Hyundai IONIQ 5 gaat next-level en overklast Tesla op gebied van laden

Elektrische auto's Mark Hofman 5 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De Hyundai IONIQ 5 wordt door velen nu al gezien als dé elektrische auto van deze zomer. Met een prijskaartje van €42.505 is hij relatief betaalbaar en biedt hij de rijder voldoende comfort voor een prettig rijervaring. Iets dat je heel goed terug kan zien in het laden van de accu waar het Tesla, naar eigen zeggen, ver achter zich laat.

De autofabrikant neemt zelfs het woord ‘domineren’ in de mond en zegt dat ook de rest van de markt geen schijn van kans maakt. De elektrische auto van het bedrijf laadt namelijk meer kilometers per uur dan welk ander voertuig dan ook. En dat is indrukwekkend.

Het probleem van de elektrische auto

Er is één probleem in de elektrische automarkt dat het grote succes in de wegstaat: het opladen van de accu. Of het nu gaat om het aantal beschikbare laadpunten of de snelheid waarmee opgeladen kan worden: er is echt verbetering nodig. In slechts een paar jaar zijn al grote stappen genomen, zoals het tempo waarmee auto’s volgegooid worden. Waar elektrische auto’s eerst met een snelheid van 50kW konden laden, doen ze dat nu met 150kW of zelfs 250kW.

Tesla elektrische auto supercharger
Lekker snel laden met Tesla (Afbeelding: ANP / Robin van Lonkhuijsen)

Al zeggen deze cijfers niet alles. Ze vertellen bijvoorbeeld niet hoelang het precies duurt voor je accu helemaal vol is, gezien niet iedere auto de hoge laadsnelheid even lang vast kan houden. Daarom is het belangrijk om ook te kijken naar het aantal kilometers dat per minuut erbij geladen wordt. Iets waar Hyundai bedrijven als Tesla dus ver achter zich laat.

Hyundai IONIQ 5 overklast Tesla

Tesla domineert de markt al jaren op het gebied van laadsnelheden, maar lijkt nu toch afgetroefd te worden. Althans, als we de woorden van Hyundai zelf moeten gebruiken want groot is het verschil niet echt. Waar de Tesla met een vermogen van 150kW tot 80% laadt in 20 minuten, doe de Hyundai IONIQ 5 dat in 18 minuten.

Tesla Model 3 vs Ford Mustang Mach-E: titanenstrijd om de toekomst

De enige kanttekening is dat Hyundai dan wel de vergelijking met met de Tesla Model Y, waar het verschil vier minuten is. Die elektrische auto laadt namelijk van 10% naar 80% in 22 minuten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen