Mark Hofman
Mark Hofman Tech 6 aug 2019

Apple iPhone populairste smartphone-merk in Nederland (gevolgd door deze twee)

De Apple iPhone is het populairste smartphone-mark onder de Nederlandse consumenten, dit wordt bekend door een onderzoek van internationaal marketingplatform SEMrush. In het afgelopen jaar zochten de Nederlanders als gekken naar het merk op Google, maar keken ze ook verder. De Apple iPhone wordt op de voet gevolgd door Huawei en een verrassende derde partij.

Apple iPhone het populairste smartphone-merk in Nederland

Internationaal marketingplatform SEMrush doet onderzoek naar de populairste zoekopdrachten die op Google worden uitgevoerd. Het bedrijf kan hierdoor vaststellen welke onderwerpen het populairst zijn onder onze bevolking. Op het gebied van smartphones kan het bedrijf dus aantonen dat de Apple iPhone het meest gezocht wordt in Nederland en dus ook het meest populair is onder de Nederlandse consumenten.

In de afgelopen 12 maanden werden er gemiddeld 108.000 keer per maand gezocht op Apple iPhone. Na de lancering van de iPhone XR, XS en XS Max op 12 september, nam het aantal zoekopdrachten flink toe. Uiteraard wisten de geruchten omtrent deze nieuwe smartphones er de maanden ervoor ook al voor een redelijke populariteit te zorgen. De aankondiging van Apple Pay in juni dit jaar leek de populariteit nog een laatste zetje te geven.

Maar uiteraard is Apple niet de enige partij waar veel op gezocht wordt.

Ook deze merken zijn populair

In het onderzoek komt naar buiten dat ook Huawei populair is onder de Nederlandse consumenten. Zo groeide in 2018 niet alleen de verkoopcijfers van de smartphones van de Chinese techgigant, maar groeide ook de interesse. In de afgelopen twaalf maanden zocht de consumenten gemiddeld 106.000 keer per maand op de term. Naast het feit dat de smartphones van het merk populair zijn in ons land, heeft ook het slechte nieuws omtrent Huawei voor veel verkeer gezorgd. In mei dit jaar riep Trump de noodtoestand uit in de Verenigde Staten en leverde dat veel problemen op voor Huawei. Iets dat ook in deze statistieken terug te zien is, gezien het feit dat er in deze maand 165.000 zoekopdrachten zijn geweest naar het merk.

Apple iPhone populairste smartphone-merk Nederlandse consument

Opvallend is dat de derde plek niet naar Samsung, maar naar Xiaomi gaat. Het merk zet steeds meer voet in Nederland en dat is ook wel degelijk te zien. Het merk lijkt flink in strijd te zijn met OnePlus op het gebied van populariteit, maar heeft minder diepe dalen dan dat laatste merk. In de maanden november, januari, maart en juni zochten ruim 50.000 mensen naar de smartphones. Daar zit OnePlus dus dichtbij, met een piek in mei 2019 die richting de 60.000 mensen gaat. Uiteraard heeft dat weer te maken met de lancering van de OnePlus 7 en de 7 Pro.

Samsung Galaxy niet zo populair als verwacht

Het meest opvallende aan dit onderzoek is misschien nog wel de positie van de Samsung Galaxy toestellen. Waar het merk qua verkoopcijfers duidelijk bovenaan staat, lijkt de interesse op het internet niet zo hoog te zijn. Zelfs niet door alles wat er met de Galaxy Fold gebeurde. Qua zoekopdrachten staan Apple, Huawei, Xiaomi en OnePlus dus nog voor de producent uit Zuid-Korea. Maar ook de vijfde positie lijkt niet weggelegd te zijn voor Samsung, die positie gaat opvallend genoeg naar Nokia.

Uiteraard zal de populariteit van het Zuid-Koreaanse merk wel weer sterk stijgen rondom de lancering van de Samsung Galaxy Note 10. Deze vind op 7 augustus plaats in New York.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple iPhone populairste smartphone-merk in Nederland (gevolgd door deze twee)
Sluiten