Mentale gezondheid in de gaten houden? Dan moet je deze woonplaatsen vermijden

Wetenschap Lisanne Beijen 11 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Krantenkoppen koppen vandaag dat een kwart van de jongvolwassenen psychisch ongezond is. Dit zijn extreme getallen en extreme ontwikkelingen. Een decennia geleden werd er veel minder geschreven en gepraat over het belang van onze mentale gezondheid voor onze algehele gezondheid. Gelukkig lijkt het tij te keren.

Verschillende individuele factoren dragen bij aan onze mentale gezondheid. Daarbij spelen ook omgevingsfactoren, zoals de plaats waar je woont, een rol. Een recent onderzoek schijnt een licht op de vraag of wonen in een stad slecht is voor onze mentale gezondheid.

Stadse stress en dorpse drukte

Het stadse leven kan druk en stressvol zijn. Door de jaren heen zijn er ontelbaar veel wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van onze woonplaats en leefomgeving op onze mentale gesteldheid. Een ‘populaire’ aanname is dat steden slecht zijn voor onze mentale gezondheid. Het bewijs voor deze aanname is echter inconsequent en niet eenduidig.

Het recente onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Academy of Sciences suggereert dat de aanname dat steden slecht zijn voor onze mentale gezondheid veel te simplistisch is. Dit onderzoek concludeert dat het stadse leven eigenlijk best goed voor ons is. Al is er natuurlijk altijd die o zo belangrijke nuance: depressie en een slechte mentale gezondheid komen zowel voor in de stad als in dorpen en op het platteland.

molens Nederlands landschap
Nederlands landschap (Afbeelding: Tanathip Rattanatum / Pexels)

Het populatie-effect

In dit onderzoek werd gekeken naar de sociale netwerken van mensen in steden en de waarschijnlijkheid dat ze interactie hebben met anderen. De onderzoekers ontwikkelden een model om het aantal mensen met depressies in steden te voorspellen. Verrassend genoeg laten de resultaten van dit onderzoek zien dat er minder gevallen van depressie worden voorspeld in grotere steden, gebaseerd op onafhankelijke datasets uit vier Amerikaanse steden.

Er spelen natuurlijk altijd individuele factoren mee in iemands mentale gezondheid, maar volgens de resultaten van dit onderzoek hangt het verdubbelen van het inwonersaantal van een stad samen zo’n 10 procent minder gevallen van depressie. Onderzoeker Andrew Stier noemt de resultaten van het onderzoek het ‘populatie-effect’. Een groot sociaal-economisch netwerk kan een goede buffer zijn tegen depressie.

Rotterdam Erasmusbrug mentale gezondheid
Rotterdam en de Erasmusbrug (Afbeelding: Steshka Willems / Pexels)

Mentale gezondheid en het belang van sociale netwerken

Over het algemeen komt depressie vaker voor in steden, alleen laat dit onderzoek zien dat er relatief gezien minder mensen kampen met depressie in dorpen. Het is makkelijk om je klein en alleen te voelen in een grote en drukke stad, maar volgens de onderzoekers beschermen de vele sociale interacties en connecties kwetsbare mensen wellicht tegen de negatieve gevolgen van depressie. En nee, met ‘sociale interacties’ en ‘sociale netwerken’ bedoelen we geen Facebook, Instagram en TikTok.

Een wetenschappelijk onderzoek als deze laten zien wát er gebeurt in steden, maar niet waarom dit gebeurt. Om te begrijpen of de voordelen van sociale interacties depressie voorkomen of verminderen is er, uiteraard, meer onderzoek nodig.

Rotterdam Erasmusbrug mentale gezondheid
Rotterdam en de Erasmusbrug (Afbeelding: Steshka Willems / Pexels)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen