Samsung Galaxy S10 (Plus) preview: volgende stap

Tech Dominick Vietor 27 feb 2019
Leestijd: 8 minuten

Verbeterde gebruikservaring

Dat de Galaxy S10 en Galaxy S10 Plus een specificatie-upgrade hebben gekregen om ze weer 2019-proof te maken, zal geen verrassing zijn. Samsung zet daarbij nog wel een extra stap: ook de software is op de schop gegaan.

One UI

Onder de noemer One UI heeft Samsung zijn Androidschil vernieuwd. De nieuwe interface draait op Android 9.0 Pie en wordt gekenmerkt door meer wit, grotere elementen en een verplaatsing van de bediening naar de onderkant van het scherm.

Samsung Galaxy S10 preview design

Dat laatste uit zich bijvoorbeeld in de grote headers die in veel systeemapps gebruikt worden. Die zorgen ervoor dat je ondanks het grote scherm soms toch met een hand bij de items kunt die je nodig hebt.

Het is geen gigantisch verschil en de S10 kan – zoals alle hedendaagse smartphones – soms nog steeds lastig met een hand te bedienen zijn. Maar het helpt soms net. Al met al is de One UI wat mij betreft een mooie verbetering.

Mini-chipset

Het afgelopen jaar is de stap naar 7nm-productietechniek gemaakt voor computerchips. Dat betekent dat de kleinste details op zo’n chip 7 nanometer zijn, waardoor de verliezen die optreden qua snelheid en stroomverbruik verminderd worden. De Samsung Galaxy S10 maakt gebruik van de Exynos 9820-chip, die net wat grotere details heeft: 8 nanometer.

Die ene nanometer verschil maakt niet veel uit; het belangrijkste is dat de chip van de S10 dus tot de volgende generatie behoort. Daardoor is de smartphone erg krachtig en snel in gebruik, en hopelijk ook wat energiezuiniger.

Samsung Galaxy S10 preview design

Om er zeker van te zijn dat de hardware voldoende is, heeft Samsung ook een hele berg extra werkgeheugen toegevoegd. De Galaxy S10 heeft 8GB werkgeheugen, de Galaxy S10 Plus standaard ook. Maar als je wilt kun je die zelfs met 12GB werkgeheugen krijgen. Dat is bizar veel en ik vraag me af wat je eraan hebt. Te weinig zal je in ieder geval niet hebben, zullen we maar zeggen.

Ondanks de mogelijkheid om de opslagruimte uit te breiden met een geheugenkaartje, is er standaard al heel wat opslag aanwezig. 128GB in de standaardversie, 512GB in de duurdere variant. Wie het echt bont wil maken kan ook nog kiezen voor de 1TB-variant van de Galaxy S10 Plus. Bizar.

Grotere batterij laadt draadloos

Misschien wel de bottleneck van de Samsung Galaxy S9 was de batterij. Die kwam soms maar met moeite de dag door. Hoewel het te vroeg is om te zeggen of dat bij de Galaxy S10 beter is, heeft de batterij op papier in ieder geval een upgrade gehad. De Galaxy S10 heeft nu een 3500mAh-batterij en de Galaxy S10 Plus is zelfs voorzien van 4100mAh. Dat zou ruim voldoende moeten zijn.

Samsung Galaxy S10 preview design

Het Galaxy S10-duo kan draadloos opladen, maar dat is op zich niet erg vernieuwend. Dat doen de meeste high-end smartphones tegenwoordig wel. Vrij uniek is dat je die draadloze laadfunctionaliteit nu ook kunt omdraaien, waardoor je ook andere apparaten kunt opladen. Wireless PowerShare noemt Samsung dat.

Vooral voor wat kleinere accessoires die draadloos kunnen laden zoals de Galaxy Watch of de Galaxy Buds, is dat handig. Zo hoef je nooit meer na te denken over het meenemen van een oplader voor je draadloze oortjes. En hoewel Samsung dus duidelijk op draadloze oortjes inzet, is er nog steeds een audiojack aanwezig. Chapeau!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen