Onderzoekers: zo ontdek je of jouw kat een psychopaat is

Wetenschap Jeroen Kraak 8 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Doet jouw kat wel eens rare dingen? Dan kan die zomaar een psychopaat zijn. Onderzoekers vertellen nu hoe je het kunt zien.

Katten zijn af en toe behoorlijk rare wezens. Ze halen de meest aparte streken uit wat bij ons voor het nodige vermaak zorgt. De kattenfilmpjes op YouTube en Instagram zijn er dan ook in overvloed. De ene kat is nog raarder dan de ander. Sommige kunnen letterlijk een psychopaten zijn. Wetenschappers hebben hier nu onderzoek naar gedaan en een manier gevonden om dat te meten.

Is jouw kat een psychopaat?

Ja, het is wetenschappelijk onderzocht. Om precies te zijn hebben onderzoekers van de Universiteit van Liverpool en de John Moores Universiteit uit dezelfde stad ernaar gekeken. “Onze katten en de verschillen in hun persoonlijkheid heeft ons geïnspireerd om dit onderzoek te starten,” vertelt psycholoog Rebecca Evans aan de Britse Vice.

Kan je kat of hond in jouw bed slapen, of is dat eigenlijk een heel slecht idee?

De Psycholoog gaat verder: “Persoonlijk ben ik erg benieuwd in hoe de gedachten over de psychopathie van hun kat de relatie tussen het dier en baasje kunnen beïnvloeden. Mijne scoort relatief hoog op de ontremmingschaal – wat betekent dat hij behoorlijk luid, nabijheid zoekend en prikkelbaar kan zijn.”

De vragen in het onderzoek zijn bijzonder te noemen. Zo staat er onder andere “Mijn kat maakt luide geluiden (zoals miauwen en janken) zonder duidelijke reden”, “Mijn kat rent door het huis zonder duidelijke reden” en “Mijn kat lijkt zich niet schuldig te gedragen na zich misdragen te hebben”.

Het onderzoek

In totaal hebben 549 katteneigenaren meegedaan aan het onderzoek. Door de resultaten daaruit kunnen de onderzoekers nieuwe criteria opstellen waaruit kan blijken hoe psychopathisch een kat is. Hierbij kijken de onderzoekers naar de niveaus van vrijmoedigheid, gemeenheid en ontremming. Dezelfde factoren worden ook gebruikt bij onderzoek naar psychopathie bij mensen. Er zijn echter ook twee factoren bij het onderzoek naar katten toegevoegd: (on)vriendelijk tegen mensen en andere huisdieren. Ze noemen deze factoren tezamen de Cat Triarchic Plus (Cat-Tri+).

Dat sommige katten psychopaten zijn kan volgens de onderzoekster te maken hebben met hun voorouders. Waarschijnlijk was het handig om voedsel te zoeken, hun territorium te beschermen en zich voort te planten. Het hele onderzoek is in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Research in Personality vinden.

Zo kun je het zelf onderzoeken

Natuurlijk ben je nu benieuwd of je eigen kat een psychopaat is. Dat kun je nu uitzoeken door de flinke vragenlijst in te vullen. Deze vind je hier. Als je dat gedaan hebt kun je zelf berekenen hoe hoog je lieftallige huisgenoot scoort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen