Toekomst Formule 1-streamingdienst Viaplay steeds meer onzeker

Films & Series Jeroen Kraak 24 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Viaplay verkeert in zwaar weer. De streamingdienst kondigde in juli al aan dat ze de rechten van de Formule 1 zouden overnemen, maar nu lijkt er veel meer aan de hand te zijn. Is het einde van Viaplay sneller in zicht dan we denken?

Viaplay betrad met veel ophef het Nederlandse streaminglandschap door de rechten van de Formule 1 weg te kapen bij Ziggo. Het bedrijf beloofde een nieuwe aanpak en koos er daarom voor om Olav Mol en Jack Plooij niet over te nemen, wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Bovendien waren er klachten over haperende beeldkwaliteit en ontevredenheid over het commentaar.

Paniek en onenigheid bij Viaplay

Ondanks deze problemen heeft Viaplay inmiddels 1,2 miljoen abonnees in Nederland. Het lijkt echter het enige land waar het redelijk goed gaat. In andere landen heeft Viaplay de afgelopen maanden flink moeten inkrimpen, omdat de resultaten niet aan de verwachtingen voldeden. Het bedrijf heeft sindsdien 30 procent van het personeel ontslagen. Ook in Nederland zijn er gevolgen, zoals het annuleren van veel Nederlandse producties.

Viaplay zou vandaag eigenlijk de cijfers van het afgelopen kwartaal presenteren, maar op het laatste moment is dit uitgesteld. Er lijkt onenigheid binnen het bedrijf te zijn. Drie van de vier grote aandeelhouders en geldschieters zijn nog steeds in gesprek over de herkapitalisatie van het bedrijf.

(Afbeelding: Viaplay)

Het nieuws heeft een zeer negatieve reactie gekregen op de markt. Op het moment van schrijven is de aandelenkoers van Viaplay sterk gedaald. De aandelen zijn vandaag met 16 procent in waarde gedaald en vanaf juni zelfs met 91 procent.

Hoe gaat het verder met de toekomst en de Formule 1?

Waarschijnlijk staan er ingrijpende beslissingen te wachten voor Viaplay. Het bedrijf kijkt onder andere naar verkoop van onderdelen of de verhuur van licenties. Daarnaast lijkt het mogelijk dat ze op zoek zijn naar een partij die het hele bedrijf wil overnemen.

Eerder waren er al geruchten dat Viaplay samen met een investeringsmaatschappij probeerde de rechten van de Formule 1 te verkrijgen. Het huidige contract loopt tot 2024, maar er zijn meerdere partijen die geïnteresseerd zijn in de contracten na die datum. In Nederland lijkt Ziggo de belangrijkste gegadigde. Er is ook de mogelijkheid dat Apple TV+ geïnteresseerd is in wereldwijde rechten.

De rechten van de Formule 1 zijn essentieel voor Viaplay’s activiteiten in Nederland. Zonder deze rechten zou de streamingdienst ineenstorten vanwege een beperkt aanbod aan series en films. Dit is de reden waarom de dienst in andere landen nauwelijks voet aan de grond heeft gekregen.

@wantnl

De Las Vegas Sphere is imposant als de neten 🔥 #lasvegas #lasvegassphere #sphere #msgsphere #msgspherelasvegas #techtok

♬ original sound – WANT

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen