Deze robot moet de ideale hulp worden in het ziekenhuis

Gadgets Jeroen Kraak 2 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

We moeten er maar aan wennen: robots maken nu deel uit van ons leven. Tijdens IFA 23 krijgen we alvast een voorproefje. En nee, het is gelukkig nog geen Terminator-robot.

Een van de meest interessante hallen op de IFA is die van de robots. In de IFA next-ruimte loopt een roedel robothonden die af en toe een stok apporteren, er is een heel enge humanoïde waar je nog banger van wordt dan van je eigen schoonmoeder, en de super schattige Miroki rolt rond, die je meteen wilt hebben.

De schattigste robot op IFA 23

Omdat ik zelf bang ben voor enge schoonmoeders, heb ik die maar links laten liggen en heb ik gesproken met de makers van Miroki, Enchanted Tools. En nee, die aparte naam komt echt niet omdat de makers van sushi houden. Er zit echt een compleet idee achter.

Het Franse Enchanted Tools bestaat nu twee jaar en wil een robot ontwikkelen die spullen van A naar B kan brengen. Als eerste is dan ook het bewegingssysteem ontwikkeld. Zo rolt de robot rond op een ronde bal. Dat ziet er misschien wat raar uit, maar er zit ook gewoon een reden achter.

Het is namelijk goedkoper om ‘m te laten rollen, aangezien daarvoor minder onderdelen nodig zijn. Daarnaast kan hij ook makkelijk draaien en van koers veranderen. Dat is handig, omdat hij vooral ingezet moet kunnen worden waar juist veel mensen kunnen zijn. De snelheid is begrensd op loopsnelheid, wat zo’n vier kilometer per uur is, al zou hij wel harder kunnen.

Hoewel de robot op veel plaatsen kan worden ingezet om spullen van A naar B te brengen, wordt hij momenteel getest in een ziekenhuis. Zo kan hij verplegers assisteren bij het verplaatsen van spullen naar verschillende kamers. Helaas kan hij zelf nog geen spullen uit kasten pakken of deuren openmaken, al wordt er wel aan dat laatste gewerkt.

Deze super schattige robot moet verplegers helpen in ziekenhuizen
Miroki heeft interactie met anderen. (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Miroki aan het werk in het ziekenhuis

Waar Enchanted Tools echt veel aandacht aan heeft besteed, is het uiterlijk. Ze hebben echt bestudeerd hoe de robot er precies uit moest zien. Dat is best logisch, aangezien mensen moeten wennen aan een wereld met mechanische hulpjes. “Het moest echt iets heel toegankelijks zijn”, vertelt Richard Malterre, die de communicatie van het bedrijf verzorgt.
Het ontwikkelen van het uiterlijk van de robot gaat nog veel verder. Het bedrijf heeft een heel verhaal ontwikkeld rondom het karakter. De Miroki is speciaal uit de ruimte gekomen om de mensen te helpen. Om het ideale uiterlijk te vinden, werkt Enchanted Tools zelfs samen met de Franse filmstudio Gaumont, die bekend staat om echte Netflix-hits als Narcos Mexico en Lupin.

Natuurlijk is El Chapo misschien niet het beste voorbeeld voor een robot die in een ziekenhuis moet helpen, maar de studio maakt ook regelmatig animatiefilms. En dat lijken ze goed te kunnen, gezien het uiterlijk van de robot.

Miroki heeft namelijk een gezicht dat emoties kan uitstralen, waardoor hij geschikt is voor meer dan alleen het verplaatsen van spullen van A naar B. “Het kan zo zelfs een kind gezelschap houden bij een CT-scan. In een kamer waar straling aanwezig kan zijn, waardoor er niemand anders hem gezelschap kan houden”, vertelt Malterre.

De robot is niet goedkoop

Dat gezicht van Miroki is niet heel eenvoudig te maken. Het bedrijf gebruikt hiervoor een techniek die normaal in games wordt gebruikt. Als je een spel speelt, kun je de camera zo bewegen dat het er vanuit alle hoeken goed uit moet zien. Dat doet het bedrijf eigenlijk ook.
Er zitten ook speciale technieken in om de robot van A naar B te brengen. Hiervoor worden speciale ronde trackers gebruikt die enigszins lijken op AirTags. Deze trackers kunnen op een dienblad worden geplaatst, maar ook in een kamer worden gestopt. Als de robot rondrijdt, maakt hij een soort kaart van alle ruimtes. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de techniek in robotstofzuigers.

Natuurlijk zien die trackers er ook weer magisch uit, want ook die passen bij het verhaal. Het zijn een soort magische stenen waardoor de robot anderen helpt.

Op de beurs is nog een prototype van de robot te zien, maar de bedoeling is dat ze uiteindelijk in 2025 in volle productie gaan. Een exemplaar kost dan ook 30.000 euro. Veel te duur dus voor jou en mij, maar gelukkig is onderstaand exemplaat een stuk bereikbaarder

IFA 2023 is het toneel voor het speelgoed dat we als kind wilde hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen