Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische auto's 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

De iconische Volkswagen bus keert terug als elektrische auto (maar…)

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Volkswagen een concept liet zien van een elektrische versie van zijn iconische microbus. De elektrische auto is inmiddels bijna een realiteit en is in het uiterst zeldzame geval ook al op de weg te bewonderen. Al blijft er weinig over van het busje waar we allemaal zo gek op zijn.

Al moeten we dan wel weer eerlijk bekennen dat dit niet zomaar een elektrische auto is. De Volkswagen ID Buzz, zoals het voertuig heet, is namelijk een volledig autonome bus. Tijdens IAA 2021, een grote autobeurs dat van 7 september tot en met 12 september plaatsvindt in München, dook de auto op en werden de plannen bekend.

Iconische Volkswagen busje keert terug

Ronde zonnebrillen, hippies en flower power: dat is wat de iconische microbus van Volkswagen uit hoort te stralen. De nieuwe ID Buzz, die tijdens IAA 2021 het daglicht zag, heeft daar helaas weinig mee te maken. De elektrische auto is gespot op de wegen van München en dat is geen toeval. Vijf jaar nadat Volkswagen de eerste concepten liet zien, wordt de autonome auto komende tijd uitvoerig getest. Al moeten we wel concluderen dat het concept van vijf jaar geleden een stuk mooier is geweest dan de realiteit.

Volkswagen elektrische auto
Zo is het (Afbeelding: Volkswagen)

De nieuwe Volkswagen ID Buzz heeft namelijk een zelfde ontwerp gekregen als de ID.3. Vooral aan de neus is de inspiratie die het huidige elektrische model gegeven heeft goed terug te zien. Al is het gevaarte dat bovenop het dak van de elektrische auto ligt een wijziging die niet over het hoofd gezien kan worden. Die dakbedekking is onderdeel van de technologie van Arlo AI: een startup uit Pittsburgh dat de handen met volkswagen ineen slaat voor dit unieke project. Het bedrijf kreeg 2.6 miljard dollar van Volkswagen om het systeem te ontwikkelen en is inmiddels 12.4 miljard dollar waard. Naast de steun van Volkswagen krijgt het Amerikaanse bedrijf ook steun van Ford.

Zowel Arlo AI als Volkswagen hebben nog tijd genoeg om de elektrische auto uitvoerig te testen. Het plan is om het voertuig in 2025 uit te brengen op de Duitse markt. Of we in dat jaar al klaar zijn voor auto’s die volledig autonoom rijden (het is over vier jaar al zover) valt nog te bezien.

Volkswagen elektrische auto
Op de wegen in München (Afbeelding: Volkswagen)

Elektrische auto steelt de show

Het mag overigens duidelijk zijn dat de elektrische auto echt de toekomst is. Dat wisten we natuurlijk al, maar op beurzen als de IAA is er duidelijk een wisseling van de wacht te zien. Het zal nog decennia duren voordat de consument niet beter weet, maar het is erg bijzonder om te zien hoe de elektrische auto steeds meer een hoofdrol vertolkt.

Elektrische auto besturen met je gedachten: Mercedes wil het doen!

Al gaat Mercedes wel echt een flinke stap verder. Het Duitse bedrijf wil namelijk een elektrische auto produceren die volledig te besturen is met je gedachten. Benieuwd hoe dat precies zit? Lees dan zeker het bovenstaande artikel even!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De iconische Volkswagen bus keert terug als elektrische auto (maar…)
Sluiten