CES 2021: deze technologie moeten we het komende jaar in de gaten houden

Tech Mark Hofman 11 jan 2021
Leestijd: 7 minuten

De grootste technologiebeurs ter wereld is dit jaar dan wel niet fysiek, maar digitaal barst CES 2021 alsnog van de indrukwekkende innovaties en producten. Maar welke trends moeten we het komende jaar in de gaten houden?

Naast alle persconferenties van bedrijven als LG en Samsung, komt de organisatie van de beurs ook met veel nieuws. Zo horen we vandaag bijvoorbeeld welke technologie we in 2021 echt in de gaten moeten houden. We zetten het voor je op een rijtje.

CES 2021: deze technologie moeten we komend jaar in de gaten houden

Het jaar 2021 wordt zonder twijfel een bijzondere. Naast het feit dat de problemen van 2020 bij lange na nog niet voorbij zijn, wordt technologie wederom een stukje belangrijker. Dat we er afhankelijk van zijn is het afgelopen jaar duidelijk geworden en bedrijven zullen zonder twijfel alles op alles zetten om grotere stappen te nemen. Maar wat houdt dit precies in en wat kunnen we er in 2021 van verwachten?

Vanavond heeft de CTA, de organisatie van CES 2021, het antwoord tijdens een persconferentie gegeven. Tijdens de presentatie wierpen Steve Koeing (VP Research CTA) en Lesley Rorhbaug (Research Director CTA) hun blik op het komende jaar. Deze trends moeten we in de gaten houden:

Digital Health

De Digital Health markt zette in 2019 al flink wat stappen. Zo werden smartwatches steeds slimmer en verschenen er ook steeds meer gadgets die je konden helpen bij het monitoren van je gezondheid. Maar het mag duidelijk zijn dat 2020 op dit gebied een wake-up call is geweest, waardoor duidelijk werd dat dit nog belangrijker is dan we al dachten. Daarom verwacht de CTA dat CES 2021 onder andere gericht zal zijn op Digital Health. Zo richten bedrijven zich meer op zaken als onze dagelijkse levensstijl, verzorging van patiënten op afstand en Provider Efficiencies. Door de technologie verder te ontwikkelen kunnen we de druk op de zorg verlichten. Een trend die komende jaren aan zal blijven.

Waar in 2019 nog $365 miljoen werd geïnvesteerd in Digital Health, is de verwachting dat dit bedrag in 2021 rond de $845 miljoen dollar zal zijn. Deze lijn zet zich zoals gezegd voort en de verwachting is dat dit bedrag in 2024 rond de $1246 miljoen ligt. Mobiele applicaties als Epsy of of wearables als de Oura Ring dragen hieraan bij. Het zijn handige tools die ervoor zorgen dat jij je gezondheid goed in de gaten kan houden en dat de juiste informatie naar de juiste professional gestuurd wordt, voordat het te laat is.

Tijdens CES 2021 zien we niet alleen de innovaties en producten voor het komende jaar, maar ook voor de jaren daarna. Op basis daarvan verwacht de CTA dat we de komende jaren sterke ontwikkelingen zien in verschillende innovatieve manieren van zorg. Denk hierbij aan Robot Triage Helpers (robot-assistenten om de druk op het personeel te verlichten) en AI Diagonis (door middel van kunstmatige intelligentie diagnoses stellen). Maar ook op het gebied van AR en VR zullen we steeds meer te zien krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een HoloLens voor hulp op afstand of het nabootsen van een noodsituatie voor educatie.

De zorg was al aan het veranderen, maar 2020 heeft ervoor gezorgd dat deze ontwikkeling in een stroomversnelling zit.

Apple Watch Series 6 sensor
Sensoren (Afbeelding: Apple)

CES 2021: Robotics & Drones

Het afgelopen jaar heeft ook zeker invloed gehad op de markt voor Robotics & Drones. Nu we minder menselijk contact kunnen leggen is het gebruik van kunstmatige intelligentie meer nodig dan ooit tevoren. Iets dat we in de markt dan ook zeker terugzien. Tijdens CES 2021 zagen we bijvoorbeeld LG al met een virtuele influencer komen en bracht Samsung een heuse huishouder in beeld. Maar het gaat natuurlijk verder dan assistenten, robotstofzuigers en grappige balletjes. 

In 2020 hebben we geleerd dat hygiëne niet alleen belangrijk is, maar dat het ook echt essentieel is. Dat is dan ook de reden dat we robots zien verschijnen die gehele kamers kunnen ontsmetten, voordat mensen een ruimte betreden. Denk hierbij aan Amazon’s Sanitization Robot of de Germ Falcon. Ze worden steeds belangrijker en wat dat betreft zijn dit de eerste stappen in de ontwikkeling van dit soort robots. Daarnaast hebben we ook slimme voertuigen gezien die bijvoorbeeld onze pakketjes bezorgen (Amazon’s Scout Delivery Robot) of ons eten komen brengen (M2 Drones).

Sinds de komst van COVID-19 is een kwart van de Amerikanen, volgens onderzoek van de CTA, enthousiaster geworden over de komst van robots. Tel dit bij de problemen van de pandemie op en je kunt begrijpen waarom dit een technologie-trend is die we in de gaten moeten houden.

5G Connectiviteit

Het jaar van 2020 moest zonder twijfel het jaar van 5G worden. Ondanks het feit dat het netwerk in de Verenigde Staten is uitgerold en het in Nederland geactiveerd is, merkt de consument nog weinig van de voordelen. Dat is iets wat het komende jaar zonder twijfel zal veranderen. Of we voor het einde van het jaar allemaal met een gigantisch snelle internetverbinding zitten is nog maar de vraag, maar er worden in 2021 wel degelijk grote stappen genomen. De voordelen moeten dus wel steeds meer merkbaar worden. De snelheden gaan omhoog en de dekking wordt beter.

Digital Transformation

We hoeven weinig mensen te vertellen dat we steeds meer afhankelijk zijn van technologie. Wie alleen al kijkt naar het feit dat de scholen gesloten zijn zal begrijpen dat we inmiddels niet meer zonder kunnen. Daarom is het ook niet gek dat de technologie-markt zich steeds meer richt op de zogeheten Digital Transformation. Bepaalde sectoren zijn in het afgelopen jaar overgestapt en digitaal tewerk gegaan. En dat zal in 2021 alleen maar meer worden.

Sportscholen gaan creatief met technologie om zodat mensen hun oefeningen vanuit huis kunnen doen. Educatie verkast van het klaslokaal naar de keukentafel en rechtszaken worden (indien mogelijk) digitaal afgehandeld. Het is al jaren nodig, maar COVID-19 heeft veel bedrijven ook het voordeel ervan in laten zien. De kans dat we teruggaan naar hoe het was zodra COVID achter de rug is blijft bijzonder klein. En daar zal de markt zich in 2021 ook zeker naar bewegen.

Zoom update
Zoom (Afbeelding: Unsplash / Chris Montgomery)

CES 2021: Vehicle Technology

Ondanks het feit dat we steeds minder onderweg zijn, blijft de markt zich als een gek ontwikkelen. Elektrische fietsen zijn bijvoorbeeld steeds meer in trend, maar dat geldt ook zeker voor elektrische auto’s. Tijdens CES 2021 stelen de voertuigen, samen met de technologie die ermee gepaard gaat, de show. Ze worden steeds toegankelijker, beschikken over steeds meer functionaliteiten en worden steeds voordeliger. De electrification of vehicles, zoals de CTA dat zo mooi zegt, zal in 2021 doorgaan.

Maar we moeten ook zeker de rest van de markt niet vergeten. We zien steeds meer diensten voor mobiliteit zoals LIME en de C-V2X Connectivity, waarmee auto’s met elkaar kunnen communiceren, wordt steeds betere. Autonoom rijden wordt daardoor steeds toegankelijker en dat zorgt er dus ook voor dat dit steeds meer een reëel alternatief wordt. Iets dat we, volgens de CTA, voornamelijk gaan zien op het gebied van pick-up trucks en vrachtwagens.

Smart Cities

Slimme steden zijn al sinds jaar en dag onderwerp van gesprek op de technologiebeurs, maar logischerwijs is de focus ervan veranderd op CES 2021. Waar we het vorig jaar voornamelijk over slimme gebouwen hadden en uitkeken naar zelfrijdende auto’s, ligt de focus dit jaar bij de pandemie. De CTA verwacht dat bedrijven voornamelijk oplossingen zullen bedenken voor de problemen die we nu hebben. Slimme kiosks, Data Dashboards, Contact Tracing en Networked Sensors zullen onderdeel worden van ons dagelijks leven. En die slimme gebouwen? Die zullen er zeker zijn, maar op een andere manier zoals we vorig jaar voorgeschoteld kregen.

Slimme steden zullen voorzien zijn van slimme gebouwen die zich richten op het welzijn van zijn bewoners. Ze worden voorzien van Touchless & Voice Tech, zorgen voor een schonere lucht en moeten Social Distancing naleven.

We houden bij WANT de hele week CES 2021 nauwlettend in de gaten. Benieuwd naar alle ontwikkelingen op de beurs? Check dan zeker even deze pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen