Ijzersterk wifi-signaal nodig? Volgens wetenschappers is dit de beste plek voor je router

Smart Home Lisanne Beijen 22 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Een slecht wifi-signaal hebben in de trein is vervelend, maar een slecht wifi-signaal hebben in je eigen huis is veel vervelender. Een aantal wetenschappers hebben een app ontwikkeld die berekent op welke plek in je huis je router moet staan voor het beste wifi-signaal. Zo kun je ongestoord streamen.

Wat maakt dat wifi-signaal eigenlijk mogelijk?

Elektromagnetische radiatie, het klinkt eng, maar dat is niet zo. Dit is namelijk één van de bouwstenen van ons leven. Niet alleen biologisch gezien, aangezien onze ogen bijvoorbeeld een beeld van de wereld kunnen vormen door middel van elektromagnetische radiatie, maar ook van ons technologische leven. De antenne van je auto, het bellen met je mobiel en het wifi-signaal naar jouw laptop of mobiel toe; het is allemaal mogelijk door elektromagnetische radiatie.

wifi-signaal

Plasma, wat is dat?

Elektromagnetische radiatie is dus essentieel voor ons moderne leven. Het is daarom van belang dat we elektromagnetische golven zo goed mogelijk utiliseren. Dit kan bijvoorbeeld door naar plasma te kijken. Plasma komt op grote hoogtes in de atmosfeer voor en werkt als een barrière voor de golven. De plasma kaatst ze namelijk terug. Door dit te manipuleren kun je het bereik van de golven vergroten.

Een groep onderzoekers bestudeert de interessante reactie tussen plasma en elektromagnetische golven. Met het project proberen zij deze golven zo goed mogelijk te gebruiken voor praktische doeleinden, zoals het verbeteren van jouw wifi.

De Maxwell-vergelijkingen

Het verbeteren van jouw wifi-signaal kan aan de hand van de Maxwell-vergelijkingen. Kort gezegd kun je met deze vergelijkingen de interactie tussen plasma en elektromagnetische golven berekenen. Uiteraard staat de wetenschap niet stil en kon deze ingewikkelde berekening vanaf de jaren zestig met computers worden uitgevoerd. Hier was echter wel een zeer krachtige computer voor nodig. Nu hebben de onderzoekers gekeken of dit ook simpeler kon. Wat blijkt, het kan ook met jouw smartphone.

wifi-signaal

Jouw wifi-signaal beresterk maken

Je hebt een van de Maxwell-vergelijkingen nodig, maar dit proces is ingewikkeld. Simpel gezegd liggen er twee basisprincipes aan het maximaal benutten van jouw signaal ten grondslag. De eerste is dat signalen het gemakkelijkst door vrije ruimte reizen. Je zou ideaal gezien dus je router vanaf je laptop of mobiel moeten zien, zonder dat er muren tussen zitten.

Daarnaast kunnen wifi-signalen elkaar opheffen. Dit staat bekend als zogenaamde dark spots. Deze komen voor doordat de signalen elkaar overlappen en daardoor elkaar teniet doen. Door je router ook maar een klein beetje te verplaatsen kan dit probleem al worden opgelost.

Geen nood, de wetenschap schiet te hulp met handige app

En nu het beste nieuws met betrekking tot jouw eigen wifi-signaal, een van de wetenschappers heeft een app ontwikkeld: Wifi Solver. Je kunt de applicatie hier voor 0,63 euro aanschaffen. Met behulp van de app kun je een soort van blauwdruk van jouw appartement maken. Hij analyseert dan aan de hand van jouw appartement wat de beste plek voor jouw router is. Zo heb je nooit meer een zwak signaal, geniaal toch?!

Heb je het niet zo met de wetenschap en ga je liever zelf aan de slag om je wifi in huis te verbeteren? Dan kun je altijd deze handige huis-tuin-en-keuken-tip eens toepassen. Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen