenvoudig terrein staat de GPS zijn mannetje. Het enige wat misschien vervelend kan zijn, is dat je de Watch GT in ieder geval voorlopig niet kunt aansluiten op populaire hardloopapps als Strava.

De GPS gaat in lastig terrein nogal eens de mist in

Wil je wat meer exotische sporten beoefenen, dan gaat de Watch GT wel de mist in. Sowieso zijn er relatief weinig sporten ingebouwd en kom je al snel bij de modus ‘overig’ terecht, die weinig info geeft. Het toestel in bijvoorbeeld klimmodus zetten is dan handiger: dan krijg je in ieder geval meer informatie gepresenteerd. Maar het is natuurlijk jammer dat je niet kunt bijhouden welke sport je echt aan het doen bent.

Bovendien gaat de GPS in lastig terrein nogal eens de mist in. Zo beweerde de Watch GT tijdens het skiën dat ik de 800 kilometer per uur heb aangetikt en schatte hij mijn ijsklimroute van hooguit een paar honderd meter in op 2,7 kilometer. Fanatieke buitensporters kunnen dus beter even verder zoeken.

Conclusie: stijlvol fitnesshorloge

De Huawei Watch GT houdt een beetje het midden tussen een volledig functionele smartwatch en een fitnessbandje. Daarmee heeft hij wat mij betreft een sweet spot te pakken. Met €200 is hij zeker niet goedkoop, maar ook niet overdreven duur.

Huawei Watch GT review design

Hij ziet er stijlvol uit, is eenvoudig in gebruik en heeft een lange batterijduur. Daar staat helaas wel tegenover dat de functionaliteit net iets té beperkt is: een muziekspeler was wel op zijn plaats geweest.

De sportfuncties zijn goed genoeg als je zo nu en dan recreatief zwemt, hardloopt of fietst, maar komen tekort als je met minder bekende sporten aan de slag gaat. Een goede eerste poging met ruimte voor verbetering, dus.

Hoef je niet al die slimme features in je horloge? Check dan ook eens dit innovatieve analoge klokje.

Reageer op artikel:
Huawei Watch GT review: de ideale smartwatch?
Sluiten