NASA bouwt mee aan menselijke robot: is dit de toekomst van ruimtevaart?

Wetenschap Jeroen Kraak 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

NASA ken je natuurlijk als de ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Staten. Behalve de ruimte in de gaten houden en raketten bouwen, doet de instantie nog veel meer. Nu bouwt het een menselijke robot, en dat heeft een reden.

Wie aan NASA denkt, denkt meteen aan de ruimte. De organisatie houdt het heelal in de gaten en is nu vol bezig met de voorbereiding voor nieuwe bemande missies naar de maan en mars. NASA helpt echter ook met de ontwikkeling van een robot.

NASA wil een menselijke robot bouwen

Dit is allemaal te danken aan de start-up Apptronik, meldt CNET. Zij werken voor een nieuwe robot samen met NASA en noemen de machine dan ook Apollo (vernoemd naar de Griekse god die met een wagen naar de zon reisde). Hoewel er nog geen plannen zijn om de robot echt naar de ruimte te sturen, zou het in de toekomst toch zomaar kunnen. NASA moedigt dit namelijk wel aan.

Apptronik wil de robot heel menselijk maken. Zo moet het zelfs dezelfde voetstappen maken. Dat heeft namelijk een reden. Zo kan de robot dezelfde gereedschappen gebruiken en doet het dat op dezelfde manier. Er zijn dan dus weinig specifieke toepassingen nodig om de robot te laten werken. Handig als die gewoon een boormachine kan oppakken.

We moeten helaas nog wel even wachten op de uitvinding van NASA en Apptronik. De lancering van de robot staat namelijk pas voor 2024 gepland. Toch kunnen we alvast een voorproefje krijgen via het YouTube-kanaal van het bedrijf. Er zijn er verschillende video’s die er behoorlijk indrukwekkend uitzien.

Nog even wachten

De robots in de video lopen natuurlijk nog wel wat houterig, maar het ziet er redelijk menselijk uit. De machine heeft enkels, knieën en andere gewrichten. In een ander filmpje pakt een robot verschillende voorwerpen aan. Ook dat gaat nog niet zo snel. NASA ziet er in ieder geval brood in.

Dus komen we weer een stapje dichterbij Star Wars. De eerste robot in de ruimte wordt dus waarschijnlijk geen R2-D2, maar eerder een C-3PO. Gaan we in de toekomst vergezeld met een robotvriend naar een sterrenstelsel ver, ver weg hier vandaan dankzij NASA?

NASA is bang voor China: wat zijn de gevolgen voor ruimterace maan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen