Apple Watch, Fitbit of Android-smartwatch levensgevaarlijk met pacemaker

Wetenschap Dennis Mons 28 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Slimme, draagbare elektronica zoals een Apple Watch, Android-horloge of Fitbit zijn ontzettend handig als je je gezondheid in de gaten wil houden. Maar je zou wellicht snel vergeten dat het ook een stoorzender kan zijn als je bijvoorbeeld een pacemaker hebt. Hier is waarom een smartwatch voor sommige mensen niet aan te raden is.

Apple- en Android-horloges of Fitbits zijn ontzettend handig voor mensen die graag hun gezondheid in de gaten willen houden. Op eenvoudige wijze check je je hartslag, hoeveel je beweegt, hoeveel calorieën je verbrandt en wellicht binnenkort zelfs wat je suikerspiegel is. Maar in ruil voor die fantastische informatie kan zo’n gadget ook voor problemen zorgen.

Een Fitbit, Apple Watch of Android-horloge: een vloek én een zegen?

In de eerste plaats: er is geen reden tot paniek. Mensen met een pacemaker lopen geen enorm gevaar als ze een slimme wearable zoals een Android-horloge dragen, maar enige terughoudendheid kan geen kwaad als je zo’n apparaatje overweegt.

In een interview met Scientas.nl legt wetenschapper Benjamin Sanchez Terrones uit dat lichte elektrische stroompjes maar ook een magnetische veld van een mobiele telefoon interferentie kan veroorzaken met de werking van een pacemaker of een ander implementeerbaar hartapparaat.

“Sommige van deze slimme horloges (zoals de Apple Watch en Fitbit, red.) sturen kleine elektrische stroompjes door het lichaam om bepaalde informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vetmassa,” aldus Sanchez Terrones. “Dit stroomniveau is niet waarneembaar voor de gebruiker, maar dit kan wel interfereren met de werking van een pacemaker, wat zeer gevoelige apparaten zijn.”

Om dit te onderzoeken testte Sanchez Terrones met zijn team verschillende apparaten uit. Hiervoor werden smartwatches, smart rings, laptops en Apple en Android-telefoons gebruikt. “We ontdekten dat de gegenereerde elektrische interferentie de geaccepteerde grens overschrijdt. In andere woorden; het belemmert de juiste werking van de pacemakers.”

Albert Heijn Garmin smartwatch gadgets
Perfect voor het checken van hartslag en beweging. (Afbeelding: Albert Heijn)

Ga zeker geen smartwatch vermijden

Uit de bevindingen blijkt dat een Fitbit, Apple Watch of Android-horloge in het ergste geval zelfs fataal kunnen zijn. Deze studie werpt daarom nieuw en belangrijk licht op dit probleem. “Het feit dat draagbare gadgets de werking van pacemakers kunnen verstoren, is een belangrijk aandachtspunt”, zegt Sanchez Terrones. “Hoewel fabrikanten stellen dat patiënten met implanteerbare hartapparaten moeten oppassen met bepaalde gadgets, is dit de eerste studie die aantoont dat deze apparaten daadwerkelijk een groot risico vormen voor deze groep mensen.”

Sanchez Terrones stelt wel gerust. Hij is van mening dat slimme gadgets zoals een Apple Watch, Android-horloge of Fitbit die je gezondheid in de gaten houden van absoluut toegevoegde waarde zijn. “Het is heel goed dat er nu consumentenproducten bestaan die vitale functies in de gaten houden,” zegt Sanchez Terrones. “Maar het is net zo belangrijk dat deze apparaten klinisch nauwkeurig en veilig zijn voor de beoogde gebruiker.”

Met andere woorden: haal gerust een Apple Watch, Android-horloge of bijvoorbeeld een Fitbit in huis, maar mocht je een pacemaker hebben, dan kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en de controle van het functioneren van je hart aan de specialisten overlaten.

Grimmige zombie-bacterie is de toekomstige batterij voor je smartwatch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen