Bitcoin update: prijs Bitcoin en crypto daalt. Putin aan zet, zwart scenario

Tech Robert Kroes 22 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Nadat de Amerikaanse markten normaal gesproken sluiten bekijken wij zoals altijd de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Normaal gesproken blikken we vooruit, maar door de actuele omstandigheden rond de Oekraïne doen we dat vandaag niet. We bekijken waarom Putin nu aan zet is om de BTC-prijs en cryptoprijzen op korte termijn te bepalen. Ook bekijken we het zwarte scenario voor de Bitcoin bij een cryptowinter.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 cryptomunten dalen fors

Op het moment van schrijven bedraagt de live Bitcoin prijs EUR 32.533,40 ($ 37.008,23). Dit is 3,75% lager dan gisteren rond deze tijd en ook lager dan toen de Amerikaanse markten vrijdag sloten.

Ook de prijzen van de top 25 cryptomunten dalen snel. Enige uitzonderingen zijn stable coin TerraUSD (UST) en Terra (LUNA), die respectievelijk 0,16% en 1,80% stijgen. De grootste daling is voor Ripple (XRP), dat 9,90% verliest. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Bepaalt Putin de BTC prijs op korte termijn?

We zagen vorige week al dat de situatie rond de Oekraïne direct van invloed is op de prijs van de Bitcoin en andere cryptomunten. Dit bleek vanavond ook. Na een uiterst felle persconferentie van de Russische president daalde de Bitcoin en andere cryptomunten snel in prijs. Klaarblijkelijk houden Europese en Britse leiders rekening met een snelle militaire escalatie en komt de internationale gemeenschap in beweging. Hierdoor duren de prijsdalingen voort.

Overigens zagen we vorige week al dat een oorlogsdreiging in de Oekraïne niet alleen maar negatief voor crypto hoeft te zijn, maar vooralsnog lijkt de markt geschrokken. Aangezien de Amerikaanse beurzen vandaag dicht waren in verband met de viering van President’s Day is het de vraag hoe de Amerikaanse markt morgen verloopt.

Cryptowinter: Bitcoin naar $ 10.000,-?

De koersdalingen komen op een ongelukkig moment. Vanochtend informeerden we je immers al dat er voor het eerst openlijk gesproken wordt over een nieuwe cryptowinter. Een prijsdaling is dan niet bevorderlijk. De vraag is hoe diep zo’n prijsdaling kan gaan.

Analist Barry Bannister voorziet een worst-case scenario waarbij de Bitcoin dit jaar daalt tot $ 10.000,-. Hij benoemt hiervoor 3 factoren.

  1. Als eerste de connectie met de globale geldhoeveelheid. Wanneer deze in Amerika daalt voorziet hij dat beleggers meer risicomijdend investeren met een BTC crash tot gevolg.
  2. Daarnaast voorziet hij een negatieve impact op de Bitcoin-prijs door de acties van de FED in combinatie met de stijging de 10-jarige US Treasury Yield.
  3. Tot slot ziet hij de zogenaamde equity risk premium dalen en ook dat kan een fikse tik voor de Bitcoin prijs opleveren.

Diverse analisten voorzien ook fikse prijsdalingen, maar verwachten minder impact dan Bannister. Zij zien een bodem rond $ 17.000,-. Wel verwachten Bannister en de analisten dat de volatiliteit goed is voor de Bitcoin en dat er uiteindelijk weer recordrally’s zullen volgen. De hele analyse met bijbehorende grafieken kun je hier lezen.

Wij blikken vooralsnog geen jaar vooruit en wachten eerst af wat er op korte termijn gaat gebeuren nu de ogen wereldwijd op Putin gericht zijn. Uiteraard doen wij daarvan morgen weer verslag.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen