Bitcoin update: prijs BTC stijgt, crypto mixt. Bulls, bears en complotten

Tech Robert Kroes 23 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

De Amerikaanse markten zijn gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarna bekijken we een bizar Bitcoin complot. Vervolgens bekijken we of de BTC bearish blijft of dat er kans is op een verdere bull rally.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin stijgt, prijzen top 25 cryptomunten wisselen

Op het moment van schrijven bedraagt de live Bitcoin prijs EUR 33.366,12 ($ 37.937,57). Dit is 1,06% hoger dan gisteravond.

De prijzen van de top 24 cryptomunten vertonen wisselende resultaten. De grootste winst van de dag is voor Terra (LUNA), dat 3,73% noteert. Het grootste verlies van de dag is voor Ripple (XRP) met -2,82%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin complot: hoe erg is het als de BTC ontwikkeld is door de CIA?

Omdat de fameuze ontwikkelaar Satoshi Nakamoto onbekend is duiken er bij tijd en wijle geruchten en complottheorieën op over de ontstaansgeschiedenis van de Bitcoin. Met name een hash functie, SHA-256, leidt tot speculatie aangezien deze ontworpen is door de NSA (National Security Agency van Amerika).

Sommigen gaan nog een stukje verder en houden er rekening mee dat de Bitcoin bedoeld is als complot van de Amerikaanse overheid. De theorie is daar dat de CIA Bitcoin heeft ontworpen als een manier om ongezien geld te transfereren naar bondgenoten en radicalen in buitenlanden om daar te helpen hun vrienden aan de macht te krijgen. Een van hun aanwijzingen is dat een vrije vertaling van Satoshi Nakamoto ‘central observer’ betekent.

Deze keer gaat Nasdaq serieus in op het BTC CIA complot. Hun conclusie is dat het eigenlijk niet uitmaakt of het complot waar is. De BTC techniek en het gebruik is zo wijdverbreid dat de transacties ‘vrij’ zijn en -zelfs als men dit zou willen-  niet meer onder controle te krijgen zijn. Daarnaast wijzen zij erop dat veel innovaties voortkomen uit ontwikkelingen vanuit de overheid. Zelfs het internet zelf was van origine een netwerk van het Amerikaanse leger. Daarmee wordt het complot denken over de Bitcoin even nutteloos als vergezocht.

Kan de Bitcoin weer stijgen na correctie?

Het is op zijn minst opvallend dat de Bitcoin weer stijgt. Immers, de afgelopen dagen zagen we beleggers schrikachtig reageren op negatieve ontwikkelingen in de Oekraïne en daar waren er vandaag helaas genoeg aan. Toch wist de Bitcoin te herstellen. Dit leidt er volgens sommige analisten toe dat verdere koersstijging mogelijk is.

In deze analyse zien we dat de mogelijkheid voor koersdaling momenteel beperkt is door veel kooporders rond $ 36.000,-, waardoor deze koers een sterk support-niveau is. Daarmee is er een mogelijkheid tot verdere koersstijging.

Theoretisch zou deze volgens analyses tot $ 43.000,- kunnen doorgaan, maar gezien de vele ‘ask’ orders en psychologische zwaarte van $ 40.000,- biedt dit koersniveau een sterke weerstand. Daarbij verwacht men dat een eventuele renteverhoging door de FED in maart al ingeprijsd is. Ook ziet men de leverage long positions dalen. Daarmee is er wellicht op korte termijn weinig reden voor enthousiasme, maar lijken de fundamenten onder een bull-rally in tact te blijven. De hele analyse met grafieken zie je hier.

Veel analisten blijven bearish voor BTC

Natuurlijk hoort iedere investeerder graag positieve geluiden, maar we moeten ook realistisch blijven. Veel andere analisten voorzien namelijk meer dalingen van de Bitcoin prijs.

On-chain BTC metrics bearish volgens Glasssnode

Zo is blockchain-analist Glassnode bearish gestemd. Zij zien in hun on-chain metrics voor de Bitcoin namelijk diverse bear-signalen. Zo zit er geen progressie in de on-chain activiteiten. Ook ziet men dat investeerders in de afgelopen 30 dagen ruim 220.000 BTC wallets geleegd hebben.

Een volgende aanwijzing is dat het percentage BTC waarop winst gehaald is sinds de aankoop steeds kleiner wordt. Meer dan de helft (54,5%) van de Bitcoin met verlies is in handen van particuliere investeerders. Deze zijn geneigd sneller te verkopen en ook dat is dus een bearish signaal. De hele analyse met grafieken is hier te lezen.

Deze bearish blik wordt gedeeld door analiste Katie Stockton. Zij voorziet dat het van cruciaal belang wordt of de Bitcoin weeksluiting boven de koers van het support level op $ 37.400,- plaats kan vinden. Als dit zo is lijkt er ruimte voor herstel.

Als dit echter niet zo is kan de Bitcoin prijs doorzakken naar het volgende sterke steunniveau. Dit ligt echter pas op $ 27.200,-. Als de BTC die afdaling zou maken bedraagt het koersverlies 27% ten opzichte van het huidig niveau en meer dan 50% onder het hoogste punt van de koers dat wij in november vorig jaar zagen. Net als in het bull-scenario ziet Stockton, als de grootste crypto het niveau van $ 37.400,- wel met succes kan verdedigen, een theoretische mogelijkheid op een stijging tot $ 42.500,-. Hiermee zou het resultaat 13% hoger liggen dan de huidige niveaus. Gezien de vele orders en de sterke weerstand op $ 40.000,- lijkt deze mogelijkheid in de praktijk toch beperkter. Desalniettemin is er veel te volgen en dat doen wij natuurlijk graag. Jij ook?

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen