Tech 17 feb 2019 Dominick Vietor

Xiaomi Mi Mix 3 review: geen notch, wel een probleem

Innovatief design valt tegen

Een zo hoog mogelijke screen-to-body ratio. Dat is waar het allemaal om lijkt te gaan tegenwoordig in een smartphone. Xiaomi zet met de Mi Mix 3 een nieuwe stap om dat te bereiken en grijpt daarvoor terug naar een jaren oud concept: de slider. Dat klinkt erg mooi, maar valt een beetje tegen. Gelukkig is de rest van het ontwerp van de Mi Mix 3 wél erg goed, en heeft die slider ook zeker zijn voordelen.

Ingebouwd stressballetje

Misschien wel het grootste voordeel van die slider, is dat het erg rustgevend is om er een beetje mee te spelen. Niet voor je omgeving trouwens, want de klik die je bij elke schuifbeweging hoort is best aanwezig. Gelukkig heb je daar zelf weinig last van, en is het soepele en stevige schuifmechanisme een uitstekende vervanging voor een stressballetje. Weer een item in je tas minder.

De bovenrand van het scherm is minimaal en strak

Los daarvan heeft de slider zeker ook functionele voordelen. Ten eerste: je selfiecamera is fysiek afgeschermd, dus je hoeft nooit meer bang te zijn dat een hacker meekijkt. Ten tweede zorgt het er natuurlijk voor dat er geen notch meer nodig is. De bovenrand van het scherm is minimaal en strak; alle onderdelen die normaal in de notch zitten komen nu alleen tevoorschijn als je ze nodig hebt. De extra ruimte zorgt er bovendien voor dat de Mi Mix 3 twee selfiecamera’s én een flits heeft. Een gezichtsherkenningssysteem zou een mooie toevoeging zijn geweest, maar die is er helaas niet.

Xiaomi Mi Mix 3 review snelkoppelingen

Laatste voordeel: je kunt een actie toewijzen aan de schuifbeweging. Het openen van camera-app in selfiemodus is de meest logische, maar mijn persoonlijke favoriet is een schermpje met snelkoppelingen naar wat handige tools. Zo heb je eenvoudige toegang tot bijvoorbeeld je rekenmachine, spraakrecorder, QR-code scanner en zaklamp.

Irritante speling

Toch weegt dat alles wat mij betreft niet op tegen de nadelen van het schuifmechanisme. Ten eerste zorgt het extra bewegende onderdeel ervoor dat er meer kapot kan aan het toestel, hoewel ik daar niet zo bang voor ben. Bij het gemotoriseerde mechanisme van de Oppo Find X heb ik nog steeds mijn vraagtekens, maar deze Mi Mix 3 maakt gebruik van de klassieke slider zoals die vroeger in een groot deel van de telefoons zat. Destijds waren daar ook niet zoveel problemen mee.

Wat ik wel irritant vind, is dat er een klein beetje speling tussen de twee helften zit. Dat merk je vooral als je op het toestel aan het typen bent: dan geeft het scherm een klein beetje mee. Het maakt niet echt een stevige indruk en voelt minder prettig dan typen op een scherm dat helemaal vast zit.

Xiaomi Mi Mix 3 review design

Twee kleinere nadelen zijn dat het schuifmechanisme het toestel wat dikker maakt en dat het lastiger zal zijn om hoesjes voor dit toestel te vinden. Dat laatste lost Xiaomi trouwens deels op door een hoesje met het toestel mee te leveren.

De zwarte keramische achterkant met een subtiel gouden Mi Mix-logo ziet er goed uit

Xiaomi verdient kudos voor het experimenteren met een nieuwe form factor in deze Mi Mix 3, maar persoonlijk vind ik het de nadelen niet waard. Doe mij maar een klein gaatje in het scherm voor de selfiecamera, zoals we pas in de Honor View 20 zagen.

Strak keramisch ontwerp

Los van het schuifmechanisme heeft de Mi Mix 3 een erg mooi strak ontwerp. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats door het zo goed als randloze scherm, maar ook de zwarte keramische achterkant met en subtiel gouden Mi Mix-logo ziet er goed uit. De rand is van aluminium en loopt mooi over in de keramische achterkant, bijna zonder kleur- of textuurverschil.

Xiaomi Mi Mix 3 review design

Achterop zit verder een vingerafdrukscanner die erg goed werkt en een dubbele camera. Wat helaas mist, is een audiojack. Waterdicht is de Mi Mix 3 evenmin. Op de linker zijkant zit een extra knop, die Xiaomi de ‘AI-knop’ noemt. Standaard is die aan de Google Assistent gekoppeld, maar dat kun je gelukkig zelf instellen. Daar kan Samsung nog wat van leren.

Reageer op artikel:
Xiaomi Mi Mix 3 review: geen notch, wel een probleem
Sluiten