[REVIEW] Huawei P40 Pro: heerlijke hardware

Smartphones Dominick Vietor 31 mrt 2020
Leestijd: 8 minuten

Ondanks alle moeilijkheden laat Huawei zich niet uit het veld slaan, en kwam het bedrijf afgelopen week met zijn nieuwe topsmartphones. De indrukwekkende hardware van de Huawei P40 Series moet de lastige situatie rond de software compenseren. In deze Huawei P40 Pro review lees je of dat lukt in de belangrijkste telg uit de familie.

Huawei heeft altijd stevige nadruk gelegd op de camera en dat is bij de P40 Pro niet anders. De Huawei P40 Pro heeft een zogenaamde Ultra Vision Camera, met een grote 50-megapixel hoofdsensor. Zoomen doet het toestel tot 5x optisch met behulp van een periscooplens en de kwaliteit van de groothoekcamera is uitzonderlijk. Los van de camera is het ontwerp en speerpunt: de P40 Pro is verkrijgbaar in twee verschillende afwerkingen en een veelheid aan kleuren. Het scherm is gebogen aan alle kanten om zo de schermranden te verkleinen. Natuurlijk is de P40 Pro verder op-en-top high-end, met een Kirin 990-chipset, 5G ondersteuning, een waterdichte behuizing en (draadloos) snelladen. In deze Huawei P40 Pro review gaan we er uitgebreid op in.

Bijzonder ontwerp

Grote blikvanger van de Huawei P40 Pro is het zogenaamde Overflow Display. Een scherm dat niet alleen aan de zijkanten, maar ook aan de onder- en bovenkant gebogen is. Die buiging is subtiel, maar het zorgt er wel voor dat de schermranden nog wat kleiner zijn en het toestel een modern uiterlijk heeft. Ik vind het wel wat. Ergonomisch is het misschien niet zo goed als een plat scherm, maar ik heb er ook geen sterke problemen mee. Aanrakingen worden nauwelijks per ongeluk geregistreerd.

Huawei P40 Pro review design
Het overflow display zorgt voor een moderne uitstraling (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Door de gebogen schermranden boven was er geen ruimte meer voor een speaker: die zit dus in het scherm. Het hele scherm trilt als je belt en brengt zo geluid over, wat prima werkt. Het betekent echter wel dat muziek alleen uit de speaker aan de onderkant komt. Een audiojack is helaas niet aanwezig, maar dat zijn we tegenwoordig wel gewend. Gelukkig is de P40 Pro wel waterdicht: hij heeft IP68-certificering.

Huawei P40 Pro review notch
Ondanks de kleine notch heeft de P40 Pro volledige gezichtsherkenning (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Bijzonder is dat de Huawei P40 Pro snelle, betrouwbare en veilige infrarood-gezichtsherkenning heeft en toch slechts een relatief klein gaatje in het scherm heeft. Nog nooit eerder zagen we deze fijne vorm van gezichtsherkenning in een smartphone zonder grote notch. Hoewel het gat in het scherm groter is dan bij concurrerende toestellen, vind ik dat Huawei hiermee een goede balans te pakken heeft. Mocht je gezichtsherkenning niet willen gebruiken, dan kun je ook terecht bij de snelle en fijne vingerafdrukscanner onderin het scherm.

Huawei P40 Pro achterkant
Glanzend of mat: de keuze is aan jou (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Huawei is qua kleuren wat terughoudender geweest dan vorig jaar met de P30 Serie. De P40 Pro is verkrijgbaar in parelmoerwit, zwart en blauw met een glanzende finish. Nieuw is dat je hem ook met een matte achterkant kunt krijgen, dat vind ik een mooie verbetering. Wil je zo’n matte P40 Pro, dan kun je kiezen voor goud of zilver.

Spec-monster

Zoals het een high-end smartphone anno 2020 betaamt, heeft de Huawei P40 Pro 5G, een razendsnelle chipset en ruim werkgeheugen. 8GB, om precies te zijn. Huawei zegt dat het toestel meer 5G banden ondersteunt dan zijn concurrentie, hoewel ik me afvraag hoeveel je daar in de praktijk aan hebt. In ieder geval is het toestel lekker up-to-date en dat is het belangrijkste.

In de praktijk werkt de P40 Pro heerlijk snel en heb ik op de prestaties niks aan te merken. Voor het eerst maakt Huawei gebruik van een scherm met een hoge verversingssnelheid, wat meehelpt met de snelle ervaring. Het 6,6-inch oledscherm heeft een verversingssnelheid van 90Hz en hoewel dat niet zo snel is als de 120Hz schermen in sommige andere smartphones, is het verschil niet storend. Het verschil tussen 60Hz en 90Hz voelt veel groter. Ook los daarvan is het scherm mooi: het oledscherm geeft mooie kleuren weer, heeft een goede witbalans en natuurlijk een oneindig contrast. De helderheid had net wat hoger gemogen, maar is wel voldoende.

Huawei staat bekend om zijn goede accuduur, maar daar schiet de P40 Pro een beetje tekort. Niet dat de 4200mAh-accu slecht presteert, maar hij komt niet ver boven het gemiddelde uit. Dat had ik van een Huawei-vlaggenschip stiekem wel gehoopt. Huawei verzacht die pijn wat door erg zijn best te doen met de oplaadmogelijkheden. De Huawei P40 Pro kan 40W snelladen en haalt die snelheid ook draadloos; dat is een first. Je kunt ook een andere smartphone of bijvoorbeeld je oortjes draadloos snelladen met de P40 Pro.

Geweldige camera

Visionaire fotografie. Dat is wat Huawei belooft met deze smartphone. De fotocamera van de Huawei P40 Pro zou veel beter moeten presteren dan die van andere smartphones. Die claim is een beetje overdreven, maar het moet gezegd worden dat de P40 Pro prachtige plaatjes schiet.

Huawei P40 Pro camera google photos
De camera is groot, maar ook indrukwekkend (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De hoofdcamera heeft een 50-megapixelsensor die 1/1.28″ groot is. De grootste camerasensor in een smartphone op dit moment. Dat heeft twee voordelen. Ten eerste hebben close-up foto’s een kleine scherptediepte wat een mooie vervaagde achtergrond oplevert. Ten tweede kan de sensor meer licht opvangen, waardoor de fotokwaliteit in het donker beter is. Combineer dat met de de goede nachtmodus die dit toestel heeft, en je krijgt misschien wel de beste smartphonecamera in het donker. Daarin loopt de Huawei P40 Pro echt voorop, zeker omdat ook de groothoek- en zoomlens behoorlijk profiteren van die nachtmodus.

Gelukkig zijn de foto’s ook bij goede lichtomstandigheden mooi. Ze hebben mooie kleuren die behoorlijk realistisch zijn, daarmee doet Huawei een stap terug tegenover de oververzadigde foto’s van zijn eerdere smartphones. Het enige dat op de foto’s aan te merken is, is dat ze wat contrast missen omdat de belichting van schaduwen wat teveel omhoog getrokken wordt. Ook heeft de camera relatief veel last van lens flare als de zon schuin in het frame schijnt. Maar overall scoort de Huawei P40 Pro erg goed en behoort hij zeker tot de top.

Foto's zijn in alle lichtomstandigheden mooi (Foto's: WANT)

Dat geldt ook voor de groothoekcamera. Dat is een 40-megapixelcamera die geen heel grote beeldhoek heeft, maar wel erg mooie foto’s maakt. Ze hebben veel details en mooie kleuren. De 12-megapixel zoomcamera kan 5x inzoomen en hoewel dat indrukwekkend is, had ik liever een wat lager zoomniveau gezien. Als je ver wilt inzoomen dan is de Huawei P40 Pro een van de beste smartphones, maar een zoomniveau van 2 tot 3 keer gebruik ik eigenlijk veel meer en daarin schiet hij wat tekort. Xiaomi stopte in zijn Mi Note 10 naast de 5x zoomcamera ook een 3x zoomcamera en dat is denk ik de beste oplossing. De duurdere Huawei P40 Pro+ doet overigens hetzelfde, maar daar betaal je wel stevig voor.

5x zoom is indrukwekkend, maar niet echt zinvol (Foto's: WANT)

Selfies maakt de P40 Pro met zijn 32-megapixel frontcamera en ook die zijn erg goed. Ik vind het jammer dat de tweede selfiecamera een dieptesensor is in plaats van een groothoekcamera, maar so be it. Op videogebied valt vooral op dat de smartphone standaard gebruik maakt van zijn groothoekcamera en daar ook betere beeldstabilisatie op heeft. De hoofdcamera doet dat wat minder goed, maar eigenlijk is de beeldhoek van de groothoekcamera voor video’s wel prima. Filmen kan maximaal in 4K 60fps. Niet 8K zoals bij Samsung’s S20 Serie, maar dat vind ik geen groot gemis. Wie wil kan ultra slow-motion video’s met een framerate van 7680fps maken. Technisch indrukwekkend, maar in de praktijk zul je het weinig gebruiken.

Software schiet tekort

De Huawei P40 Pro draait op EMUI 10.1 over Android 10, zonder Googlediensten. De software zelf is niet mijn favoriete Androidschil, maar ook lang niet slecht meer. Visueel is het allemaal in orde en functioneel heeft Huawei heel wat handige toevoegingen gedaan.

Emotion UI
EMUI 10.1 is in principe prima (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Ik schreef recent al een volledig artikel over de software van Huawei-smartphones met betrekking tot het gebrek aan Googlediensten, dus daar zal ik niet teveel woorden meer aan vuilmaken. Wat ik wel wil zeggen, is dat er ondanks het gebrek aan Googlediensten redelijk met de Huawei P40 Pro te werken valt. Als je een externe app store zoals Aptoide installeert, kun je de meeste populaire apps als WhatsApps, Spotify en Instagram downloaden en up-to-date houden. Ook kun je met Huawei’s Phone Clone veel apps en data van je oude smartphone overzetten. Google-apps ga je natuurlijk nooit krijgen, maar zaken als Maps en YouTube kun je aardig via de browser gebruiken.

Huawei AppGalery
De app-mogelijkheden zijn beperkt (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het grootste probleem waar ik tegenaan liep is dat WhatsApp geen toegang heeft tot mijn contactnamen, maar dat bleek gelukkig makkelijk opgelost te zijn door handmatig toegang te geven tot de contacten. Er zijn zeker ook apps die echt niet goed werken, maar als je niet al te veel afhankelijk bent van Google is het te doen.

Huawei P40 Pro review conclusie

Conclusie: de hardware van de Huawei P40 Pro is erg goed en met de software valt te leven. Het toestel heeft een geweldige camera, een mooi ontwerp, ondanks zijn kleine punch hole notch volledige gezichtsherkenning en razendsnelle hardware. Los van kleine puntjes als het ontbreken van en audiojack en de batterij waar ik iets meer van verwacht had, is er op de hardware eigenlijk niks aan te merken.

Huawei P40 Pro overzicht
Heerlijke hardware is helaas niet voldoende (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Toch is het niet goed genoeg om de softwareproblemen te compenseren. Het gebrek aan Googlediensten is een significant nadeel, terwijl de hardware niet duidelijk beter is dan die van andere high-end smartphones. Toestellen als de Samsung Galaxy S20 Ultra of S20 Plus en Oppo Find X2 Pro zijn hardwarematig erg aan de P40 Pro gewaagd en hebben dat softwareprobleem niet.

Mocht de situatie op softwaregebied duidelijk verbeteren, dan zou ik de Huawei P40 Pro direct en zonder twijfel van harte aanbevelen. Maar op dit moment is €999 voor een smartphone met gebrekkige software wat mij betreft helaas echt teveel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen