TRÅDFRI: Zo installeer je de slimme verlichting van Ikea

Smart Home Ilona Braam 12 mrt 2018
Leestijd: 5 minuten

Vorig jaar kwam Ikea met een antwoord op de Philips Hue lampen in de vorm van hun eigen TRÅDFRI verlichting. Deze collectie bestaat uit verschillende slimme LED lampen en bijbehorende accessoires om ervoor te zorgen dat je nooit meer op hoeft te staan voor een lichtschakelaar. Een voordeel van de Ikea lampen is dat ze goedkoper zijn dan hun Philips Hue rivalen. Dit is hoe het werkt.

TRÅDFRI collectie

In de TRÅDFRI-serie vinden we allerlei soorten lampen. Er zijn de gebruikelijke lampjes, die je in een fitting kunt draaien, maar Ikea heeft ook lichtpanelen in verschillende maten om je muren of plafond ook een lichtboost te geven. Je kunt kiezen uit wit of warm licht en ook een lampje met kleurtjes zit in de collectie. Om te beginnen zijn er verschillende sets, die je kunt kopen. Deze komen bijvoorbeeld met een lamp in combinatie met een dimmer of afstandsbediening. Als je al blij bent dat je draadloos met een afstandsbediening kunt werken, ben je snel klaar. Om de dimmer te installeren hoef je bijvoorbeeld alleen de batterij erin te stoppen en alles is klaar om gebruikt te worden. Het lampje moet je natuurlijk wel even in een fitting draaien.

Ikea TRÅDFRI slimme lampen

Alexa, Google Assistant en HomeKit

Het wordt echter een stuk interessanter, om je verlichting via spraakopdrachten te bedienen. Het zijn tenslotte slimme lampen en lampjes met een afstandsbediening bestaan al jaren. Op het moment kun je de lampen van Ikea koppelen aan je Echo speaker om ze via Alexa te besturen. Het is de bedoeling dat dit binnenkort ook via Google Assistant kan. Ook de HomeKit wordt overigens ondersteund. Om de lampen slim te gebruiken, moet je wel wat meer werk doen dan simpelweg een batterij ergens in stoppen.

Echo speakers

Spraakbesturing via verbindingshub

Om de TRÅDFRI lampen te koppelen aan je slimme speaker en via de app te gebruiken,  heb je een verbindingshub  nodig. Deze zorgt ervoor dat je lampen ook via wifi werken. Om te beginnen moet je de hub aansluiten op je router via een netwerkkabel en uiteraard moet hij ook elektriciteit krijgen via een stopcontact. Je draait de hub open, verbindt de kabels en kunt eventueel te lange draden nog binnenin wegwerken.

Ikea TRÅDFRI slimme lampen

Hub verbinden met app

Als je hub er klaar voor is, heb je uiteraard de bijbehorende app nodig. Deze is beschikbaar voor zowel Android als iOS en helpt je met je slimme lampjes. Zo kun je ze via de app allemaal apart bedienen en bijvoorbeeld je favoriete instellingen opslaan. In de app wordt je verder begeleid bij het installeren van je slimme verlichting en word je gevraagd om de QR code aan de onderkant van de hub te scannen. Daarna is je hub verbonden met de app en is het tijd om je lampjes te koppelen.

Ikea TRÅDFRI slimme lampen

Toch nog dimmer of afstandsbediening nodig

Een beetje vreemd is dat je de lampen niet meteen kunt koppelen aan de app, maar dat je daarvoor alsnog een dimmer of afstandsbediening nodig hebt. Terwijl je via de app alles kunt besturen en eigenlijk dus de fysieke dimmer en afstandsbediening niet meer nodig hebt. Om de dimmer te koppelen, stop je er een batterij in en druk je viermaal op het knopje binnenin. Tien seconden later is deze stap alweer klaar. In de app kies je voor het plaatje van de dimmer en de app gaat vervolgens op zoek naar het apparaat. Om hem daadwerkelijk vindbaar te maken moet je nog even koekeloeren bij de hub. Hiervoor houdt je de dimmer 2 cm vanaf de hub en druk je het knopje binnenin 10 seconden in. Als het goed is krijg je daarna in de app te horen dat je dimmer is gevonden en verbonden is met het TRÅDFRI systeem.

Ikea TRÅDFRI slimme lampen

Tijd voor lampjes

Als je dimmer er klaar voor is, is het tijd om je lampjes toe te voegen. Kies in de app de optie om nog een apparaat toe te voegen en kies voor lampen. Hoewel je net de dimmer hebt gekoppeld, moet je aangeven met welk op afstand bestuurbaar apparaat je de lamp gebruikt. Vervolgens moet je de dimmer 2 cm vanaf je lampje houden en de welbekende knop weer 10 seconden indrukken. Vergeet natuurlijk niet je lamp eerst in een fitting te draaien. Tijdens het koppelen wordt je lamp feller in minder fel, totdat hij verbonden is en constant blijft branden. Dit proces kun je herhalen om nog meer lampen toe te voegen.

Ikea TRÅDFRI slimme lampen

Spraakopdrachten met Alexa

Na alle gekoppel, kun je de app gebruiken om je lampen een naam te geven of te groeperen en ze via de app te besturen. Nu ze op je wifi-netwerk zitten, kun je ze echter ook gebruiken via met de Echo speaker en Alexa. Hiervoor moet je nog heel eventjes verder priegelen. In de TRÅDFRI app ga je naar het menu om dingen te integreren en koppel je je Amazon account. Vervolgens kun je naar de Alexa app gaan om de TRÅDFRI skill te downloaden. Zoek vervolgens in de Alexa app naar nieuwe apparaten en je lampen zullen als het goed is gevonden worden. Je kunt ze nu bedienen via Alexa met spraakopdrachten en allerlei leuke If This Then That dingen met ze doen. Overigens moet je nog wel terug naar de TRÅDFRI om je lampen een andere naam te geven.

Ikea TRÅDFRI slimme lampen

De TRÅDFRI-serie is een leuke en vooral betaalbare manier om aan de gang te gaan met slimme verlichting. Philips Hue is aan de andere kant wat duurder, maar komt wel met een paar voordelen. Zo is het assortiment van Philips een stuk groter en kun je bijvoorbeeld ook gaan vor waterbestendige plafonnières voor in de badkamer en LED-strips. Meer weten over Philips Hue? Zo ga je ermee aan de slag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ikea

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen