Crypto update: Prijs Bitcoin en crypto stijgt, SEC truc. Nike, ManU & NFT

Tech Robert Kroes 4 feb 2022
Leestijd: 6 minuten

Uiteraard bekijken we ook vanmiddag de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we hoe de SEC een truc uithaalt omtrent crypto regulering. Ook is er crypto nieuws over Nike en Manchester United. Tot slot delen we een aantal opvallende NFT nieuwtjes.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto herstellen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 33.142,02 ($ 37.997,40). Dit is 4,33% hoger dan gisteren rond deze tijd en ook hoger dan tijdens onze Bitcoin update van gisteravond.

Ook bij de top 25 crypto zien we sterke prijsstijgingen. Afgezien van enige stable coins zien we alleen groene cijfers op het digitale koersenbord. De sterkste koersstijging van vandaag tot nu toe is voor Cosmos (ATOM), dat 9,47% stijgt in 24 uur. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag en dus ook het hele weekend alle live cryptoprijzen analyseren.

SEC lanceert cryptoregelgeving in vermomming

In de cryptomarkt wacht men met spanning en angst op een aangekondigd voorstel van de SEC over cryptoregelgeving. Dit zou in februari gelanceerd worden. Nu is er echter verwarring omtrent een voorstel dat al op 26 januari 2022 gelanceerd is. Dit voorstel is een algemeen voorstel om de wet- en regelgeving zodanig te wijzigen dat de SEC allerlei platformen kan reguleren. Het lijvige voorstel beslaat liefst 654 pagina’s. Het technisch geschreven SEC voorstel is hier te lezen.

Het opvallende is dat de termen Bitcoin, crypto en NFT in het voorstel niet terugkomen. In een interview met Yahoo Finance geeft een van de leden van de SEC, Hester Peirce, aan dat er voor dit jaar geen specifieke wetgeving voor crypto op het programma staat. Ze verwacht dan ook dat deze wet gebruikt zal worden door de SEC om te handhaven bij Amerikaanse cryptobeurzen om zo de cryptomarkt gereguleerd te krijgen. Het hele interview kun je hier bekijken.

Zoals je merkt is Peirce ook kritisch op de SEC. Zo heeft de markt slechts 30 dagen (te rekenen vanaf 26 januari) om op het voorstel te reageren. Hierna wordt het voorstel eventueel aangepast en komt het voorstel ter definitieve stemming bij de SEC. Volgens haar is deze termijn uitzonderlijk kort en gezien de grootte van het voorstel lijkt die zorg ons logisch.

Overigens zendt Yahoo Finance op 6 februari (vanaf 17 uur Nederlandse tijd) een uitgebreid interview met Hester Peirce uit. Dat interview kun je hier volgen.

Tezos (XTZ) wordt nieuwe kledingsponsor van Manchester United

Voetbalfans is het vast al opgevallen dat de naam van verzekeringsmakelaar AON niet meer op de kleding van Manchester United staat. Sinds de deal met AON afliep had men nog geen nieuwe kledingsponsor, maar dat lijkt nu te veranderen.

Volgens sterke geruchten staat de voetbalgrootmacht namelijk op het punt om een sponsordeal te sluiten met Blockchainplatform Tezos (XTZ). Clubwatchers hebben ook gezien dat er al promofoto’s gemaakt zijn.

Als de geruchten kloppen is er een meerjarige overeenkomst in de maak waarbij Tezos (XTZ) per jaar liefst 20 miljoen GBP (ruim EUR 23,6 miljoen) per jaar tegemoet kan zien. Daarmee ontvangt de club 5 miljoen GBP meer per seizoen dan tijdens de AON-deal.

Tezos (XTZ) is overigens geen onbekende in de sportsponsoring.  Zo zijn ze sponsor van de New York Mets en de Formule 1 teams van McLaren en Max Verstappen’s Red Bull.

Of Tezos (XTZ) voor Manchester United ook NFT lanceringen gaat verzorgen deelt men wellicht mee op de te plannen persconferentie. Wel is het de bedoeling dat de deal ertoe bij gaat dragen dat de aanwezigheid van Manchester United in metaverse en web 3.0 gemaximaliseerd wordt door de sponsordeal. Overigens leidt de sponsordeal nog niet tot enthousiasme bij investeerders. De huidige prijs van Tezos (XTZ) is $ 3,814 en dat is 1,73%% lager dan gisteren.

Nike begint rechtszaak over NFT’s

Een van de nieuwste trends in crypto is de NFT, waar we regelmatig over berichten. Een van de discussies binnen de NFT gaat over de intellectuele eigendomsrechten. Voor velen een grijs gebied, maar daar kan verandering in komen. Nike heeft namelijk een aanklacht ingediend tegen het online verkoopplatform StockX.

Sinds januari verkoopt dit platform NFT’s van Nike schoenen zonder samenwerking met Nike. Ook belooft het platform dat de NFT’s om te ruilen zullen zijn voor echte schoenen, zonder details te geven. De aanklacht komt erop neer dat Nike niet alleen vindt dat er onterecht gebruik gemaakt wordt van haar merkenrecht, maar dat haar reputatie ook geschaad kan worden door de ‘murky terms’ die het platform hanteert.

Met deze rechtszaak voegt Nike zich bij rapper Lil Yachty, modehuis Hermes en Miramax filmstudio’s. Zij klagen partijen aan die volgens hen onterecht inbreuk maken op hun rechten met NFT’s. Met name de zaak van Miramax is pikant. Zij klagen namelijk Quentin Tarantino aan omdat hij aankondigde NFT’s over de film ‘Pulp Fiction’ uit te brengen.

Justin Bieber in crypto, koopt een Bored Ape NFT voor…

NFT is inmiddels razend populair, ook onder studio’s die digitale kunst maken en celebrities die deze graag kopen. Dit zien we bijvoorbeeld aan de Bored Ape Yacht Club. Dit project maakt (maximaal 10.000) cartoons van apen. Deze zijn razend populair en worden voor grote bedragen verhandeld. Een van de fans is Justin Bieber. Hij kocht eerder al één NFT voor 500 ETH (toen $ 1,3 miljoen) en kocht nu een nieuwe NFT voor 166 ETH (ongeveer $ 470.000,-). Hoe die NFT eruit ziet zie je hier.

Zo kun je offline van jouw NFT’s genieten

De vraag is natuurlijk hoe Justin Bieber van zijn apenportretten kan genieten als hij niet achter de PC zit. Daar zijn diverse manieren voor. Uiteraard kan hij de aankopen als investering gedaan hebben en geniet hij van het rendement als hij in de toekomst verkoopt.

Daarnaast kan hij tegenwoordig dankzij allerlei techniek ook offline van zijn NFT’s genieten. Daarnaast zijn er aan NFT’s vaak ook andere offline voordelen verbonden. Zo is Bieber door zijn aankopen ook direct lid van de besloten Yacht Club achter de cartoons. Met een bodemprijs van zo’n $ 100 ETH per NFT is hij daarmee dus in gezelschap van kapitaalkrachtige investeerders en dat biedt mogelijkheden.

Levenslang toegang tot Coachella festival bij NFT

Dat je bij de crypto kunst ook dingen met fysieke waarde kunt voegen is bij het Coachella festival niet onbekend. Zij lanceren vanmiddag hun eigen NFT’s waarbij je naast digitale kunst ook allerlei fysieke zaken krijgt als je een NFT koopt. Zo zijn er NFT’s met backstage tours en zelfs levenslange toegangsbewijzen. Je kunt de NFT’s en veiling hier bekijken.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen