WANT Crypto update: Bitcoin & top 25 crypto volatiel; 5 lessen van losers

Tech Robert Kroes 3 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is ook de eerste handelsdag van de week in Amerika weer ten einde. Wij leggen de actuele prijs van de Bitcoin en de prijzen van top 25 cryptomunten vast. Ook bekijken we de lessen die we kunnen leren van 2 verliezende beleggers in crypto.

We beginnen uiteraard met de actuele prijzen van de Bitcoin en top 25 cryptomunten.

Bitcoin levert in op wisselende cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een prijs van EUR 46.934,- ($ 56.580,-). Dat is 0,55% lager dan gisteravond en ook lager dan tijdens de crypto koersverwachting die we zaterdag opmaakten.

Hiermee blijft de Bitcoin het midden houden tussen de volatieler wordende markt voor de top 25 cryptomunten. We zien daar zowel dalende prijzen als fikse stijgingen. VeChain (VET) verliest momenteel het meest met 5,15%. Grootste stijger is Ethereum (ETH), dat 10,65% resultaat boekt in 24 uur. Uiteraard kan je op de website van Tradeincrypto.com alle live cryptoprijzen 24 uur per dag checken.

Beleggingslessen in Bitcoin en crypto van een loser

Op Twitter kwamen we een opmerkelijke draad tegen. In deze treurige serie Tweets vertelt de onfortuinlijke belegger hoe hij in 3 weken $ 150.000,- verloor. Dit is zijn verhaal:

Kort gezegd komt het erop neer dat de beste man op 11 april $ 185.000,- investeerde in stabiele cryptomunten met lagere volatiliteit. Hiermee haalde hij winst, maar hij zag in de positieve markt kansen om met munten die volatieler zijn meer winst te maken. Hij wisselde zijn bezit dus in voor risicovollere munten zoals UniSwap (UNI). Helaas voor hem draaide het sentiment en begonnen deze munten zwaar te dalen. Om zijn verlies goed te maken werd hij nog roekelozer. Zo kwam hij in een vicieuze cirkel waardoor hij uiteindelijk (bijna) alles verloor.

Hoewel we hier natuurlijk veel uit kunnen halen zijn er 3 lessen die eruit springen:

  1. De bomen groeien niet tot in de hemel: hoe volatieler de cryptomunten waar je in belegt, hoe belangrijker het is om het risico te spreiden en op tijd winst te nemen.
  2. Ken jouw risicoprofiel. Bij een goede beleggingsstrategie schat je van tevoren jouw risicoprofiel in. Hiermee bepaal je direct welke waardestijgingen en -dalingen je acceptabel vindt. Als je hier geen rekening mee houdt ben je eerder aan het gokken dan aan het beleggen.
  3. Handel niet op basis van emoties: het is duidelijk dat de emotie van euforie over winsten en de angst om de spreekwoordelijke boot te missen hier tot risico’s hebben geleid die deze investeerder rationeel nooit had geaccepteerd. Handel dan ook vanuit een strategie en niet vanuit emotie.

Overigens is de keuze voor de juiste cryptobeurs ook geen overbodige luxe als verlies met beleggen in crypto wilt voorkomen. Deze vierde les legden we vanmiddag uit.

Beleggingslessen van een figuurlijke loser

Een ander opmerkelijk verhaal over beleggen in crypto vonden we in het relaas van een freelancer. Deze werkte in 2020 voor een opdrachtgever die voorstelde om zijn vergoeding in crypto te betalen. De freelancer ging akkoord en er werd een wat discutabel contract opgesteld, waarbij de opdrachtgever in crypto mocht betalen, maar ook mocht kiezen om toch betalingen in dollars te verrichten.

Uiteindelijk betaalde de opdrachtgever in 2020 in cryptomunten. Dat bleek voor de opdrachtnemer geen gekke stap, want de cryptomunten stegen inmiddels met 700% in waarde. Dat realiseerde de opdrachtgever zich ook. Met een beroep op de bepaling waarin in dollars betaald mocht worden verzocht hij de opdrachtnemer om het oorspronkelijke tegoed in dollars om te rekenen en het restant van de winst terug te storten. Als vijfde les leren we dus dat je ook moet weten wanneer je jouw verlies moet accepteren. De opdrachtnemer vraagt overigens om een advies hoe te reageren. Als je inspiratie hebt…

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen