Instagram Threads eindelijk live in Nederland: zo werkt de X-concurrent

Apps Jeroen Kraak 14 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Instagram lanceerde dit jaar Threads. Europa werd overgeslagen, en dat had waarschijnlijk te maken met de privacywetgeving. Nu brengt moederbedrijf Meta het sociale medium alsnog naar Nederland. Wij vertellen je wat het is en hoe het werkt.

Waar bij Instagram vooral foto’s en video’s centraal staan, is dat Threads tekst. Meta zoekt de concurrentie op met X van Elon Musk.

Leuk dat die bedrijven aan het vechten zijn om jou, maar ik snap dat je heel graag wil weten hoe het medium precies werkt en wat je er allemaal mee kunt. Hier vind je dan ook de antwoorden op je vragen.

Wat is Instagram Threads?

Threads is een speciale app die gekoppeld is aan Instagram. Je hebt dan ook een Instagram-account nodig om het te gebruiken.

Threads betekent draadjes en laat dat nu net een term zijn die je veel op X tegenkomt. Het zijn verschillende tweets achter elkaar die samen een verhaal vormen.

Instagram Threads niet is niet actief in Nederland en dit is waarom
(Afbeelding: Meta)

De nieuwe app van Instagram heeft dan ook heel veel weg van X. Je kunt verschillende mensen volgen. Dit zullen in eerste instantie vooral buitenlandse mensen zijn, aangezien op het moment van schrijven nog niet heel veel Nederlanders op Threads zitten. Dat gaat echter snel veranderen.

Hoe werkt het?

Als je weet hoe X werkt, zal weinig echt nieuw voor je zijn op Threads. Als je de app opent, log je in met je Instagram-account en je bent klaar om te starten. Je selecteert meteen of je profiel openbaar of besloten is.

Als je dat hebt gedaan, kun je meteen alle mensen die je op Instagram volgt, toevoegen. Je zal echter merken dat nog lang niet iedereen een account heeft. Ook staan er al suggesties voor je klaar.

In de app zelf zie je onderaan je scherm een balk met verschillende symbolen.

  • Huisje: overzicht van mensen die je volgt en die Instagram Threads aanbeveelt op basis van je profiel
  • Loep: nieuwe mensen zoeken en volgen
  • Vierkantje met streepje: een nieuwe Thread maken
  • Hartje: weergave van activiteit
  • Poppetje: overzicht van je profiel

Als je een nieuwe Thread maakt, mag je maximaal 500 tekens gebruiken. Daarnaast kun je ook foto’s, gif’jes, spraakberichten en polls toevoegen. Het is ook simpel om op hashtags te zoeken.

Instagram Threats niet is niet actief in Nederland en dit is waarom De Twitter-kloon.

Overzicht in Instagram Threads

Misschien wel het fijnste aan Instagram Threads is dat de tijdlijn chronologisch is. Zo hoef je je in tegenstelling tot Instagram niet scheel te scrollen. Ook selecteer je heel makkelijk tussen ‘voor jou’ en ‘volgend’ (iets wat je ook kent van X).

Het volgen van mensen gaat ook heel simpel. Je hoeft alleen maar op het plusje van de profielfoto te drukken. Handig in het voorgestelde overzicht of als één van de mensen die je volgt een Thread van een interessant persoon deelt.

Onder een Thread kun je op verschillende manieren reageren. Liken doe je met een hartje, met het ballonnetje reageer je, met de pijltjes retweet je (of moet je rethread zeggen?) en met het pijltje kun je een Thread delen via je je verhaal, je Instagram-overzicht, door middel van een linkje en de berichtendiensten van Meta, zoals WhatsApp.

Privacy

De grootste vraag is echter hoe Instagram Threads omgaat met je privacy. Het was een van de redenen van Meta om de app niet in Europa te lanceren. Op ons continent zijn de regels omtrent dit onderwerp strenger dan in de Verenigde Staten. Waarschijnlijk heeft Meta dus het een en ander aangepast.

Toch is het de vraag of je Threads ook echt wil gebruiken, aangezien Meta ook al Instagram, Whatsapp en Facebook heeft. Hoewel Twitter er nou ook niet lekker opstaat, zijn het wel twee verschillende bedrijven. Concurrentie is vaak beter. Gelukkig zijn er ook nog andere alternatieven, zoals Mastodon en Bluesky.

Ben je Threads al meteen helemaal zat, dan kun je je profiel gewoon verwijderen. Je hoeft niet bang te zijn dat je ook je Instagram-profiel kwijtraakt, want hoewel je jezelf er wel mee aanmeldt, kan het gewoon worden losgekoppeld.

Zo zorg je ervoor dat niemand jouw Instagram Reels kan downloaden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen