Waarom wij mensen eigenlijk de aliens in de melkweg en het universum zijn

Ruimtevaart Sam Dille 7 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De lijst van exoplaneten in onze melkweg groeit als kool. De kans op aliens lijkt hiermee toe te nemen. Toch zijn we nog steeds de enige levende wezens in het universum.

In onze melkweg zweven allerlei planeten rond hun ster. Maar er is één ding dat anders is dan ons eigen zonnestelsel. Op geen enkel hemellichaam lopen levende wezens.

Het zou dus zomaar kunnen dat wij de aliens van het universum zijn. De aarde is immers een unieke planeet. Misschien wel het enige hemellichaam in zijn soort.

Zijn wij de aliens van het universum?

Als je alleen naar de cijfers kijkt, zijn de vooruitzichten somber. De meeste exoplaneten die wetenschappers tot nu toe hebben ontdekt, zijn grote gas- of ijsreuzen. Deze planeten zijn niet echt geschikt voor leven zoals wij dat kennen.

Verder draaien de meeste planeten in ons universum heel dicht om hun ster. Zo dichtbij dat het er veel te warm is. De aarde bevindt zich op de juiste afstand van de zon, waardoor de temperatuur geschikt is voor het bestaan van vloeibaar water. Dit is belangrijk omdat water een grote rol speelt bij veel biologische processen. En het helpt ook bij het reguleren van de temperatuur op onze planeet.

Mercurius is een planeet in onze melkweg en in het universum
Mercurius is een goed voorbeeld van een planeet die te dicht om de zon draait. (Afbeelding: NASA)

Bovendien heeft de aarde een beschermend magnetisch veld dat ons beschermt tegen schadelijke straling van de zon.

Als we blijven zoeken, vooral buiten onze melkweg, kunnen we misschien wel meer planeten vinden die lijken op onze aarde. Maar het is best moeilijk om die planeten te ontdekken, omdat onze technologie nog niet zo ver is.

Tot die tijd zijn wij de enige in het universum en kunnen wij zomaar de aliens van het heelal zijn.

Zo ontdekt NASA nieuwe exoplaneten in onze melkweg

De methoden die worden gebruikt om exoplaneten te vinden zijn best slim. Er zijn momenteel twee manieren die wetenschappers het meest gebruiken. De transitmethode en de radiale snelheidsmethode.

Voor de transitmethode heb je een speciale telescoop nodig die een ster voor een lange tijd kan bekijken. Zoals de ruimtetelescoop van NASA, genaamd TESS. Die kan meer dan 27 dagen naar een deel van de hemel kijken zonder onderbreking.

TESS van NASA doet onderzoek naar nieuwe planeten in de melkweg
TESS in actie (Afbeelding: NASA)

Deze telescopen zijn bedoeld om overgangen te detecteren. Dat gebeurt wanneer een planeet voor zijn moederster langs beweegt en een beetje van het sterrenlicht blokkeert. Net als een wolk die een paar zonnestralen verduistert.

Eén dipje betekent meestal niet meteen dat er een planeet is. Als zo’n dipje meerdere keren plaatsvindt, is dat een goede aanwijzing voor een planeet in ons universum.

Bij de radiale snelheidsmethode kijken wetenschappers niet naar knipperende lichtjes, maar naar de beweging van de ster. Ze zien een ster dan een beetje heen en weer wiebelen. Als ze een regelmatige ‘wiebel’ in het licht van de ster zien, betekent dit dat er een planeet omheen draait. Meestal gaat het om grotere planeten die dichter bij hun ster staan.

Is er toch wél kans op buitenaards leven?

Toch zijn er ook wat exoplaneten die NASA ‘een hoge kans op buitenaards leven’ geeft. Dit heeft te maken met verschillende factoren. De planeten hebben vanwege hun natuurlijke omstandigheden een hogere kans op aliens.

NASA maakte een lijst van de 59 exoplaneten in ons universum met de beste kans op het ontstaan van levende wezens. Hierbij beoordeelde de organisatie de planeten op basis van onder andere gemiddelde temperatuur, afstand tot de zon en de massa van het aardoppervlak. Je vindt de top 5 in onderstaand artikel:

5 exoplaneten waar buitenaards leven zomaar mogelijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen