Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 17 feb 2019

Xiaomi Mi Mix 3 review: geen notch, wel een probleem

Fijne gebruikservaring

Bij een high-end smartphone hoort natuurlijk allereerst een goede gebruikservaring. Op dat vlak scoort de Mi Mix 3 gelukkig prima. Het scherm, de prestaties: allemaal prima in orde. De software is misschien wat heftig aangepast, maar valt me eigenlijk alleszins mee.

Amoled aanwezig

Fans van spetterende kleuren en een hoog contrast kunnen hun lol op met de Mi Mix 3: de smartphone heeft een groot en mooi amoledscherm. Dat staat garant voor een indrukwekkende weergave, en Xiaomi stelt wat dat betreft niet teleur. Het scherm heeft mooie kleuren en een prima witbalans, kan helder en heeft een goede kijkhoek.

Een razendsnelle werking in eigenlijk alle situaties

Het enige nadeeltje aan het scherm is de scherpte: door de relatief lage full HD+ resolutie die over 6,4 inch uitgestrekt is, kun je als je je best doet net de pixels zien. Storend vind ik het zeker niet, maar ik ken ook mensen die er anders over denken.

High-end specs

De specificaties van de Mi Mix 3 behoren tot de top van de high-end markt. Dat wil zeggen: het toestel heeft een Snapdragon 845-chipset en 6GB werkgeheugen. Dat vertaalt zich in een razendsnelle werking in eigenlijk alle situaties. Top, maar dat zijn we ook wel gewend van wat duurdere smartphones tegenwoordig.

Xiaomi Mi Mix 3 screenshot batterij

De accucapaciteit van 3200mAh is op papier niet bijzonder hoog, maar de Mi Mix 3 komt prima de dag door. Dat wil zeker niet zeggen dat hij tot de topscoorders op batterijgebied behoort overigens. Alleen voor de meeste gebruikers zal het ruim voldoende zijn. Ook mooi: de Mi Mix 3 kan draadloos opladen én Xiaomi levert een draadloze laadpad mee. Hulde.

Xiaomi Mi Mix 3 review design

MIUI wordt steeds beter

MIUI is al jaren een van de unieke punten van Xiaomi. Sterker nog: MIUI bestond al als custom rom voordat Xiaomi überhaupt smartphones maakte. Toch ben ik nooit groot fan geweest van MIUI, omdat het altijd redelijk druk was en ook nogal wat Chinese rommel bevatte.

Veel van de Chinese trekjes zijn verdwenen

De Mix 3 heeft me wat dat betreft positief verrast. Het toestel draait op MIUI 10, momenteel bovenop Android 9.0. Hoewel de software nog steeds sterk aangepast is tegenover de standaard van Android, zijn veel nadelen verdwenen. De software ziet er best strak uit, werkt soepel en heeft hier en daar wat handige extra features.

Xiaomi Mi Mix 3 screenshot interface

Hier en daar gaat het nog mis: het multitaskscherm is niet erg overzichtelijk, de gebarenbediening werkt matig en het instellingenmenu is soms even zoeken. Maar veel van de Chinese trekjes zijn verdwenen en een nadeel vind ik de software zeker niet meer. Bovendien staat Xiaomi erom bekend om nog lang na de release MIUI-updates voor zijn toestellen uit te brengen, waardoor de software waarschijnlijk alleen maar beter wordt.

Reageer op artikel:
Xiaomi Mi Mix 3 review: geen notch, wel een probleem
Sluiten