Word een Word-expert met deze ideale tips

Life Hacks Rik Claessen 24 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Microsoft Word is makkelijk te gebruiken, maar moeilijk om volledig efficiënt te gebruiken. Deze tips helpen je tijd en moeite besparen tijdens het tikken.

Iedereen gebruikt het en het is mogelijk de meest gebruikte applicatie op je computer: Microsoft Word. Of je nu hele verslagen, korte aantekeningen of willekeurige woorden tikt: grote kans dat je dagelijks Word open hebt staan. En hoewel het erg simpel kan zijn om Word te gebruiken, zijn er zeker een aantal tips die je leven nog makkelijker maken tijdens het typen.

Want zelfs al heb je Microsoft Word iedere dag open staan, is de kans groot dat je het jezelf soms onnodig lastig maakt. Niet gek, want er zijn wel erg veel opties voor een ‘simpel’ programma. Geen zorgen. Wij verzamelden een aantal tips voor je. Daarmee Word je gegerandeerd een word-expert.

Met deze tips word je een expert in Microsoft Word

Een lettertype veranderen, trefwoorden zoeken en zelfs trucjes om sneller je werk- of studieverslagen te tikken. Wie goed zoekt, vindt een heleboel nuttige functies in Microsoft Word. Maar soms moet je dan wel goed zoeken. Deze tips maken je Microsoft Word-leven een beetje makkelijker.

Dicteren en transcriberen

Je houdt de notulen van een vergadering bij, werkt een interview uit of schrijft op een andere manier een audiobestand uit. Het is tijdrovend werk. Voor iedere 5 seconden aan audio, ben je ongeveer het dubbele bezig met tikken. Gelukkig kan het korter. In Word kan je namelijk ‘Dicteren’.

Rechtsboven staat de knop ‘Dicteren’. Wanneer je deze activeert neemt Word je stem op en schrijft deze direct uit. In Word Online zit hier de optie ‘transcriberen’ bij. Je kunt dan audio uploaden en Word schrijft deze voor je uit. In het Nederlands willen er nog wel eens foutjes in staan, maar die pluk je er zo uit. Het scheelt je in ieder geval een heleboel tijd.

Word een Word-expert met deze ideale tips
(afbeelding: Unsplash / Burst)

Even ‘googelen’ in Word

Stel: die ene collega stuurt je weer eens een verslag vol met onbegrijpelijke woorden en termen. Voordat je je gebruikelijke zoekmachine opstart om dat koeterwaals op te zoeken: Microsoft Word kan het voor je doen.

Selecteer met de linkermuisknop het woord of de zin die je wilt opzoeken. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het geselecteerde gedeelte. Dan ga je naar het vergrootglas onder ‘alinea’ en klik je op ‘zoeken’. Word opent dan een soort mini-browser voor je. Helemaal handig als je al veel tabladen open hebt staan.

Word een Word-expert met deze ideale tips
(afbeelding: Microsoft Word)

Een heleboel shortcuts in Word

Wist je dat Microsoft Word nagenoeg volledig te bedienen is zonder een computermuis? Er zijn namelijk een boel ingebouwde shortcuts voor allerlei opties. Met name die van je tekst aanpassen. Extreem handig als je lekker vlot aan het tikken bent. Want met deze shortcuts, kun je je handen gewoon op het toetsenbord houden.

Tekst onderstrepen, dikgedrukt maken en zelfs de grootte instellen. Deze shortcuts besparen je tijd:

  • Ctrl + B: Dikgedrukt
  • Ctrl + I: Schuingedrukt
  • Ctrl + U: Onderstrepen
  • Ctrl + Z: Laatste toevoeging verwijderen
  • Ctrl + Y: Laaste stap ongedaan maken
  • Ctrl + Shift + >: Tekst groter maken
  • Ctrl + Shift + <: Tekst kleiner maken
  • Ctrl + A: Alles in document selecteren

Snel woorden opzoeken

Deze tip werkt trouwens ook fantastisch in PDF-bestanden. Soms ben je snel opzoek naar één bepaald woord. In plaats van eindeloos heen en weer te scrollen in je document, kun je doelgericht op zoek gaan. Gebruik daarvoor deze toetsencombinatie: Ctrl + F.

Vervolgens kun je het woord dat je zoekt intypen. Microsoft Word zal voor je gaan speuren en de overeenkomende woorden arceren.

Documenten vertalen in Microsoft Word

Net als met de mini-browser in Word, kun je ook veel tijd besparen met het vertalen van documenten. In plaats van de hele mikmak te kopiëren en te plakken in Google Translate, om het vervolgens weer terug te plakken, kan Word het werk voor je doen.

Onder het kopje ‘controleren’ staat de mogelijkheid ‘vertalen’. Je hebt de optie om het volledige document te vertalen of slechts een geselecteerd gedeelte. Handig als je een document naar je anderstalige makkers of collega’s wilt sturen.

Word een Word-expert met deze ideale tips
(afbeelding: Microsoft Word)

Microsoft Word je CV laten maken

Bijna niets is te gek om te maken in Microsoft Word. Van reclamefolders tot je persoonlijke CV, het kan allemaal. Zeker wanneer Word het zware werk voor je doet. Zo kan je een volledig CV laten maken zonder zelf al te veel moeite te doen.

Dit doe je door linksboven op ‘bestand’ te klikken. Ga dan naar ‘Sjablonen’ en dan naar ‘Cv en sollicitatie’. Hier zie je een selectie van verschillende sjablonen voor je Cv. Nu hoef je alleen nog maar relevante informatie in te voeren. Dat scheelt een hoop gerommel qua vormgeving.

Ook in de andere programma’s van Microsoft zitten een aantal functies goed verstopt. Wist je dat je bij Excel zelfs een potje Tetris kunt spelen? Je leest hier hoe je dat doet:

Het is nu mogelijk om Tetris in Microsoft Excel te spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen