Dit Ikea robotmeubel is drie kamers in één

Smart Home Ilona Braam 9 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoewel sommige mensen het geluk hebben in een groot huis te wonen, hebben toch behoorlijk wat mensen te maken met een kleine ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de kleine woningen in Japan en China, maar ook bijvoorbeeld aan een studentenkamer. Om mensen met een beperkte woonruimte te helpen heeft Ikea de handen ineengeslagen met de Amerikaanse startup Ori. Het resultaat is het Rognan robotmeubel, dat je kamer met een druk op de knop omtovert van een slaapkamer naar een inloopkast en zelfs een woonkamer.

Ikea Rognan

Het Ikea Rognan robotmeubel bestaat uit een scheidingswand met aan één kant een tweepersoonsbed en aan de andere kant een sofa. De scheidingswand bestaat zelf weer uit verschillende kasten die je aan beide kanten voorzien van extra ruimte om je spullen in op te bergen. Als het bijvoorbeeld tijd is om te gaan slapen kun je op het bijbehorende touchscreen het bed icoon selecteren. Hierop verplaatst het robotmeubel zich richting de muur om het slaapkamer gedeelte wat groter te maken en de sofa kant juist wat kleiner. In het slaapkamer gedeelte kun je er overigens ook voor kiezen om het bed in het meubel te laten verdwijnen, waardoor je overblijft met een soort inloopkast.

Ikea Rognan robotmeubel
Ikea Rognan robotmeubel

Van slaapkamer naar woonkamer

Overdag kan een woonkamer juist weer handiger zijn dan een slaapkamer en kun je voor het sofa icoontje gaan op het touchscreen. Hierop verdwijnt het bed weer en beweegt het robotmeubel zich richting slaapkamer op de sofa tevoorschijn te halen en je meer ruimte te geven in de ontstane woonkamer. Aan de kant van de sofa vind je in de scheidingswand naast gesloten kasten ook een boekenkast om meteen je boeken kwijt te kunnen.

Ikea Rognan robotmeubel
Ikea Rognan robotmeubel

Overigens hoef je niet per se te kiezen voor een slaapkamer of woonkamer. Het is ook mogelijk om beide kanten tegelijkertijd te gebruiken met de scheidingswand in het midden van de kamer. Als je de ruimte met meerdere personen deelt kan dat bijvoorbeeld handig zijn en voor wat meer privacy te zorgen.

Het Rognan meubel zal volgend jaar beschikbaar zijn in Hongkong en Japan, aangezien er daar behoorlijk wat kleine woningen zijn. Het is onbekend of we de alles-in-één kamer ook in Nederland zullen krijgen. Ook de prijs van het robotmeubel is nog niet prijsgegeven, maar deze zomer zou daar meer informatie over beschikbaar moeten komen. Wat je in Nederland wel al bij Ikea kunt kopen is alles wat je nodig hebt om de woonkamers uit onder andere Stranger Things en Friends na te maken. Dat doe je met de meubels uit de Ikea Real Life Series.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen