Bitcoin update: prijs Bitcoin en crypto stijgt, vertrouwen ook, BTC copyright

Tech Robert Kroes 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Inmiddels is de Amerikaanse financiële markten weer gesloten. Wij bekijken de stijgende live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Ook bekijken we signalen die meer vertrouwen in de Bitcoin laten zien. Tot slot een aparte ontwikkeling rondom het auteursrecht van de BTC White Paper.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de live prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin stijgt, cryptomarkt blijft positief

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 40.814,29 ($ 48.210,53). Dit is 3,05% hoger dan tijdens de crypto update van gisteren.

Ook het sentiment in de rest van de cryptomarkt blijft positief. We zien naast de stable coins alleen Polkadot (DOT) met een verlies van 2,23% als uitzondering op de regel. De grootste winst is momenteel voor Avalanche (AVAX), dat een winst van 15,80% noteert. Op de website van Tradeincrypto.com kun je uiteraard alle live cryptoprijzen bekijken.

Miners stappen massaal in Bitcoin

We zagen al een aantal bullish signalen voor de Bitcoin en daar is er vanavond zeker één bijgekomen. Het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf heeft namelijk 3.000 S19j Pro Antminers gekocht. Deze speciale computers om Bitcoin te minen worden in batches van 300 stuks per maand geleverd vanaf oktober dit jaar tot en met juli 2022. Daarnaast heeft men al 1.000 miners gekocht. Met de aankoop van de 3.000 extra miners is een bedrag van $ 21 miljoen dollar (+ 2 miljoen kosten) gemoeid. Toch lijkt dit een zeer rendabele investering, want men verwacht wanneer de 4.000 miners operationeel zijn in juli 2022 een jaarwinst van tussen $ 45 en $ 50 miljoen te maken.

Rechter respecteert auteursrecht op Bitcoin White Paper, maar niet van harte

In Amerika diende een zaak tegen Craig Wright. De miljardair die claimt Satoshi Nakamoto te zijn heeft namelijk het copyright op de Bitcoin whitepaper in handen. Over die bizarre actie en de tegenreactie berichtten we al in 2019, maar daarna is Faketoshi zoals zijn onflatteuze bijnaam luidt zo vaak in het nieuws gekomen dat we het overzicht kwijt waren.

Toch is hij vandaag weer in het nieuws. Wright heeft namelijk een rechtszaak aangespannen tegen Cøbra. Dit is het pseudoniem van de persoon/organisatie die de website Bitcoin.org runt. Deze site is ooit door de echte Satoshi Nakamoto en iemand anders opgezet (volgens de historie van de site). Toen Nakamoto op wilde gaan in anonimiteit heeft hij zijn deel van het eigendom aan diverse mensen gegeven om zo, net als met de Blockchain een decentraal eigenaarschap van de website te regelen. Op de website vind je onder meer de originele Bitcoin white paper en diverse vertalingen.

Aangezien Wright het copyright heeft, heeft hij een rechtszaak aangespannen tegen deze Cøbra en zijn website omdat deze zonder zijn toestemming de Bitcoin white paper publiceren. Ook vorderde hij dat de website het onmogelijk moet maken dat de white paper in Groot Brittannië gedownload wordt.

De gedaagde, die overduidelijk ook onder een pseudoniem opereert besloot niet formeel te reageren en ook niet op de zitting te verschijnen omdat de anonimiteit anders geschonden zou worden. Deze formaliteiten kostten hem uiteindelijk de zaak, want de rechter heeft Wright in het gelijk gesteld. Dat ging overigens niet van harte, want in het vonnis liet de rechter duidelijk blijken dat hij niet erg in het auteurschap van Wright gelooft. Ook gaf hij in de toelichting op het vonnis zo ongeveer een kant-en-klare toelichting hoe in beroep te gaan. De advocaten van Cøbra beraden zich op verdere stappen maar geven wel aan dat zij pogingen zullen blijven doen om het copyright bij Wright vandaan te halen namens de echte Satoshi Nakamoto. Deze soap krijgt dus ongetwijfeld een vervolg.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen