Niet vervelend bedoeld, maar je geeft je huisdier waarschijnlijk verkeerd te eten

Wetenschap Sam Dille 24 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb jij een huisdier, pas dan goed op! De kans is namelijk groot dat jij hem niet goed voert. Onjuiste omgang met het voer van het beestje kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier. De meeste baasjes zijn zich echter niet eens van hun slechte gedrag bewust.

Wetenschappers aan de universiteit van North Carolina deden onderzoek naar dit probleem. Ze ondervraagden 417 baasjes over hun voedergewoonten. Het werd al snel duidelijk dat er nog veel te leren valt.

Baasjes geven hun huisdier verkeerd te eten

De gegevens laten zien dat veel baasjes belangrijke informatie missen over hoe je hygiënisch omgaat met het voedsel van het huisdier. Slechts 4,7 procent van de ondervraagde eigenaren was op de hoogte van de richtlijnen voor de behandeling van dit voedsel. Deze richtlijnen zijn samengesteld door de Food and Drug Administration (FDA).

Huisdier voedsel
Bewaar het eten altijd op een koele plaats. (Afbeelding: Unsplash)

De protocollen van de FDA bevatten aanbevelingen voor het veilig opslaan en bereiden van huisdiervoedsel. Dit omvat het hygiënisch omgaan met voedsel, maar ook het wassen van huisdieren na het eten. Je moet voedsel bijvoorbeeld op een koele plaats bewaren, het gekoelde voedsel goed bedekken en keukengerei na gebruik altijd schoonmaken met water en zeep. Het is ook belangrijk dat je altijd je handen wast met zeep en heet water voordat je aan het voedsel komt. De volledige lijst kun je hier checken.

Schokkende resultaten

De onderzoekers ontdekten dat driekwart van de eigenaren sommige dingen wel goed doet. Zo vermijden de meeste baasjes rauw voedsel en bedekken ze de restjes. Toch gaat het nog lang niet zoals het zou moeten. Maar 22 procent van de ondervraagden wast wekelijks de voederbak van hun huisdier. Dit wordt nog een stapje erger: maar 34 procent van de respondenten wast hun eigen handen nadat ze het voedsel bereid hebben.

Handen wassen
Altijd je handen wassen nadat je gevoerd hebt. (Afbeelding: Unsplash)

Bijna net zo schokkend is het feit dat 40 procent van de baasjes het voedsel van hun dier op dezelfde plek bereiden als hun eigen eten. Toen de ondervraagden op de hoogte werden gebracht van FDA’s richtlijnen, bleek dat maar 8 procent bereid was om dit gedrag aan te passen.

Waarom moeten we zo goed letten op onze hoe we onze huisdieren voeren?

Het lijkt misschien veel gedoe om wat simpele brokjes, maar slechte omgang met voedsel kan echt verregaande gevolgen hebben voor je gezondheid. Kruisbesmetting van mens op dier kan bijvoorbeeld zorgen voor de overdracht van gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella of E. Coli.

Is het slim om je kat uit te laten of kan je hem beter zelf laten lopen?

Het is heel simpel: als je je aan de protocollen houdt verklein je het risico op overdracht aanzienlijk. De FDA raadt aan om na gebruik de voederbakken van je huisdier altijd goed te wassen. En dat moet elke dag. Was ook elke dag je handen minstens twintig seconden na het voeren van het dier. Met deze tips in het achterhoofd wordt het thuis vast een stuk gezonder voor mens en dier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen