[REVIEW] Samsung Galaxy A71: typisch Samsung

Smartphones Dominick Vietor 3 feb 2020
Leestijd: 7 minuten

Net voor de jaarwisseling toonde Samsung twee nieuwe sterren in het middensegment: de Galaxy A51 en de Galaxy A71. Typische Samsungs met wat moderne en luxe trekjes voor een schappelijke prijs. In deze review bekijk ik de grootste en beste van de twee: de Samsung Galaxy A71.

Verreweg de grootste verbetering van de Galaxy A71 tegenover zijn voorganger is het camerasysteem. De smartphone heeft vier camera’s achterop, waaronder een 64-megapixel hoofdsensor. De batterij heeft dezelfde capaciteit van 4500mAh, maar is volgens Samsung wel verbeterd. Last but not least heeft de Samsung Galaxy A71 een vernieuwd ontwerp met een klein gaatje voor de frontcamera bovenin het scherm, zoals we dat ook bij de Galaxy Note 10-serie zagen.

Een aantal mooie voordelen dus, maar de concurrentie is moordend. Voor de €460 die Samsung voor de Galaxy A71 vraagt kun je van de bekende Chinese merken ook toestel met high-end hardware kopen. In deze review zoek ik uit of de Samsung Galaxy A71 – die duidelijk middenklasse hardware heeft – op andere vlakken voldoende in huis heeft om de concurrentie voor te blijven.

Wil je deze review liever bekijken, check dan onze video hieronder! De tekst gaat verder onder de video

Mooi en modern

Esthetisch gezien is het ontwerp van de Galaxy A71 dik in orde. Het toestel heeft een groot scherm aan de voorkant, met een punch hole erin. Een gaatje midden bovenin, dat ruimte biedt aan de selfiecamera. Vreemd genoeg is dat gat duidelijk groter dan bij de goedkopere Galaxy A51, terwijl dezelfde camera erachter schuilgaat. Jammer, maar het doet gelukkig weinig af aan het fraaie ontwerp van de A71.

Samsung Galaxy A71 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De achterkant heeft een soort ruitpatroon gekregen, wat er net wat frisser uitziet dan een egale achterkant. De lichtgroene kleur die ik van Samsung kreeg om te reviewen is niet mijn favoriet, maar gelukkig is de A71 er ook in het zwart of wit. Die witte is een beetje parelmoerachtig, terwijl de zwarte licht in een regenboog uiteen laat vallen.

Samsung Galaxy A71 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Hoe dan ook; het ziet er allemaal mooi uit. Wel vind ik het jammer dat de smartphone volledig van plastic gemaakt is. Dat is weliswaar minder breekgevoelig dan het glas dat het probeert te imiteren; het voelt wel goedkoper aan.

Biometrische beveiliging is minpuntje

Bekijk je de Galaxy A71, dan zal het je misschien opvallen dat er nergens een vingerafdrukscanner zichtbaar is. Dat komt omdat die in het – overigens prachtige – 6,7 inch amoledscherm aan de voorkant verwerkt zit. Esthetisch is dat natuurlijk mooi; functioneel helaas wat minder. De scanner is niet erg accuraat en werkt behoorlijk traag.

Samsung Galaxy A71 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Daar komt bij dat de gezichtsherkenning van het toestel ook niet je van het is. Je kunt de selfiecamera gebruiken om het toestel automatisch te ontgrendelen als hij je gezicht ziet. Dat is niet de meest veilige methode, maar dat wil ik nog wel voor lief nemen. Vervelender is dat het, net als de vingerafdrukscanner, niet heel snel werkt en een relatief lage succesrate heeft.

Prima prestaties

Voor de €450 die deze Samsung Galaxy A71 kost, kun je een smartphone met high-end hardware krijgen. Samsung pakt dat anders aan en heeft voor de middenklasse Snapdragon 730-chip gekozen in dit toestel; gekoppeld met 6GB werkgeheugen. Je levert dus wat in op ruwe kracht tegenover sommige concurrerende toestellen.

Toch voelt de A71 geen moment traag. De chipset kan je in het dagelijks gebruik goed bijhouden en de telefoon werkt gewoon prettig. Speel je graag zware games of heb je anderszins behoefte aan een zo krachtig mogelijke telefoon, dan moet je verder zoeken. Gebruik je je toestel vooral voor bellen, mailen, browsen, social media en andere basis-apps; dan is er geen enkele reden om je zorgen te maken over de hardware van de A71.

Samsung Galaxy A71 WANT open
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De batterij, die een capaciteit heeft van 4500mAh, scoort ook prima. Hij kan makkelijk een dag mee, ook als je hem intensief gebruikt. En dankzij de 25 watt snellaadfunctie zit hij redelijk snel weer vol. Prima dus. Overigens kan ik de claim van Samsung dat ‘ie beter presteert dan de A70 helaas niet verifiëren; die heb ik nooit langdurig getest.

Fijne software

Samsung heeft Android 10 aangevuld met zijn eigen schil genaamd OneUI 2. Die schil zorgt ervoor dat de software er mooi en kleurrijk uitziet, terwijl de basis menustructuur van Android nauwelijks aangepast is. Wat mij betreft is de OneUI mooi en prettig in gebruik.

Bovendien heeft Samsung wat handige functies toegevoegd aan de software, zoals dual messenger waarmee je twee accounts van bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger tegelijk kunt gebruiken. Daar staat tegenover dat Samsung iets teveel extra software meelevert. Denk aan een volledig setje Microsoft-apps, de weinig zinvolle slimme assistent Bixby en een eigen browser naast Google Chrome. Had niet gehoeven, maar het zit ook niet gigantisch in de weg.

Camera’s maken indruk

De grootste vernieuwingen van de Samsung Galaxy A71 zitten achterop. De smartphone heeft vier camera’s: een 64-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel groothoekcamera, een 5-megapixel macrocamera en een 5-megapixel dieptesensor. Die laatste zal ik verder niet op ingaan: die dient om de portretmodus wat te verbeteren en voegt in mijn ogen weinig toe.

Samsung Galaxy A71 review camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Over de andere drie camera’s ben ik gelukkig wel erg te spreken. De hoofdcamera maakt 16-megapixelfoto’s, die met dank aan de 64-megapixelresolutie van de sensor lekker scherp zijn. De kleuren en de dynamische range zijn mooi en zelfs in het donker maakt de camera nog aardige plaatjes.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

De groothoekcamera scoort eveneens goed. Kwalitatief is hij natuurlijk wat minder dan de hoofdcamera, maar hij maakt nog steeds foto’s met mooie kleuren en redelijk wat details. Foto’s zijn duidelijk wat vervormd in de hoeken, maar het valt tegenover veel andere smartphones mee. Dat er een groothoekcamera beschikbaar is, is handig.

De macrocamera loopt kwalitatief duidelijk achter en zul je niet erg vaak gebruiken. Maar hij biedt wel wat leuke creatieve mogelijkheden, en als het je ding is kun je er leuke dingen mee doen. Het is vooral een leuke extraatje dus; niet veel meer dan dat.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Bij de video’s en selfies is het ook duidelijk dat de camera van de A71 mooie kleuren vastlegt. Selfies maakt hij, ondanks zijn 32-megapixelsensor in 12 megapixel. Gelukkig zijn die foto’s nog steeds mooi en detailrijk. Filmen doet de A71 standaard in full HD en daar missen helaas wat details. 4K filmen voor meer scherpte en details is mogelijk, maar dan loop je de beeldstabilisatie weer mis. De filmfunctie houdt dus, ondanks de mooie kleuren, wat te wensen over.

Samsung Galaxy A71 review conclusie

De Samsung Galaxy A71 is een typische Samsung-middenklasser. Dat is, op de meeste vlakken, iets positiefs. Hij ziet er goed uit, heeft een prachtig oledscherm en een stel goede camera’s. Er komen echter ook wat nadelen bij kijken; bijvoorbeeld dat de hardware niet heel krachtig is en de introductieprijs wat te hoog ligt. We zetten alle plus- en minpunten graag voor je op een rijtje.

The Good

  • Mooi ontwerp
  • Prachtig amoledscherm
  • Prima accu
  • Fijne software
  • Goed camerasysteem

The Bad

  • Matige vingerafdrukscanner
  • Niet de krachtigste hardware
  • Geen stabilisatie 4K-video’s
  • Aan de dure kant

Eerst maar even die hoge prijs: de Samsung Galaxy A71 presteert zeker niet slecht voor de €450 die hij kost, maar als je een ouder high-end model  zeg de Samsung Galaxy S10e – uitzoekt krijg je wel duidelijk meer value for money. Gelukkig staat Samsung erom bekend dat de prijzen van zijn smartphones relatief snel zakken, en ik denk dat deze A71 daarop geen uitzondering is. Dat probleem lost zichzelf dus op.

Samsung Galaxy A71 review achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het enige echte nadeel dat dan overblijft, is dat de biometrische beveiliging niet top is. Zolang je ermee kunt leven om soms even je pincode in te voeren, is dat echter ook geen probleem. Wat dan overblijft is een smartphone die goed en fijn werkt, er mooi uitziet en een prima camera heeft. Tegenover de veelal Chinese concurrentie in deze klasse is het bovendien een vertrouwde keuze. Een aanrader als je een fijne no-nonsense smartphone wilt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen