Bizarre ontdekking: extreme zwarte gaten kunnen haar hebben

Wetenschap Sam Dille 30 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is een feit dat zwarte gaten alles behalve eenvoudig zijn. Zodra we iets over het mysterieuze ruimteobject denken te weten, wordt er weer een vreemde ontdekking gedaan. Vandaag is geen uitzondering op die regel, met deze buitengewone ontdekking.

Wetenschappers hebben namelijk signalen opgevangen die erop duiden dat extreme zwarte gaten haar hebben. In een studie in het tijdschrift Physical Review D beschrijven onderzoekers dat het ruimteverschijnsel hier en daar een piekerig haartje heeft dat lijkt op een groot grassprietje.

Een zwart gat kan haar hebben

In theorie kan een zwart gat worden geïdentificeerd met behulp van drie datapunten: hun massa, draaiing en elektrische lading. Verder is er geen informatie te krijgen over dit soort ruimteverschijnselen. Daarom dachten wetenschappers lang dat het object ‘kaal’ was.

Toch blijkt het tegendeel waar te zijn. Een nieuwe studie geeft namelijk een aantal redenen waarom een zwart gat juist wel haar zou kunnen hebben. Computersimulaties suggereren namelijk dat de extreme varianten, die volledig elektrische geladen zijn, op sommige plekken sprieterig haartje hebben.

Oudste zwarte gat ooit, NASA
Een zwart gat (Afbeelding: AAS)

“Dit nieuwe resultaat is verrassend, omdat we lange tijd anders gedacht hebben,” zei Lior Burko, hoofdredacteur van Theiss Research in La Jolla in Californië. “We weten echter nog te weinig, om te kunnen uitleggen waarom we dit nu pas ontdekt hebben.” Op meer antwoorden zullen we dus nog even moeten wachten.

Niet waarneembaar met een ‘normale’ telescoop

De haren zijn met een normale telescoop niet waarneembaar. Wie de haartjes wil bewonderen zou met zwaarder geschut moeten komen. Hoeveel haren een zwart gat heeft hangt af van hoe hij gevormd is. Om hier achter te komen heb je dus meer data nodig dan alleen de massa, draaiing en elektrische lading. Hopelijk weten we in de toekomst meer over dit opvallende symptoom.

Of dit zwarte gat ook haren heeft weten we nog niet. Wel is bekend dat hij waarschijnlijk de oudste ooit is. Toch staan wetenschappers ook hier voor een groot raadsel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen