Dit wapen maakt de T-Rex gevaarlijk dan welk die dan ook

Wetenschap Jeroen Kraak 2 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

De T-Rex is de bekendste dinosaurus. Toch is het de vraag hoe sterk die was. Wetenschappers weten het antwoord.

De T-Rex was de koning van de dinosauriërs. De jager met zijn enorme bek en kleine hangende voorpoten is natuurlijk iconisch. Hij kon dan ook veel andere dino’s verslinden. Maar hoeveel kracht had het dier precies?

Een ultiem wapen

Een volwassen T-Rex kon makkelijk een ander dier versplinteren. Met zijn bek had hij een kracht van 35.000 newton. Dat was belangrijk omdat het zo voedingsstoffen kon halen uit de botten van hun prooi.

Deze week is er een nieuw onderzoek van verschillende Amerikaanse universiteiten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ. Daarin hebben de wetenschappers zich gefocust op de jonge T-Rex. Uit de resultaten blijkt dat die een kracht kon zetten van 5.600 newton. Daarmee was de dinosaurus net wat sterker dan een volwassen leeuw, beer of tijger.

Newton klinkt wat abstract, maar dat is het niet. 1 Newton is ongeveer 0,102 kilo. Een volwassen T-Rex had dus een kracht van ongeveer 3.500 kilo en een kleine 560 kilo in zijn bek.

Meer informatie over de T-Rex

De wetenschappers komen tot hun resultaten na opgravingen in het oosten van de Amerikaanse staat Montana. Daar vond men een bijtafdruk in de schedel van een jonge T-Rex. De onderzoekers geloven dat die afkomstig was van een andere jonge T-Rex.

De resultaten van het onderzoek zijn interessant voor wetenschappers. Hierdoor kunnen ze concluderen dat de beet van een T-Rex na verloop van tijd steeds sterker werd. Dit geeft ook een beter beeld over hoe de tyrannosaurus leefde en wat voor een rol ze speelden in het ecosysteem.

Met het opgraven van dinosaurussen kunnen particulieren miljoenen verdienen. Discovery maakte er eerder al eens een serie over. Wil je daarover meer weten? Lees dan ons interview met een van de hoofdpersonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen