Bitcoin lunch: prijs BTC en crypto crash. Oorzaken, cryptowet & BTC dump

Tech Robert Kroes 7 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het weer lunchtijd. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we waarom de cryptomarkt nu (weer) crasht. Ook delen we de kernpunten van de uitgelekte Amerikaanse cryptowet. Daarna bekijken we welke traders steeds massaal BTC verkopen en zo de markt onder druk houden.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crashen weer

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 27.650,08 ($ 29.638,88). Dit is 5,91% lager dan tijdens onze Bitcoin update van gisteren.

Ook de prijzen van de top 25 crypto dalen snel. Afgezien van Leo Token (LEO), dat +3,48% noteert en enkele stable coins zien we alleen rode cijfers. Het grootste verlies van de dag tot nu toe is voor Avalanche (AVAX), dat 12,41% verliest. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Waarom daalt de Bitcoin prijs zo snel?

Er spelen momenteel diverse factoren die de Bitcoin prijs negatief beïnvloeden. Zoals we al langer zien lijkt de interesse onder particuliere beleggers momenteel af te nemen. Hierdoor heeft de BTC niet genoeg kracht om een bull-rally door weerstanden te laten breken.

Ook is er sprake van wantrouwen. Na de situatie rond Terra (LUNA) is het nu de beurt aan Elrond (EGLD). Zij sloten de DEX door een onbekend exploit. Ook de SEC drukt de markt in mineur. Gisteravond laat werd namelijk bekend dat zij een onderzoek openen naar Binance en hun cryptomunt BNB. Tot slot zorgt het uitlekken van de crypto-wet (die we hierna bespreken) voor onrust bij investeerders.

Daarnaast zien we dat veel long-traders een grote spreiding hanteren en dat maakt hen gevoelig voor koersdalingen. Zo zorgde de crypto sneeuwbal ervoor dat er vandaag al $ 133 miljoen dollar uit de markt verdween.

Gaat de Bitcoin prijs nu voor ‘een leg down’?

Door de koersval is de BTC prijs weer terug onder $ 30.000,- en daarmee lijkt de weg open voor een verdere koersdaling. Daarmee lijkt de grootste cryptomunt het bearish scenario te volgen dat we in onze koersverwachting beschreven.

Bitcoin investeerders terughoudend door gelekte crypto wet

In de vroege uurtjes van de dag begonnen er op internet kopieën te circuleren van wat de Amerikaanse cryptowet zou moeten worden. Al snel regende het verwijzingen naar het document onder embargo dat je via de link in zijn geheel kunt lezen.

Hoewel het dus om een conceptversie onder embargo gaat en er geen officiële bevestiging is gaan veel insiders ervan uit dat dit de nieuwe Amerikaanse cryptowet moet zijn en daar wordt men niet gelukkig van. Samengevat wil de wet het volgende regelen:

  • DAO’s, stable coin providers en cryptobeurzen zullen zich moeten registreren bij toezichthouders;
  • Er komt een schifting welke crypto-assets onder commodities en daarmee CFTC toezicht vallen. Het merendeel van de crypto zal onder SEC regels blijven vallen;
  • In geval van bankroet komen de assets die door investeerders bij een derde gestald zijn terug naar de investeerders en vallen ze niet meer onder de te liquideren boedel;
  • De overheid is gerechtigd om exchanges fees in rekening te brengen voor het toezicht;
  • De wet biedt mogelijkheden aan bewaarinstellingen om eigen stable coins aan te bieden.

Door de wet ontstaan in de cryptomarkt fundamentele vragen:

  • Hoe gaat de SEC om met alle crypto die als security moeten worden gezien? De rechtszaak tegen Ripple (XRP) en het onderzoek naar Binance beloven weinig goeds;
  • Hoeveel kostenstijgingen brengen deze maatregelen mee? In hoeverre worden deze doorberekend door providers?
  • Houdt deze wet de innovatie en massa-adoptie niet tegen?

Deze onzekerheid zorgt ervoor dat investeerders terughoudend zijn en dat zien we terug in de prijs van diverse crypto. Bovendien lijken investeerders zich al langer op een onzekere fase voor te bereiden.

Deze beleggers houden de BTC prijs onder druk

Onderzoek van on-chain metrics laat namelijk zien dat vooral Amerikaanse beleggers in de afgelopen periode hun BTC verkochten.

De vraag is of we hier enthousiaste cryptobeleggers zien die hun winst nemen of dat er meer aan de hand is. We zagen eerder namelijk al dat de markt wordt overgenomen door institutionele beleggers. Dat zou erop duiden dat we momenteel óf een forse koersmanipulatie zien, waarbij grote partijen de prijs drukken om goedkoop in te kunnen stappen óf dat de interesse in crypto onder institutionele beleggers echt afneemt. In dat laatste geval zou ons een gure cryptowinter kunnen wachten.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen