Sabine Schults
Sabine Schults Apps 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze tool is nachtmerrie voor studenten die leunen op ChatGPT

ChatGPT is een levensredder voor menig student bij het schrijven van opstellen en het maken van ander soort opdrachten. Door een nieuwe tool van de Universiteit van Kansas kan daar echter zomaar verandering in komen. Dit is waarom.

De Universiteit van Kansas maakt namelijk gebruik van een tool die kan ontdekken of je verslag is getikt met behulp van kunstmatige intelligentie. De tool kan teksten van academische wetenschappers en door ChatGPT gegenereerde tekst van elkaar onderscheiden. Volgens de makers is de tool voor meer dan 99 procent nauwkeurig.

Tool weet of je ChatGPT gebruikt

Het onderscheid tussen een tekst van ChatGPT of een universiteitsstudent wordt door de tool gemaakt doordat wetenschappers doorgaans geneigd zijn om lange alinea’s te schrijven. Ook hebben ze naar het schijnt een voorliefde voor dubbelzinnig taalgebruik. Veel van de zinnen bevatten bovendien de woorden ‘maar’, ‘echter’ of ‘hoewel’.

Toch is het zeer knap dat de tool de twee verschillende ‘makers’ van elkaar kan onderscheiden. Door AI gegenereerde teksten lijken namelijk verrassend veel op het ‘echte’ werk. Het is bovendien niet ondenkbaar dat de teksten die ChatGPT ons voorschotelt door de jaren heen alsmaar beter worden.

In de toekomst wordt het waarschijnlijk nog lastiger om met het blote oog te zien of een tekst door AI gegenereerd is. Een tool zoals die van de Universiteit van Kansas is dan van groot belang.

Android en iPhone zijn stuk beter dankzij deze machtige AI-apps
De technologie van de eeuw! (Afbeelding: Unsplash)

Studenten opgelet!

Docenten van de Universiteit van Kansas zetten de tool mogelijk in bij het beoordelen van opdrachten zoals essays. Hoewel ChatGPT prima gebruikt kan worden om je op weg te helpen, zien docenten niet graag dat je letterlijk al het werk uit handen geeft. Het is slechts een kwestie van tijd voordat tools zoals deze ook op andere scholen gebruikt worden.

De AI wordt door sommige studenten ook ingezet om een competitief voordeel te krijgen in wedstrijden. Niet heel netjes, maar wel makkelijk. De tool van de Universiteit van Kansas zorgt ervoor dat studenten op een eerlijke en gelijke manier beoordeeld worden. Valsspelen kan dus niet meer.

Een tool zoals die van de Universiteit van Kansas stelt docenten en wedstrijdjury’s in staat om te detecteren of studenten overmatig gebruikmaken van ChatGPT. De kans is groot dat je (figuurlijk) op je vingers wordt getikt als je toch de hulp van een van de vele chatbots in hebt geschakeld. Je moet dus toch écht zelf aan de bak, helaas.

Waarom je moet oppassen voor deze foute ChatGPT-apps voor iPhone en Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!