Hoe NASA de ISS inzet om brandweer te helpen met intense bosbranden

Wetenschap Mark Hofman 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks krijgen verschillende landen te maken met hevige bosbranden, maar de afgelopen paar jaar worden ze steeds heftiger. Denk bijvoorbeeld aan de bosbranden in Californië en Oregon eerder dit jaar. De verwachting is dat dit zeker niet de laatste zijn geweest en daarom wordt NASA ingeschakeld.

De National Aeronautics and Space Administration, zoals NASA voluit heet, gaat de International Space Station (ISS) inzetten voor het bestrijden van bosbranden. Vanuit de ruimte wordt de brandweer aangestuurd, waardoor ze altijd op de juiste plekken kunnen blussen.

NASA zet de ISS in voor bosbranden

Door middel van de International Space Station kan NASA branden zo nauwkeurig mogelijk volgen. Uiteraard met behulp van satellieten dat het verschil tussen leven en doos kan zijn voor mensen in gevaarlijke gebieden. Zo kunnen bewoners exact zien wanneer ze echt weg moeten zijn en hebben heeft de brandweer een volledig correct beeld van de brand.

ISS
Beelden vanaf de ISS. (Afbeelding: NASA / AFP)

Om de brand volledig goed in kaart te brengen maakt NASA, naast de ISS en de satellieten, ook gebruik van vliegtuigen. Deze zijn niet afkomstig van de ruimteorganisatie, maar komen van de U.S. Forest Service. Wanneer de satellieten te maken hebben met een blinde vlek, kunnen deze vliegtuigen dat stuk alsnog in kaart brengen.

Het voordeel van satellieten, die zich voortbewegen in de Polaire Satellietbaan, is dat er veel hogere kwaliteit foto’s genomen kunnen worden. Zo kunnen onderzoekers tot in detail zien waar het mis gaat en wat er precies gedaan moet worden om dit te voorkomen.

Het gebruik van ECOSTRESS

Het gebruik van satellieten is natuurlijk niet nieuw voor NASA. De organisatie zet zijn satellieten al langer in voor dit soort doeleinden. Dat geldt niet voor ECOSTRESS dat een hoop nieuwe mogelijkheden op het gebied van brandbestrijding aan de man brengt. ECOSTRESS staat voor Ecosystem Spaceborn Thermal Radiometer Experiment on Space Station en kan de grondtemperatuur meten op aarde. Hierdoor is heel snel te zien waar branden woedden en welke gebieden verder in gevaar zijn.

NASA ECOSTRESS
De ECOSTRESS in actie (Afbeelding: NASA)

Op die manier kan de brandweer op het juiste moment ingrijpen en de grond alvast koelen, voordat de brand überhaupt plaatsvindt. Een fantastische manier om het ruimtestation in te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen