Astronaut zet het vuilnis buiten (en dat is veel spannender dan het klinkt!)

Wetenschap Sam Dille 31 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Ruimtemissies zijn veel in het nieuws. Helaas kunnen we dan vaak enkel genieten van foto’s of korte filmpjes. Afgelopen woensdag gebeurde echter iets zeldzaams. Kijkers konden tijdens een livestream meekijken tijdens een riskante ruimtemissie.

NASA-astronaut Victor Glover begon woensdag aan zijn allereerste ruimtewandeling. Hij voltooide met succes al zijn taken samen met collega Mike Hopkins. Het uitstapje duurde bijna zeven uur en nam plaats op het internationale ruimtestation ISS. Kijkers konden tijdens een zeldzame livestream meekijken met de ruimtemissie.

Kijk live mee bij deze riskante ruimtemissie

Op beelden die later op Twitter zijn gepost, is te zien dat Glover kort aftelt voordat hij een antenneafdekking de ruimte in lanceert. Nadat hij hem voorzichtig wegduwde van het ISS bewoog de afdekking in een baan die ervoor zorgt dat hij zal opbranden in de atmosfeer van de aarde.

Vorig jaar schreef Glover in Air & Space over het proces van het overboord gooien van objecten. Bovendien legde de ervaren NASA-ingenieur Mike Engle uit waarom zo’n lancering erg riskant is. Gelukkig heeft Engle een officieel ISS-overboordingsbeleid opgesteld. Op die manier wordt een volgende ruimtemissie een stuk veiliger uitgevoerd.

“Afval van een ruimtevaartuig overboord gooien is niet zomaar een wandeling naar een afvalcontainer”, schreef Engle. “Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat alles wat je weggooit niet terugkomt en je raakt.” Dat verklaart waarom Glover zo voorzichtig is.

Andere taken

Glover en Hopkins voerden nog wat andere taken uit tijdens de ruimtemissie van woensdag. Zo hebben de astronauten een Ka-band-antenne aan de Columbus-module van het European Space Agency geïnstalleerd. Bovendien heeft het duo wat voorbereidend werk gedaan voor missies die in de toekomst zullen gaan plaatsvinden.

Terwijl dit Glover’s eerste ruimtewandeling was, was Hopkins al voor de derde keer op pad. Tussen 2013 en 2014 verbleef de ingenieur aan boord van het ISS. Hier voltooide hij twee andere missies. Een andere ruimtewandeling met Hopkins en Glover vindt morgen plaats (op maandag 1 februari). Deze kun je ook live bekijken.

Astronaut worden?

Voordat een astronaut kan beginnen aan zo’n ruimtemissie moet hij zich natuurlijk voorbereiden. Dit is een heel lang proces wat zowel fysiek als mentaal veel van iemand vraagt. Bij de training van deze kersverse astronaut mochten we meekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen