Jurassic Park in het echt: dinosaurus-embryo gevonden in China

Wetenschap Jeroen Kraak 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Chinese wetenschappers hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Ze vinden een perfect bewaard gebleven embryo van een dinosaurus.

Het is geen groot geheim dat dinosaurussen onze aarde miljoenen jaren geleden bewoonden. Door een inslag van een asteroïde zo’n 66 miljoen jaar terug in de tijd kwam hun leven tot een abrupt einde. Wat we nu weten van de dino’s komt vooral door de fossielen die uit die tijd bewaard zijn gebleven. Wetenschappers in China hebben nu een heel bijzondere ontdekt.

Een bijzondere vondst van een dinosaurus-embryo

Onderzoekers in het Zuid Chinese Ganzhou hebben nu een dinosaurusei gevonden met daarin een embryo van minstens 66 miljoen jaar uit. Er worden wel vaker fossielen gevonden, maar die zijn niet in zo’n goede staat als deze. De Chinese onderzoeker Fion Waisum Ma zegt tegen persbureau AFP zelfs dat dit de beste dinosaurus-embryo is die ooit is gevonden.

Door deze vondst kunnen onderzoekers de link tussen de dinosaurus en de moderne vogel nog beter onderzoeken. Vooral de positie van de dino in het ei is bijzonder. Dit is het zogenaamde ‘tucking’, een houding waar vogels zich in bevinden vlak voordat ze uit een ei komen. Daarmee weten we dus ook weer wat meer van de evolutie van vogels.

Dinosaurus oviraptorosaurus
Een illustratie van de vondst. (Afbeelding: UNIVERSITY OF BIRMINGHAM / AFP)

De oviraptorosaurus

De dinosaurus die in het ei is gevonden is een zogenaamde oviraptorosaurus en heeft de naam Baby Yingliang meegekregen. De letterlijke vertaling van oviraptorosaurus betekent ‘eistelende hagedis’. Dit waren gevederde dino’s die in Azië en Noord-Amerika leefden ongeveer 100 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden.

Dinosaurus Baby Yingliang is 27 centimeter lang van kop tot staart. Het ei is al in 2000 ontdekt en lag daarna 10 jaar opgeslagen. Het onderzoek kwam op gang nadat medewerkers oude fossielen sorteerden ter voorbereiding van een verbouwing van het museum. Gelukkig is het daarna wel bij de onderzoekers opgevallen. Er wordt overigens nog verder onderzoek gedaan, aangezien een deel van het lichaam van het diertje onder gesteente zit. Hiervoor zijn speciale scans nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BBC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen