Samsung Galaxy S21 Ultra: 5 redenen om de smartphone (niet) te kopen

Smartphones Mark Hofman 22 jan 2021
Leestijd: 8 minuten

De Samsung Galaxy S21 Ultra werd vorige week, tijdens Galaxy Unpacked, aangekondigd. Het is overduidelijk het meest geavanceerde toestel uit de nieuwe serie en kost dus simpelweg ook het meeste geld. Maar krijg je ook waar voor je geld?

Ik heb de Samsung Galaxy S21 Ultra de afgelopen week kunnen testen en geef je in deze review dus antwoord op de bovenstaande vraag.

Samsung Galaxy S21 Ultra

De Samsung Galaxy S21 Ultra is, net als de rest van de serie, goedkoper dan het model van vorig jaar. De Galaxy S20 Ultra was ten tijden van de lancering te koop voor €1349. De nieuwe Galaxy S21 Ultra heeft een prijskaartje van €1249. Overduidelijk geen koopje, maar wel een betere deal.

Alleen hoe goed is deze Samsung Galaxy S21 Ultra nu precies? Zijn de meeste problemen van de voorgaande Ultra-modellen eindelijk opgelost of komen we geen steek verder? In deze review geef ik je vier redenen waarom je de smartphone naar mijn idee zou moeten kopen en één reden waarom niet.

Samsung Galaxy S21 ultra
Achterkant van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S21 Ultra: waarom kopen?

De Samsung Galaxy S21 Ultra is naar mijn idee het kopen meer dan waard. Dat heeft dan voornamelijk te maken met het imposante beeldscherm, het uitstekende camerasysteem, de indrukwekkende specificaties en de prijsverlaging. Ik ga er iets dieper op in.

#1 Het imposante beeldscherm

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S21 Ultra is, in tegenstelling tot het scherm van de S21, een verbetering ten opzichte van vorig jaar. De smartphone beschikt over een 6.2-inch QHD+ beeldscherm dat te combineren is met een verversingssnelheid van 120Hz. Een goede stap vooruit gezien gebruikers vorig jaar een keuze moesten maken tussen de hogere ververssingsnelheid en de beste beeldkwaliteit. Dit jaar is dat gelukkig te combineren en dat is ontzettend fijn.

Verder biedt het beeldscherm de kwaliteit die je van een Samsung-vlaggenschip mag verwachten. De vingerafdrukscanner in het scherm is erg snel, het beeld is onzettend helder (maximaal 1500 nits) en er is HDR 10+ ondersteuning. Kortom: het scherm is mooi, helder en kleurrijk! Dat zorgt er, in combinatie met de grootte van het scherm, voor dat je optimaal kunt genieten van films, series en games!

Samsung Galaxy S21 ultra
Het 6.8-inch beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Het camerasysteem

De Samsung Galaxy S21 Ultra is misschien niet de beste telefoon voor mensen met Trypofobie. Dat heeft te maken met de vele gaten die op de achterkant van het toestel te vinden is. Het camerasysteem is dit keer namelijk voorzien van vier verschillende lenzen, één sensor en een flitser. Dit zet de teller op zes verschillende onderdelen die allemaal op een groot camera-blok aan de achterkant van de smartphone bevestigd zijn. De schoonheidsprijs zal het camerasysteem niet winnen, maar op kwalitatief gebied is het een topper. De Galaxy S21 Ultra beschikt over een :

  • 108-megapixel groothoeklens
  • 10-megapixel preiscoop-telefotolens
  • 10-megapixel telefoto lens
  • 12-megapixel ultra-groothoeklens

Deze smartphone zet dus voornamelijk in op de telelens. Vorig jaar zette Samsung in op hun Space Zoom waarmee je tot 100x kon inzoomen bij het nemen van een foto. Dat bleek uiteindelijk een gimmick te zijn en ik kan wel stellen dat dit nu ook het geval is. 100 keer zoom gaat niemand gebruiken, al hebben de foto’s met 30 keer zoom me wel degelijk verrast. Door de optische 3x en 10x zoom heb je overigens niet te maken met kwaliteitsverlies en dat is best wel tof.

Samsung Galaxy S21 ultra
Space Zoom in actie! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Verder neem je met de 108-megapixel camera haarscherpe foto’s. Ze zijn kleurrijk, kraakhelder en hebben veel diepte. De nachtmodus is ook bij dit toestel aanzienlijk beter en foto’s van dichtbij zijn ook uiterst indrukwekkend te noemen.

De 40-megapixel selfiecamera maakt goede foto’s, maar lijkt een beauty filter overheen te gooien. Kan misschien geen kwaad…maar toch.

Samsung Galaxy S21 ultra
Dat is schrikken… (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Filmen in een 8K resolutie is ook hier niet echt aan te raden, omdat de smartphone er nog best wel wat moeite mee lijkt te hebben. Het is fijn dat het kan, maar ik denk dat er weinig mensen zijn die er echt gebruik van zullen maken. Filmen in een 4K resolutie levert overigens een uitstekend resultaat.

Samsung Galaxy S21 ultra
In vergelijking met de Galaxy S21. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Ultra betekent ook echt Ultra

Wie naar de specificaties van de Samsung Galaxy S21 Ultra kijkt zal zien dat Ultra in dit geval ook echt Ultra betekent. Het is inmiddels bekend dat er alles uit de kast wordt gehaald voor de modellen, waardoor de echte liefhebbers helemaal los kunnen gaan.

De Samsung Galaxy S21 Ultra biedt je een Exynos 2100 processor met minimaal 12GB aan werkgeheugen aan. Hiermee is je smartphone krachtiger dan menig laptop en is het mogelijk om iedere taak te verrichten die je maar wilt. Het kan natuurlijk zo zijn dat 12GB RAM niet genoeg voor je is. Ik zou mijn god niet weten waar je meer voor nodig hebt bij een smartphone, maar goed! Het is in ieder geval mogelijk om ook een variant te kiezen met 16GB werkgeheugen aan boord. Voor als je een speelfilm wilt editten en exporteren…ofzo?

Verder beschikt het toestel standaard over 128GB aan opslagcapaciteit dat ook uit te breiden is naar 256GB of 512GB. Denk daar goed over na, want uitbreiden met een microSD kaartje kan niet meer. Verder beschikt het toestel over een 5000mAh batterij (later meer), 5G-ondersteuning en UWB. Met die laatste is het mogelijk om in de toekomst, als de technologie ver genoeg is, bijvoorbeeld je telefoon te gebruikern als autosleutel bijvoorbeeld.

De Samsung Galaxy S21 Ultra is overigens ook het eerste toestel dat Wi-Fi 6E ondersteunt, waardoor je helemaal klaar bent voor de toekomst. Je zit gebakken als een koekje in de oven, dus!

Samsung Galaxy S21 ultra
Last van Trypofobie? (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 Een betere deal

In tegenstelling tot de Galaxy S21 is de Samsung Galaxy S21 Ultra niet alleen goedkoper dan zijn voorganger. Het is ook echt een daadwerkelijk betere smartphone. Samsung heeft een aantal problemen aangepakt en opgelost, waardoor dit de eerste Ultra-smartphone is die echt de spijker op z’n kop slaat.

Voor €100 minder krijg je betere specificaties, een beter camerasysteem en een beter beeldscherm. Het is bijvoorbeeld echt heel fijn dat je dit jaar niet alleen voor 120Hz, maar ook voor de hoogste beeldkwaliteit kunt kiezen zonder ergens op in te leveren.

Ik ben nog wel van mening dat het gat met de reguliere Galaxy S21 (€400) wel heel erg groot is. Daarom zou ik ook zeker niet willen zeggen dat dit de beste deal is. Maar wie echt het maximale uit een smartphone wil halen hoeft dit jaar €100 minder neer te leggen. En dan haal je er ook echt het maximale uit!

Samsung Galaxy S21 ultra
Achterkant van de S21 Ultra (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S21 Ultra: waarom laten liggen?

De Samsung Galaxy S21 Ultra is echt een hele verbetering op zijn voorganger, maar helaas nog niet perfect. Iets dat te maken heeft met de batterij van de smartphone.

#1 Daadwerkelijke schermtijd

De batterij van de Samsung Galaxy S21 Ultra is, net zoals de rest van het toestel, imposant. De smartphone is voorzien van een krachtige 5000mAh batterij. Zeker geen kleine jongen, maar op papier wel een stuk indrukwekkender dan in de praktijk. Iets wat niet persé heel vervelend is, maar waar je naar mijn idee wel rekening mee moet houden.

Een 5000mAh batterij is groter dan gemiddeld en moet er over het algemeen voor zorgen dat je smartphone zeker twee dagen op een volle lading mee kan. Dat is bij de Samsung Galaxy S21 Ultra ook zeker het geval, maar dan hebben we het wel over stanbytijd. Dat is aanzienlijk iets anders dan schermtijd. De schermtijd is de tijd waarin je de smartphone daadwerkelijk gebruikt. De tijd waarin je dus games speelt, series kijkt of in contact blijft met je vrienden.

In de afgelopen week heeft de Samsung Galaxy S21 Ultra bij mij, met weinig intesief gebruik, het gemiddeld minder dan vier uur volgehouden. Niet heel verrassend gezien de specificaties van de smartphone, maar wel degelijk een ding waar veel mensen misschien over vallen.

Het was dat betreft dan ook het enige punt waar Samsung echt nog iets te winnen heeft op Ultra-gebied. De smartphone is ongelofelijk krachtig, maar lijkt zelfs iets te krachtig te zijn voor de accu die het met zich meedraagt. En dat is voor de prijs van €1249 toch wel iets wat tegenvalt.

Samsung Galaxy S21 ultra
Voorkant van beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S21 Ultra: alles uit de kast

Samsung trekt met de Galaxy S21 Ultra alles uit de kast. De smartphone beschikt over hoogstaande specificaties, een uitstekend beeldscherm en een imposant camerasysteem. Het bedrijf heeft €100 van de startprijs afgehaald, maar het toestel zelf doorontwikkeld en op veel vlakken verbeterd. De Samsung Galaxy S21 Ultra is, op de batterij na, een betere deal geworden. Maar dan natuurlijk wel voor de mensen die bereidt zijn om veel geld neer te leggen.

Wie opzoek is naar een goede smartphone om een beetje content te bekijken en in contact te blijven met vrienden, die zou echt naar een ander model moeten kijken. Voor veel minder geld is het mogelijk om een ontzettend goede smartphone aan te schaffen die voldoet aan al je behoeftes. Ga jij liever voor het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste? Dan is de Galaxy S21 Ultra je nieuwe beste vriend!

Benieuwd naar onze mening over de Samsung Galaxy S21? Lees dan ook zeker deze review!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen