Gevreesde instorting klimaat mogelijk dichterbij dan we dachten

Milieu Jeroen Kraak 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Als we onderzoekers van het Atlantic Meridional Overturning Current, beter bekend als het AMOC, mogen geloven is die gevreesde instorting van het klimaat mogelijk dichterbij dan je denkt.

Je merkt zelf waarschijnlijk al dat het klimaat aan het veranderen is. Het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met flink wat regen en een zachtere winter. Toch kan het mogelijk nog veel verder gaan, volgens onderzoekers van het Atlantic Meridional Overturning Current (AMOC).

De wetenschappers hebben hun studie gepubliceerd op het wetenschappelijke medium Science Advances. Daaruit blijkt dat die mogelijke verandering in het klimaat vooral te maken heeft met de oceanen op aarde. Deze verandering kan zorgen voor een instorting van het klimaat. Als dit daadwerkelijk gebeurt, stijgt het niveau van de zeespiegel en verandert Europa in een grote ijsvlakte.

Europa verandert in een ijsvlakte

Dit heeft allemaal te maken met de warmtestromen in de oceanen. Als door klimaatverandering het warme water niet van het zuiden naar het noorden kan stromen, kan het ijs van het noorden langzaam naar het zuiden stromen.

Dit komt doordat het ijs op Groenland en Antarctica sneller smelt dan verwacht, wat ervoor zorgt dat zoet water in zee stroomt. Dit verdrukt het warmere zoute water uit het zuiden naar onder, waardoor de stromingen in de oceaan veranderen. Iets wat in 10.000 jaar niet is gebeurd.

Angstaanjagende instorting klimaat mogelijk dichterbij dan we dachten
De mogelijke veranderingen in het klimaat. (Afbeelding: Amoc)

Het gevolg is dat delen van Europa en Groot-Brittannië bedekt raken met ijs, terwijl het zuiden alleen maar warmer wordt. Op andere plekken stijgt de zeespiegel of veranderen regen- en droge seizoenen (zoals in de Amazone).

De verandering van klimaat heeft flinke gevolgen

Dat klinkt wellicht wat abstract, maar het zal flinke gevolgen hebben voor de manier waarop we nu leven. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw. Als Europa voor een groot deel een ijsvlakte wordt, is het aanzienlijk lastiger om gewassen te verbouwen.

Daar zit niemand natuurlijk op te wachten, behalve misschien wat ijsberen of vissers uit Deadliest Catch. En haast is geboden volgens de onderzoekers, want al in de komende decennia kan het weer volgens hen veranderen, al hebben ze geen specifieke tijd of planning genoemd.

Het rapport van AMOC is juist zo zorgwekkend, omdat de wetenschappers de instorting van het klimaat nog eerder voorspellen dan een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. Actie lijkt dus nu echt vereist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen