Mark Hofman
Mark Hofman Apps 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix voorziet Android-gebruikers van gratis abonnement (maar…)

Netflix is deze week begonnen met het uitrollen van een gratis abonnement. Dat maakt het bedrijf zelf bekend via een blog post. Consumenten met dit abonnement kunnen titels als Army of the Dead gratis bekijken, maar dan wel met flink wat beperkingen.

Het is een opvallende zet van het bedrijf die de concurrentie toch het vuur aan de schenen legt. De streamingdiensten schoten de afgelopen paar jaar als paddenstoelen uit de grond en daar is maar één slachtoffer mee gevallen: jouw portemonnee. Netflix lijkt daar wat aan te willen doen, al is het nog maar de vraag of je het ook echt moet willen.

Netflix introduceert gratis abonnement

Kijk, Netflix heeft in de afgelopen paar jaar alleenspel gehad. Als er grote titels de streamen waren, was de kans groot dat je daar op de streamingdienst naar kon kijken. Door de vele concurrentie is daar verandering in gekomen en heb je inmiddels best wel wat abonnementen nodig om überhaupt alle grote namen te kunnen zien. Dat dit resulteert in een prijzige hobby is een understatement.

Netflix
Netflix. (Afbeelding: Pexels / cottonbro)

Daarom wil Netflix kijken in hoeverre een gratis abonnement de moeite is. Consumenten krijgen met dit abonnement toegang tot grote titels als Army of the Dead en Bridgerton. Deze zijn allemaal gratis te bekijken, maar dan wel met aardig wat beperkingen.

Zo is het niet mogelijk om de titels offline te downloaden en kun je ze niet naar je televisie te streamen. Daarbij is de kans ook vrij groot dat je niet direct toegang krijgt tot alle afleveringen. Je kunt grote titels dus wel bekijken, maar je krijgt wel toegang tot een beperkt aanbod.

De ideale test

Het idee van een dergelijk abonnement is natuurlijk hartstikke goed, maar of het ook echt werkt is een tweede. Daarom houdt Netflix, naar eigen zeggen, de ideale test. Al komt daar wel direct de “maar” van dit verhaal om de hoek kijken. Het nieuwe “abonnement” is namelijk alleen te gebruiken voor Android-gebruikers uit…Kenia. En dat is niet voor niets.

“Als je nog nooit Netflix hebt gekeken, en veel mensen in Kenia hebben dat niet, dan is dit een geweldige manier om onze streamingdienst te ervaren”. Zo maakt Director of Product Innovation Cathay Conk duidelijk in het persbericht. “Als je het leuk vindt is het gemakkelijk om te upgraden naar een van onze betaalde abonnementen, zodat je ook kunt genieten van onze volledige catalogus op je tv of laptop.”

Netflix
Koekeloeren naar je favoriete content. (Afbeelding: Olivier Douliery / AFP)

Brengt Netflix het ook naar Nederland?

Mocht deze ideale test slagen, dan is de kans groot dat Netflix deze in meer landen gaat uitvoeren. Al is de kans niet heel erg groot dat we er in Nederland mee aan de haal kunnen gaan. Zeg nooit, nooit natuurlijk. Maar de consument heeft hier, in tegenstelling tot Kenia, best wel wat te besteden. Daarnaast heeft Netflix al aardig wat abonnees in Nederland, waar de dienst in Kenia praktisch nieuw is.

Netflix komt met La Casa de Papel-achtige serie met Mandalorian-ster

Maar je weet het nooit. Als dit Netflix echt heel veel meer op gaat leveren in een jaar, dan kan het bedrijf zomaar het onverwachte doen. Al is dan nog steeds de vraag of je dit wel moet willen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!