Wil jij beter slapen? Probeer dit handige trucje met licht dan eens!

Wetenschap Sam Dille 10 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je wel eens klaarwakker als het bedtijd is? Dan is de kans groot dat er iets mis is met je verlichting. Onderzoekers publiceerden in wetenschapstijdschrift PLOS Biology de oplossing tegen slecht slapen. En dat heeft alles te maken met licht.

Om je interne klok up-to-date te houden, raden de onderzoekers aan om jezelf overdag te omringen met veel licht, het liefst zonlicht. ‘s Avonds drie uur voor het slapengaan is het juist belangrijk dat je in aanraking komt met zo min mogelijk licht. Je merkt het effect al na één avond.

Het effect van licht op onze biologische klok

Wanneer je ogen in aanraking komen met licht, worden de melanopsine geactiveerd. Dit zijn eiwitten in het oog die communiceren met de centrale klok van de hersenen. Het effect is vooral merkbaar bij blauw licht (van bijvoorbeeld beeldschermen), omdat de blauwe golflengte in hetzelfde bereik valt als de melanopische zone. Een blauwe lichtstraal heeft daarom een grote invloed op de interne klok van de hersenen. Die interne klok bepaalt op haar beurt hoe makkelijk je ‘s nachts kan slapen.

Blauwe lucht
De lucht zit vol met blauw licht. (Afbeelding: Pexels/Brett Sayles)

Blauw licht vind je ook terug in de lucht. Aan het begin van de mensheid was de lucht de enige lichtbron die er was. Mensen pasten hun hele dagritme dus aan op natuurlijk licht. Daarom is blauw licht een belangrijke graadmeter voor onze hersenen om te bepalen of het dag of nacht is. Te weinig blauw licht overdag zorgt er dan ook voor dat je luier en vermoeider wordt. Door te veel licht in de avond wordt je juist veel te actief. Wil je beter slapen dan kun je het beste blauw licht mijden in de uren voordat je naar bed gaat. De interne klok in je lichaam loopt op die manier synchroon met de tijd van de dag.

Beter slapen? Zeg maar gedag tegen je smartphone!

De grote boosdoener bij problemen tijdens het slapen is de smartphone. Een smartphone straalt namelijk veel blauw licht uit. Zorg er daarom voor dat je een paar uur voordat je naar bed gaat je smartphone weglegt. Kun je écht niet zonder, gebruik dan het blauwlichtfilter. Deze zorgt ervoor dat er minder blauw licht wordt uitgestraald.

Philips Hue beter slapen
Hoe zachter het licht, hoe beter. (Afbeelding: Philips)

Vermijd ook zo veel mogelijk fluorescentie of ledlampen. Gebruik in plaats daarvan Smart-ledlampen, zoals Philips Hue, die hun kleur makkelijk kunnen aanpassen. Als het tijd is om te slapen, zorg er dan voor dat je de kamer zo donker mogelijk maakt. Met deze tips zal je vanavond ongetwijfeld slapen als een roos!

Hoe intermittent fasting ook je mentale gezondheid kan verbeteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen