Auto’s fotograferen: 12 tips voor de meest gelikte autofoto’s

Elektrische auto's Ilona Braam 6 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Je hebt net een nieuwe auto en wil deze vol trots aan de wereld tonen. Het probleem is echter dat je niet één of andere dure camera hebt met speciale lenzen om je nieuwe bak in volle glorie vast te leggen. Geen paniek, want dat is allemaal helemaal niet nodig. Met deze tips maak je de meest geile smartphone foto’s en is iedereen op slag jaloers.

Laag bij de grond voor een extra imposant effect

Al eerste moet je natuurlijk het bewijs leveren dat de auto überhaupt wel bij je hoort en maak je samen met je nieuwe beste vriend de ultieme selfie. Gebruik een een statief met een telefoon klem en positioneer deze lager dan de auto. Stel je timer in, ren naar de auto en neem je meest indrukwekkende pose voor deze next level selfie shot. Om te variëren is zijn zwart/wit foto’s ook leuk om mee te experimenteren.

Gebruik een neutrale achtergrond

Nu is het tijd om de auto zelf in de spotlight te zetten. Hiervoor gebruik je een neutrale achtergrond. Zoek dus ergens een rustig ogende muur en parkeer je auto daar in een hoek van 45 graden naast. Voor een extra strak effect zorg je ervoor dat je auto net op de rand van de schaduw op de grond staat. Hierdoor crëeer je mooie reflecties en ziet je auto er extra sprankelend uit. Hiervoor moet de zon wel niet te fel schijnen.

Opel Astra

Of toch een wat ruigere setting

Als je voor een wat meer badass look wil gaan is een ondergrondse garage beter als achtergrond. Vind er één met veel metalen en betonnen elementen. Dit soort achtergronden met een meer industriële look zorgen ervoor dat je auto er door het contrast nog gelikter uitziet.

Wacht op het gouden uur voor warme foto’s

Voor een warm en zacht effect wacht je tot kort na zonsopgang of voor zonsondergang. Tijdens dit zogenaamde gouden uur is er veel indirect licht. Hierdoor is het licht iets rood en erg zacht.

Ook de schemering zorgt voor mooie beelden

Als je net iets langer wacht tot na zonsondergang wordt het licht weer wat koeler en krijg je een zachte blauwe gloed in je beelden. Waar digitale bewerkingen je soms rare resultaten kunnen geven, zorgt dit natuurlijke licht voor een egaal blauw effect.

Waan jezelf een hert in de koplampen

Een leuk effect om je auto er extra indrukwekkend uit te laten zien krijg je door hem van voren te fotograferen met de koplampen aan. Zoek hierbij de hoek met het meest dramatische effect. Nu weet je ook hoe die herten zich altijd voelen.

smartphone foto's effect in koplampen

Van boven is hij ook mooi

Probeer ook eens een paar shots te maken vanaf een andere hoek. Ga op een strap of balkon staan en leg je auto ook van bovenaf vast. Eventueel vraag je je vriendin om op de bestuurdersstoel te poseren om iedereen extra jaloers te maken.

Ga lekker dichtbij

Zorg ervoor dat elk detail van je auto uitvoerig in beeld wordt gebracht. Ga hiervoor lekker dichtbij met je smartphone en maak een paar mooie beelden van de wielen, koplampen en luchtinlaten.

Mercedes wiel

Ook de binnenkant is belangrijk

Om het interieur goed op de foto te krijgen klap je de voorstoelen eerst naar achteren. Hierdoor kun je een mooie shot van je dashboard maken zonder een afleidend stukje stoel erbij. Ga vervolgens op de achterbank zitten en leg je dashboard en het uitzicht aan de voorkant vast. Gebruik de HDR modus voor de beste resultaten. Zo zien je vrienden meteen hoe je erbij zit wanneer je de weg onveilig maakt.

Audi R8 Spyder V10 Plus

Omdat meer altijd beter is

Wat is er nou mooier dan je auto op de foto vastleggen? Je auto drie keer op dezelfde foto van verschillende hoeken! Om een zogenaamde panodash te maken heb je wel de hulp van een vriend nodig. Stel je camera in op de panorama modus en geef deze aan de bewuste vriend. Stap vervolgens in je auto rijd een rondje om de camera. Door de panorama modus verschijnt je auto meerdere keren achter elkaar op dezelfde foto.

Following the leader

Als je echt alle kanten van je auto in één beeld vast wil leggen moet je wat meer werk verrichten. Gebruik een statief om het beeld stabiel te houden en vraag je vriend weer of hij verschillende foto’s maakt terwijl je aan komt rijden. Voeg de verschillende foto’s later samen in bijvoorbeeld Photoshop om een hele serie van je auto in één beeld te proppen.

Samengestelde foto reeks

Scheve horizon voor een dynamisch effect

Over andere hoeken gesproken. Om een extra dynamisch perspectief te creëren draai je je smartphone een beetje zodat de horizon scheef lijkt. Ga hier niet te ver in, anders lijkt het gewoon alsof je geen normale foto’s kunt maken.

Creëer wat meer beweging in je smartphone foto’s

Een motion blur is altijd een leuke manier om beweging in een stilstaand beeld te veinzen. Gebruik hiervoor een nd filter of lasglas om de belichtingstijd langer te maken. Gebruik je vriend weer om je te volgen met de camera, terwijl je om hem heen rijdt.

motion blur

Mooie auto foto’s maken is natuurlijk niet alleen voor thuis, maar op vakantie ga je er lekker mee door. Als je na de vakantie je foto’s wil delen met die vriend, die telkens de camera moest vasthouden, maak je extra veel indruk als je daarvoor deze interactieve wereldbol gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

COOPH

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen