Studie naar 55.000 coronavirus-gevallen geeft beter beeld symptomen

Wetenschap Jeroen Kraak 20 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Een nieuwe grote studie naar 55.000 besmette personen met het coronavirus heeft de onderzoekers nieuwe inzichten gegeven.

Het coronavirus dwaalt nu al ongeveer een half jaar door Nederland. Na een relatief rustige zomer lijken de besmettingen nu weer in hoog tempo op te lopen. Het heeft het kabinet doen beslissen om de maatregelen om verspreiding tegen te gaan te verstevigen.

Onderzoek naar het coronavirus

Het voordeel dat we nu al wat langer moeten omgaan met het coronavirus, zorgt ervoor dat we steeds meer te weten komen over het virus. Onderzoekers zijn er nu meer te weten gekomen erover. Wetenschappers aan de Universiteit van Zuid-Californië hebben data van meer dan 55.000 bevestigde gevallen uit China onderzocht. Deze is afkomstig van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Deze cijfers vergeleken ze met data over gewone griep, oftewel influenza en met die van SARS en MERS.

Veel symptomen van het coronavirus zijn al bekend, maar de volgorde daarvan niet. “De volgorde maakt zeker uit,” zegt wetenschapper Joseph Larsen, die verbonden is aan het onderzoek. Zo is er verschil tussen een gewone griep en het coronavirus.

De symptomen

Zo begint het coronavirus met koorts en vervolgens komt er een kuch en spierpijn, gevolgd door misselijkheid en of braken en als laatste diarree. Bij griep is dat verschillend. Dat begint met koorts en vervolgens krijgt men pas griep. Door de volgorde van symptomen te weten kunnen dokters iemand makkelijker diagnoseren in afwachting van een test. Dat zorgt ook dat de juiste maatregelen worden genomen.

In het onderzoek naar het coronavirus kwamen de wetenschappers een aantal andere symptomen tegen als een zere keel, hoofdpijn en vermoeidheid, maar de volgorde van de vier symptomen als hierboven genoemd veranderden niet. Aangezien koorts normaal het eerste symptoom is kan het meten van temperatuur volgens de onderzoekers een goede manier zijn als preventiemaatregel. “We stellen de eerste symptomen niet voor als een diagnose, maar wel als een teken om te testen,” schrijven de onderzoekers.

Sowieso is het een goed idee om jezelf te laten testen als je denkt dat je een van de symptomen hebt. Gelukkig hoef je niet zoals eerst te wachten, aangezien er nu voldoende tests zijn. Ondertussen is de overheid ook bezig met het uitrollen van de corona-app.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen