NASA vindt ‘verloren sterrenstelsel’ in het maagd-cluster

Wetenschap Jeroen Kraak 27 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Ons eigen sterrenstelsel kennen we natuurlijk al, maar zo zijn er ook vele anderen. Eentje bevindt zich in het cluster maagd, jawel waar het sterrenbeeld op is gebaseerd.

Maagd is een van de sterrenbeelden die we kennen. In de astrologie kan daarbij de toekomst worden voorspeld, maar wij hebben het hier over de astronomie, oftewel de sterrenkunde. Andere sterrenbeelden zijn bijvoorbeeld ook de grote en kleine beer. De cluster worden herkend door de vormen die in de sterren getrokken kunnen worden.

Het ‘verloren sterrenstelsel’ in het Maag-cluster

Een sterrenstelsel in het Maagd-cluster is eigenlijk niet nieuw. Al in de vijftigerjaren van de vorige eeuw ontdekte de amateurastronoom Leland S. Copeland al iets bijzonder met zijn telescoop. Hij was daarnaast ook dichter en met zijn poëtische vaardigheden noemde hij het ‘The Lost Galaxy’, of vrij vertaald in het Nederlands: het verloren sterrenstelsel.

Lost Galaxy Sterrenstelsel NASA
De prachtige foto gemaakt met de Hubbletelescoop waarop het sterrenstelsel is te zien. (Afbeelding: NASA)

Dit sterrenstelsel heeft natuurlijk ook een wetenschappelijke naam dat een stuk minder romantisch is: NGC 4535. Het is een van de ongeveer 2.000 sterrenstelsel in Maagd en is zo’n 50 miljoen lichtjaren van ons verwijderd. NASA heeft het sterrenstelsel met haar Hubbletelescoop nu prachtig in beeld gebracht. Iets wat qua uiterlijk verdacht veel op onze eigen Melkweg lijkt.

Het lijkt op onze Melkweg

Dat het bijzondere sterrenstel op onze eigen Melkweg lijkt, komt door de vorm. Net zoals bij ons lijkt het ook op een spiraal van sterren met in het midden een balkstructuur.

In een persbericht vertelt NASA ook over de kleuren in het sterrenstelsel. Ze vertellen ons over de hoeveelheid sterren en hoe oud ze zijn. De blauwe kleuren in de spiraal zijn een groot aantal jonge en warmere sterren. De gelen zijn de oude sterren en die zijn ook koeler.

De beelden maken uit van Nearby Galaxies-project van NASA. Ook van andere sterrenstelsels zijn prachtige beelden gemaakt. Die vind je allemaal hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen