Zijn mensen zonder verstandskiezen X-men of hebben ze gewoon geluk?

Pop-Culture Malou van Oosterhoud 25 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Verstandskiezen. Veel mensen hebben er een trauma aan overgehouden. Sterker nog; drop het woord verstandskiezen en het gesprek begint direct te lopen. Beugels, ze laten trekken, niet kunnen poetsen enzovoorts. Maar er zijn ook mensen zonder verstandskiezen. Mensen die ze nooit hebben gehad én nooit zullen krijgen. Hebben zij echt geen verstand, zijn ze verder in de evolutie of hebben ze gewoon geluk?

Als een boer met kiespijn

Laten we meteen beginnen door te zeggen dat mensen zonder verstandskiezen wel gezond verstand hebben. De naam komt namelijk door de leeftijd waarop je ze krijgt, tussen je zeventiende en vijfentwintigste levensjaar. Deze jaren staan ook voor volwassen worden en over het algemeen wat verstandiger worden.

Verstandskiezen en de oermens

Verstandskiezen komen uit de tijd dat onze voorvaderen nog behoorlijk op apen leken. Hun dieet bestond uit robuuster eten dan nu, waardoor er meer kiezen nodig waren om het eten te vermalen. Men gebruikte toen ook nog geen tandenborstel, dus tandrot kwam vaker voor. Met die extra kiezen maakte het dus niet uit als er één of twee uit je mond vielen. Je had er toch genoeg. Deze oermens had daarnaast ook een breder hoofd met een bredere kaak, waardoor er meer ruimte was voor de kiezen.

Tegenwoordig zijn de bredere kaken en het dieet van toen zo goed als verdwenen. Met als gevolg dat die kiezen eigenlijk een beetje nutteloos zijn. Ze passen simpelweg niet en zorgen bijna alleen maar voor problemen. Maar hoe kan het toch dat sommige mensen ze wel en anderen ze niet hebben?

Toeval of evolutie?

De eerste mensen zonder verstandskiezen leefden 400.000 tot 500.000 jaar geleden in China. Het is dan ook niet gek dat de meeste mensen zonder verstandskiezen Aziaten zijn. Als je er dus zo naar kijkt dan is er dus zeker wel sprake van evolutie, of een mutatie. Onderzoekers denken dan ook dat de verstandkies uiteindelijk gaat verdwijnen. `

Toch kan het ook toeval zijn dat mensen geen verstandskiezen hebben. Dit heeft te maken met het feit dat de verstandskies de enige tand is die zich pas na de geboorte ontwikkelt. Dat wil zeggen dat ze dus gevoelig zijn voor kleine ‘errors’. Als jouw lichaam andere prioriteiten heeft, zoals bijvoorbeeld het bestrijden van een ziekte, dan zal het vormen van deze kies dus geen prioriteit zijn.

Lucky basterds

Heb jij geen verstandskiezen? Prijs jezelf dan gelukkig. Maar 35 procent van de wereldbevolking heeft ze niet. Dat je ze niet hebt wil echter niet zeggen dat je de rest van je tanden niet hoeft te verzorgen. Kijk alleen wel uit met flossen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen