5 tips van een ethische hacker om je online bescherming te optimaliseren

Apps Thomas Aalderink 6 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe we inbrekers buiten ons huis houden weten we inmiddels wel, maar hoe zit het met dieven die het op onze digitale spullen gemunt hebben? Cybercrime is een groeiend probleem. Niet alleen omdat hackers steeds handiger worden, maar ook omdat ons leven steeds digitaler wordt. Gelukkig kun je met een paar tips al een hoop ellende voorkomen.

Uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé is gebleken dat de meeste Nederlanders op de hoogte zijn van dit gevaar. Zo geeft 32 procent van de ondervraagden aan te vrezen dat ze ooit te maken gaan krijgen met cybercrime. Dit is inmiddels hoger dan de vrees voor een auto-ongeluk (21%) of een woninginbraak (16%). De vrees is er, maar welke maatregelen kunnen we nemen?

Tips van een ethische hacker

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van cybercrime moet je denken als een hacker. Zij weten hoe ze binnen moeten komen en kunnen ons dus ook wijzen op deze zwakke plekken. Gelukkig zijn er ook ethische hackers. Zij hacken systemen met als doel om bedrijven en mensen verder te helpen. Ze laten het goud in de kluis liggen en vertellen aan de bankier hoe ze zijn binnengekomen, zodat zij hun beveiliging kunnen upgraden.

Hackers waarschuwen: zorg dat je deze apparaten zo snel mogelijk updatet

Wouter Slotboom is zo’n ethische hacker en hij vertelt ons graag hoe we snel en simpel onze online veiligheid kunnen vergroten. Dit doet hij aan de hand van vijf tips.

1. Gebruik tweestapsverificatie

Hoe meer beveiligingslagen, hoe beter. Daarom is het aan te raden om je account, indien mogelijk, te voorzien van een extra beveiligingslaag zoals tweestapsverificatie. Hierbij wordt een toegangscode die je nodig hebt om in te loggen naar een vertrouwd apparaat gestuurd. Steeds meer diensten ondersteunen deze optie die en is een bijzonder effectieve manier om hackers buiten de deur te houden.

2. Pas op voor openbare wifi-netwerken

Gratis wifi is handig, maar ook een risico. Niet alleen jij kunt er zo op, ook hackers kunnen toetreden. Op deze manier hebben ze een rechtstreeks verbinding met jouw apparaat. Dit betekent niet dat ze zomaar kunnen binnenlopen, maar je maakt het ze wel makkelijker. Je kunt beter je mobiele dataverbinding gebruiken.

Gratis wifi
Gratis wifi is leuk, maar is het ook veilig? (Afbeelding: Unsplash / Markus Spiske)

3. Ethische hacker waarschuwt voor Universal Plug and Play (UpnP)

Plug and Play (UpnP) is een router-protocol dat apparaten gebruiken om met elkaar te praten. Dat levert verschillende voordelen, maar ook gevaren op. Zo is het mogelijk dat hierdoor je gegevens makkelijk bereikbaar worden via het internet. Hackers kun daar misbruik van maken. Hoe je Plug and Play (UpnP) uitzet, staat vaak vermeld in de handleiding van je router.

4. Gebruik geen wachtwoorden, maar…

Goede beveiliging begint nog steeds bij een goed wachtwoord. Toch is het lastig om een krachtig wachtwoord te verzinnen dat je ook nog kan onthouden. Daarom is het misschien handig om voor een wachtzin te gaan. Dit is nog steeds niet zo veilig als een willekeurig en lang wachtwoord, maar het is wel een manier om een te onthouden wachtwoord een stuk veiliger te maken.

Vergeet jij ook altijd je wachtwoord? Probeer deze Android-apps eens

5. Willekeurige wachtwoorden

Zoals hierboven al gezegd, is een willekeurig wachtwoord een uitstekende manier om je veiligheid te waarborgen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een password generator, dan weet je zeker dat je goed zit. En gebruik dit wachtwoord vervolgens niet voor al je accounts, maar kies voor iedere site een ander wachtwoord. Op deze manier ben je optimaal beschermd. Je kunt immers beter een keer de “wachtwoord vergeten”-optie gebruiken dan rondlopen met zwakke wachtwoorden.

Laat je hacken door een ethische hacker

Twijfel je of jij alles goed voor elkaar hebt, of weet je juist zeker dat hackers er bij jou niet inkomen? Dan kun je dit nu laten testen. Univé is op zoek naar huizen om online in te breken. Klik hier om mee te doen, en wie weet gaat Wouter Slotboom een poging wagen om jouw gegevens buit te maken. Dan weet je meteen hoe het ervoor staat met jouw online veiligheid.

Vijf redenen waarom een VPN absoluut de moeite (en het geld) waard is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen