[REVIEW] Xiaomi Mi Note 10: alternatief vlaggenschip blijkt geniaal concept

Smartphones Dominick Vietor 15 dec 2019
Leestijd: 10 minuten

Wat maakt eigenlijk een goed vlaggenschip? Goede specificaties? Een top camera? Een goede gebruikservaring? Het traditionele antwoord op die vraag is misschien al die dingen, maar Xiaomi pakt het met de Mi Note 10 anders aan. De beste camera, de beste batterij en een basis die gewoon in orde is, is het recept van Xiaomi’s nieuwe vlaggenschip. In deze Xiaomi Mi Note 10 review lees je hoe dat uitpakt.

Die camera is het belangrijkste onderdeel: de Xiaomi Mi Note 10 heeft als eerste smartphone ooit een 102-megapixelcamera. Daarnaast liggen nog vier camera’s en twee paar flitsers. Op papier loopt de Mi Note 10 dus stevig voor op alle andere cameratelefoons. In de praktijk ligt dat wat genuanceerder, maar daarover later meer.

Los van die camera’s heeft Xiaomi vooral alle basics van de Mi Note 10 goed voor elkaar. De smartphone heeft een snelle Snapdragon 730G-chipset, een gigantische 5230mAh-accu met supersnellaadfunctie en een 6,5-inch amoledscherm. Het ontwerp is niet erg origineel, maar wel mooi en supergoed afgewerkt.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Ontwerp: mooi maar bekend

Xiaomi heeft voldoende aandacht besteed aan het ontwerp. Of misschien beter gezegd aan het namaken van het ontwerp. De Mi Note 10 ziet er prachtig uit en is goed afgewerkt, maar hij lijkt wel héél erg op de Huawei P30 Pro. Niet dat dat erg is trouwens, dat is gewoon een erg mooi toestel.

Xiaomi Mi Note 10 review design
De voorkant van de Xiaomi Mi Note 10 (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Wel moet ik zeggen dat de Mi Note 10 een beetje een dikkerdje is. De behuizing is met 9,7 millimeter al behoorlijk dik, en dan steekt de camera ook nog eens flink uit. Met goede reden overigens: die camera heeft een grote sensor en dus veel ruimte nodig. Verder kan ik me voorstellen dat er nogal wat ruimte in het toestel opgaat aan de gigantische 5260mAh-batterij.

Xiaomi Mi Note 10 review design
De camera van de Mi Note 10 steekt nogal uit (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Functioneel is het ontwerp met zijn snelle in-display vingerafdrukscanner, audiojack en infrarood-afstandsbediening zeker goed. Maar er mist ook het een en ander voor een high-end smartphone. De Xiaomi Mi Note 10 is niet beschermd tegen water, ondersteunt geen draadloos opladen en heeft geen ruimte voor een geheugenkaart.

Fraai amoledscherm

Het scherm van de Xiaomi Mi Note 10 is een amoled-exemplaar en dat levert natuurlijk mooie kleuren op. Zwart is echt zwart, kleuren zijn levendig en het contrast is hoog. Ook de helderheid van het scherm is dik in orde.

Xiaomi Mi Note 10 review notch
Het scherm heeft een kleine druppelnotch (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het scherm is 6,5 inch groot en heeft een full HD+ resolutie. Prima, maar er zijn natuurlijk smartphones die dat beter doen. Dat geldt trouwens ook voor de rest van de weergave. De Mi Note 10 heeft een erg mooi scherm, maar kan qua witbalans, kleuren en verversingssnelheid niet mee met de beste schermen op de markt. Hoeft ook niet voor de €500 die deze Xiaomi kost, trouwens.

Prima prestaties blijven iets achter

Xiaomi focust met de Mi Note 10 vooral op de camera en de batterij, wat betekent dat er geen high-end chipset in ligt. Hij is voorzien van een Snapdragon 730G-chip samen met 6GB werkgeheugen. Ik moet zeggen: in de praktijk voelt die bijna net zo snel als een Snapdragon 855. In die zin zou ik me dus niet teveel zorgen maken over die processor.

Toch heeft het hebben van een echte high-end chip wel degelijk voordelen. Bij echt zware taken ga je wel verschil merken en de wat tragere hardware van de Mi Note 10 zal er waarschijnlijk ook voor zorgen dat hij na verloop van tijd wat sneller traag zal worden. De prestaties van de Mi Note 10 zijn dus goed, maar hadden wat beter gekund.

Gigantische batterij

Dat geldt zeker niet voor de batterijprestaties. De 5260mAh-accu die in de Mi Note 10 ligt is gigantisch en scoort goed. Op basis van de capaciteit had ik nog iets betere prestaties verwacht, maar het neemt niet weg dat de Mi Note 10 een van de beste batterijen van het moment heeft. Je kunt er heel makkelijk de dag mee doorkomen en als je een beetje rustig aan doet lukt het ook wel om twee dagen vol te maken.

Xiaomi Mi Note 10 review design
Xiaomi Mi Note 10 voorkant (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Mocht je toch zonder batterij komen te zitten, dan kun je hem supersnel bijladen. De 30 watt-adapter die Xiaomi meelevert pompt het toestel ondanks zijn grote batterij in iets meer dan een uur helemaal vol. Het blijft jammer dat draadloos laden niet kan, maar omdat de batterij lang meegaat én via een kabeltje snel vol zit kan ik daar mee leven.

Nieuwe MIUI, oude Androidversie

Chinese smartphonefabrikanten zijn op softwaregebied over het algemeen niet erg sterk, en dat geldt ook voor Xiaomi. De Mi Note 10 draait op Android 9 met daar bovenop de nieuwe MIUI 11. Waarom Xiaomi die niet meteen op Android 10 heeft gebouwd, is mij een raadsel.

Gelukkig is de interface grafisch stevig aangepast en een stuk beter geworden. Het is allemaal geïnspireerd op de natuur en ziet er over het algemeen best mooi uit. In ieder geval is het veel rustiger dan eerdere versies van de MIUI.

Xiaomi Mi Note 10 screenshot interface
De MIUI toont nog steeds advertenties in systeemapplicaties (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Toch gaat er nog wel het een en ander mis in de software. Meldingen van Facebook passen bijvoorbeeld stelselmatig niet in het balkje dat ervoor verschijnt in het notificatiecentrum en de instellingen van het toestel zijn nogal onoverzichtelijk. Er is geen hoofdmenu beschikbaar en dat vind ik jammer, net als de reclames die je soms voorgeschoteld krijgt in systeemapplicaties.

Tot slot is het jammer dat de software achtergrondprocessen nogal stevig beheert, waardoor sommige apps niet direct optimaal werken. Dat kun je over het algemeen wel fixen door allerlei instellingen aan te passen, maar dat zou natuurlijk eigenlijk niet nodig moeten zijn.

Vijf camera’s bieden ongekende flexibiliteit

Dan het belangrijkste punt van de Xiaomi Mi Note 10: het camerasysteem. Eerst maar even de samenstelling daarvan: de smartphone heeft een 108-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel 2x zoomlens, een 5-megapixel 5x zoomlens, een 20-megapixel groothoeklens en een 2-megapixel macrolens. De hoofdlens en de 5x zoomlens zijn optisch gestabiliseerd.

Xiaomi Mi Note 10 review cameras
De Mi Note 10 heeft 5 camera’s achterop (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Al die lenzen bieden allereerst erg veel flexibiliteit. De 2x-zoomcamera is ideaal voor de portretmodus en maakt mooie scherpe ingezoomde foto’s. De 5x zoomcamera is kwalitatief duidelijk minder, maar er zijn zeker situaties waarin hij van pas komt. De groothoekcamera maakt mooie foto’s. Ze missen een beetje scherpte, maar geven je wel veel meer flexibiliteit bij het fotograferen. Alleen de macrocamera vind ik een beetje zinloos. Je kunt er leuke dingen mee doen, maar de kwaliteit is zo slecht dat de foto’s die eruit komen niet erg bruikbaar zijn.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

De (on)zin van 108 megapixel

Het echte nieuws is natuurlijk die 108 megapixel hoofdcamera van de Mi Note 10. Dat is een first in een smartphone. Zoals elke fotograaf weet zeggen megapixels echter niks over de kwaliteit van een foto, en daarom is het de vraag of die gigantische resolutie wel zin heeft.

Het antwoord daarop is ja, maar in beperkte mate. De sensor van de Mi Note 10 is met zijn diameter van 1/1.33″ de grootste beeldsensor in een hedendaagse smartphone en de pixels zijn opgedeeld in blokken van vier. Dat betekent dat de Mi Note 10 standaard 27-megapixelfoto’s maakt met bovengemiddeld grote samengestelde pixels.

Xiaomi Mi Note 10 hires zoom
108 megapixelfoto met 100% uitsnede (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

In de juiste omstandigheden resulteert dat in foto’s die super detailrijk en mooi van kleur zijn. Maak je overdag een plaatje, dan zal de Mi Note 10 vaak beter scoren dan de meeste andere smartphones. In sommige gevallen zelfs beter dan welk toestel dan ook. Bovendien zorgt de grote sensor voor een mooie natuurlijke bokeh bij close-ups, nog even los van de prima softwarematige blur van de portretmodus.

Als je wilt kun je zelfs foto’s schieten in de volledige 108-megapixel resolutie. Het moge duidelijk zijn dat die bij goed licht extreem veel details hebben, waardoor je ook achteraf nog een mooie uitsnede kan maken. Of je maakt er een 4,5 meter hoge print van, zoals Xiaomi tijdens de aankondiging liet zien.

Xiaomi Mi Note 10 foto kat
4,5 meter hoge foto van een kat geschoten met de Mi Note 10 (Afbeelding: WANT)

Toch is de camera van de Mi Note 10 ook zeker niet perfect. De scherpte aan de randen van de foto is al duidelijk minder dan in het midden, en daar treedt ook wat chromatische aberratie op. Worden de omstandigheden lastiger, dan merk je dat ook. Zowel bij close-ups en als het donkerder wordt, missen foto’s vaak wat scherpte en pit. Er zit een redelijk goede nachtmodus op en soms kan de Mi Note 10 in het donker ook mooie plaatjes schieten, maar het is niet consistent goed.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Leg je dat naast bijvoorbeeld een iPhone 11 of Galaxy Note 10, dan zul je zien dat foto’s met de Mi Note 10 gewoon minder vaak goed lukken. Eerlijkheid gebied te zeggen dat die toestellen een stuk duurder zijn dan deze Xiaomi, maar zelfs in de prijsklasse van de Mi Note 10 kun je toestellen krijgen die beter zijn voor de ‘huis-tuin-en-keuken-fotograaf’. Denk aan de Google Pixel 3 of Samsung Galaxy S10e.

Enfin, de camera blijft – zeker voor de prijs – heerlijk flexibel en in veel gevallen kwalitatief indrukwekkend.

Leuke filmfuncties

De videocamera van de Mi Note 10 doet ook goede zaken. Het toestel kan 4K filmen en die video’s zijn scherp en mooi van kleur. De grote hoeveelheid lenzen zorgt er bovendien voor dat je lekker flexibel bent met je video’s.

Leuker nog vind ik dat Xiaomi een aantal extra filmfuncties heeft toegevoegd. Daar zitten ‘bekende’ dingen als 960fps super slow-motion filmen bij, maar ook wat functies die ik nog niet kende. De leukste is wat mij betreft de ‘vlog’ modus. Daarin kun je een aantal thema’s selecteren en dan heel simpel met een paar korte shots een filmpje met sfeerbeelden in elkaar zetten. Zoals het voorbeeld hieronder dat ik maakte tijdens het schieten van mijn videoreview.

Xiaomi Mi Note 10 review conclusie

Uiteindelijk kan ik concluderen dat Xiaomi met de Mi Note 10 een bijzonder toestel heeft afgeleverd dat voor de juiste doelgroep zeker de moeite waard is. Voor de €500 die deze smartphone kost moet je nou eenmaal keuzes maken in de functionaliteit. Om dan vol te focussen op de camera en de batterij, zoals Xiaomi met de Mi Note 10 doet, is wat mij betreft slim. Dat zijn nou eenmaal functies die essentieel zijn voor veel mensen.

Xiaomi Mi Note 10 review design
De Xiaomi Mi Note 10 is een mooie en goede smartphone (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Er staat tegenover dat de processor van de Mi Note 10 wat minder is dan die van andere Chinese smartphones in deze klasse en dat hij sommige functies mist. Denk aan draadloos laden, een waterdichte behuizing en een geheugenkaartingang. Gelukkig zijn de prestaties zelfs met die tragere chip nog prima, en gaat het verder om functies die vooral een leuke toevoeging zouden zijn.

Het concept van de Mi Note 10 is dus in mijn ogen briljant. Het enige dat ik graag beter had gezien in de uitwerking, is dat de camera consistent betere plaatjes zou schieten. Want hoewel hij erg indrukwekkende resultaten neer kan zetten, kun je er niet altijd van op aan. Ben je bereid wat moeite in je foto’s te stoppen en vind je het niet erg als ze niet altijd perfect lukken? Dan is de Mi Note 10 een ideale cameratelefoon. Wil je wel altijd de perfecte shot, dan is het te hopen dat Xiaomi met een Mi Note 11 komt die consistentere resultaten neerzet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen