[REVIEW] Samsung Galaxy Note 10: ‘budget’ Note genekt door batterij

Smartphones Dominick Vietor 30 okt 2019
Leestijd: 10 minuten

De Samsung Galaxy Note 10 Plus steelt de show binnen Samsung’s portfolio, maar is zeker niet de enige interessante Note-telefoon. Voor het eerst heeft Samsung namelijk twee Notes uitgebracht dit jaar. De gewone Note 10 is zeker de moeite waard, maar heeft één probleem. In deze Samsung Galaxy Note 10 review leg ik je uit waarom.

Het lijkt een soort trend te worden dat smartphonefabrikanten van hun topmodel twee versies uitbrengen. Een uitstekende basis-versie met een relatief goede prijs-kwaliteitverhouding én een topvariant, die duidelijk meer kost en eigenlijk maar beperkte meerwaarde biedt. We zagen het bij Apple met de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. We zagen het bij OnePlus met de 7T en 7T Pro. En we zien het dus bij Samsung met de Note 10 en Note 10 Plus. Die laatste kost ongeveer €200 meer, wat best een flink verschil is. Net als bij OnePlus en Apple zou de Note 10 de beste keuze zijn geweest, ware het niet dat de batterij tegenvalt. Hoeveel waarde je daaraan hecht, is dan ook een beslissende factor voor welke je moet kopen.

Waarom? Heel simpel gezegd: de Note 10 heeft alles wat je van een Note mag verwachten voor minder geld. Dat wil zeggen dat ‘ie top specs, een prachtig ontwerp en natuurlijk de S Pen heeft. Dat zijn waarschijnlijk de zaken waar je het voor doet als je een toestel uit de Note 10-serie koopt. De Note 10 Plus heeft een hogere schermresolutie, heeft meer werkgeheugen, kan sneller opladen en heeft een betere batterij. Als je die batterijduur erg belangrijk vind, en dat kan ik me goed voorstellen, dan is de Note 10 eigenlijk niet echt een optie.

Prachtontwerp

Mijn persoonlijke favoriete aspect van de Galaxy Note 10 is zonder twijfel zijn ontwerp. Het gebeurt zelden dat ik écht onder de indruk ben van een smartphoneontwerp, maar de Note 10-serie is het gelukt. Wauw, wat heeft Samsung weer een prachtig toestel afgeleverd.

Samsung Galaxy Note 10 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Vooral de voorkant is ontzettend mooi. Hij heeft superkleine schermranden, licht gebogen zijkanten van het scherm en een punch hole midden boven in het scherm. Functioneel is dat nauwelijks verschillend van een druppelnotch, maar het ziet er wel een stuk strakker uit. Naast de meeste andere smartphones van het moment ziet de Note 10 er echt uit alsof ‘ie uit de toekomst komt.

In principe is het ontwerp los van die voorkant redelijk standaard. Hij is waterdicht, heeft een aluminium rand en een glazen achterkant. Daarop zit een driedubbele camera in de hoek en geen vingerafdrukscanner. Die zit namelijk in het scherm verwerkt. Wel bijzonder is de afwerking van de achterkant: de kleur Aura Glow die ik heb is in principe zilver, maar is zo afgwerkt dat het licht in een soort regenboog uit elkaar valt. Ik vind het wel mooi, maar als je daar nou anders over denkt kun je ook voor meer behouden zwarte of roze variant gaan.

Samsung Galaxy Note 10 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Functioneel is het ontwerp zoals je mag verwachten tegenwoordig. Dat betekent dat er geen audiojack meer is, wat ik nog steeds erg jammer vind. Maar het betekent ook dat hij (reverse) draadloos laden ondersteunt, waterdicht is en gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner onder het scherm heeft. Die twee biometrische beveiligingsopties werken niet zo snel als bij sommige andere smartphones, maar wel gewoon goed en snel genoeg.

Uitgebreider pennetje

De onderscheidende factor van de Note is al jaren niet meer zijn formaat. Met zijn 6,3-inch scherm is de Note 10 zelfs erg gemiddeld voor hedendaagse standaarden. Wat ‘m nog wél onderscheidt van eigenlijk alle andere smartphones, is de S Pen. Een slimme stylus die ook dit jaar weer nieuwe functies heeft gekregen. De belangrijksten: AR Doodle en gebarenbediening.

Samsung Galaxy Note 10 review S Pen
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

AR Doodle stelt je in staat om op gezichten of objecten te tekenen in augmented reality. Een soort home made Snapchat-filter dus. Het werkt aardig goed en ik kan me voorstellen dat het bij een wat jongere doelgroep wel aanslaat. Aan de andere kant kan ik me niet voorstellen dat die doelgroep snel een Note zou kopen. In die zin valt de feature dus een beetje tussen de wal en het schip. Hoe leuk hij ook is.

Gebarenbediening had Samsung helemaal wel achterwege mogen laten. Het idee is dat je de S Pen als een soort toverstok kunt gebruiken en door het knopje ingedrukt te houden en in de lucht te vegen allerlei acties kunt uitvoeren. Een rondje draaien om te zoomen in de camera of naar boven vegen om de audio harder te zetten, bijvoorbeeld. Het is veel gepruts om de juiste beweging te maken en zelfs al zou het goed werken vraag ik me nog steeds af wat het nut is.

Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Gelukkig zijn er ook een heleboel S Pen features die wél zinvol zijn. Die zijn niet nieuw, maar zorgen er wel voor dat het pennetje een toegevoegde waarde biedt. Denk aan snel een notitie maken terwijl je scherm uitstaat, direct een uitsnede van het scherm opslaan of het pennetje als presentatietool of afstandsbediening voor de camera gebruiken. Dat laatste kan met die onhandige gebaren, maar ook gewoon door het knopje op de pen als sluiterknop te gebruiken. En da’s wel erg handig.

Top hardware

Dat de Samsung Galaxy Note 10 top hardware heeft, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Dat de hardware net wat minder is dan die van de Galaxy Note 10 Plus misschien wel. De Galaxy Note 10 Plus heeft 12GB werkgeheugen en is beschikbaar met 512GB of 256GB opslagruimte. De Note 10 moet het doen met 8GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. Nog steeds niet verkeerd. Een geheugenkaartje past er trouwens niet in, maar met 256GB is dat ook niet echt nodig.

Dat geheugen is gekoppeld aan dezelfde Exynos 9825-chipset als in de Note 10 Plus. Dat is een kleine update tegenover de chip uit de S10-serie en een van de snelste processoren die je kunt vinden in een smartphone. Dat betekent dat de Note 10 net als iedere andere moderne high-end smartphone razendsnel is. Niet OnePlus- of iPhone-snel, maar wel ruim voldoende voor 99% van de gebruikers.

Het scherm is zoals we van Samsung gewend zijn een heerlijk amoledpaneel. De helderheid is hoog, het contrast oneindig en de kleuren zijn mooi en realistisch. Wat dat betreft behoort de Note 10 met gemak tot de top van de markt. Opvallend feitje: voor het eerst sinds tijden heeft de fabrikant geen QHD+ scherm maar een Full HD+ scherm in een high-end smartphone. Dat betekent dat het display van de Note 10 iets minder scherp is dan de Note Plus of de S10 (Plus), maar in de praktijk merk je daar gelukkig niet zo veel van. Het scherm is dus gewoon top. Het enige dat ‘ie mist is een hoge refresh rate. Dat zou een mooie toevoeging zijn geweest, maar zul je ook niet snel missen als je het nog nooit hebt meegemaakt.

Snel vol, snel weer leeg

Hoewel de Galaxy Note 10 niet de 45W-snellaadfunctie van zijn Plus-broertje heeft, komt hij wel met dezelfde 25W-snellader in de doos. Die is ook al razendsnel en wat mij betreft ruim voldoende. Binnen het uur zit je Note 10 helemaal vol. Prima dus.

Samsung Galaxy Note 10 detail
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Minder prima is het formaat van de batterij in de Note 10. Waar de Note 10 Plus een 4300mAh-batterij heeft die ruim voldoende scoort, schiet de Note 10 met zijn 3500mAh wat mij betreft echt tekort. Het is me regelmatig gebeurd dat hij voor het einde van de dag leeg is. Dat is weliswaar bij erg intensief gebruik, maar veel high-endsmartphones houden dat tegenwoordig wel gewoon vol.

Het hangt nogal af van je eigen gebruik of dat een probleem is. Kom je gedurende de dag genoeg oplaadpunten tegen, dan kun je de Note 10 heel snel weer wat extra juice geven en is er niet zo’n probleem. Hetzelfde geldt natuurlijk als je het toestel niet zo intensief gebruikt of het niet erg vind om altijd een powerbank mee te sjouwen. Maar als je zoals ik graag een hele dag zonder stroom rond kan lopen, dan is het wel iets om rekening mee te houden.

Bekende software

De software van de Note 10 is de OneUI en verschilt, los van de toevoegingen rond de S Pen, niet gek veel van de S10-serie. Ik vind het jammer dat de Note 10 nog niet op Android 10 draait, maar so be it. Die update zit er natuurlijk wel aan te komen.

Samsung Galaxy Note 10 Screenshot OneUI
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De graphics van de software zijn misschien net aan de drukke kant, maar wat mij betreft wel mooi. Bovendien zijn ze consistent; dat is ook zeker niet bij elke Androidschil het geval. Functioneel heeft Samsung ook heel wat handigs toegevoegd. Denk aan een firewall voor onbeveiligde wifi-netwerken, Dual Messenger en een kindermodus.

De enige twee nadelen van de software vind ik Samsung’s eigen slimme assistent Bixby en het feit dat hij niet super snel is. Bixby voegt niks toe boven de Google Assistent en wordt je redelijk opgedrongen. De powerknop is bijvoorbeeld standaard zo ingesteld dat hij niet je telefoon uitschakelt, maar Bixby Voice opent als je hem lang ingedrukt houdt. Kun je aanpassen, maar irritant is het wel. Dat de software niet zo snel werkt is zeker met de krachtige hardware van de Note 10 niet zo erg. Maar je merkt soms in het gebruik dat de smartphone net wat minder soepel voelt dan bijvoorbeeld een OnePlus 7T of een iPhone.

Camera-updates zijn softwarematig

In de basis is de camera van de Samsung Galaxy Note 10 gelijk aan die van de S10-serie. Of beter gezegd: zijn de camera’s gelijk aan. De Note 10 heeft een 12-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel zoomcamera en een 16-megapixel groothoekcamera. Die presteren allemaal erg goed. Ze zetten mooie kleuren neer, hebben een hoog contrast zijn detailrijk. De hoofdcamera maakt natuurlijk de beste foto’s, maar ook de plaatjes uit de andere lenzen mogen er zijn.

Vlnr: Groothoeklens, hoofdlens, zoomlens. Foto's: WANT/Dominick Vietor

Er is een nachtmodus aanwezig die op de groothoek-, hoofd- en voor het eerst ook selfiecamera werkt en de fotokwaliteit ‘s nachts significant verbetert. Foto’s zijn in nachtmodus nog steeds niet mega scherp, maar de kleuren en belichting zijn wel een stuk beter.

Vlnr: normale stand, nachtmodus. Foto's: WANT/Dominick Vietor

Op videovlak heeft Samsung het een en ander veranderd in de software. Zo kun je nu live focus video’s maken waarbij de achtergrond vervaagd wordt. Een soort video-portretmodus dus. Die portretmodus werkt bij de fotocamera al niet vlekkeloos, met filmpjes wordt het helemaal een lastig verhaal. Geen grote aanrader dus. Een ander nieuwtje is Zoom-In Mic, waarmee het geluid focust op het onderwerp waar je op inzoomt. Dat werkt redelijk en kan net dat beetje extra focus geven om je onderwerp goed te verstaan. Geen gigantisch voordeel, wel leuk.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Kwalitatief zijn de video’s van de Note 10 goed en dat geldt ook voor de selfiecamera. Dat alles leidt tot een uitstekend totaalplaatje voor de camera. Okay, het is net niet iPhone 11- of Pixel 4-kwaliteit en als je echt de beste camera wilt moet je dus niet hier zijn. Maar de verschillen zijn erg klein en de camera behoort nog steeds absoluut tot de top van de markt.

Samsung Galaxy Note 10 review conclusie

Samsung had met de Galaxy Note 10 de ideale ‘budget’ Note kunnen zetten. De upgrades die de Note 10 Plus biedt zijn voor het grootste deel alleen relevant voor de echte fijnproevers. Helaas schiet de batterij van de Note 10 een beetje tekort, wat ervoor zorgt dat de Plus-variant uiteindelijk wat mij betreft toch de betere keuze is.

Samsung Galaxy Note 10 review camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Dat betekent overigens zeker niet dat de batterij van de Note 10 dramatisch is. Als je ‘m niet al te intensief gebruikt of soms even aan de snellader hangt is er weinig aan de hand. Hij scoort echter wel duidelijk minder dan veel andere high-endtelefoons.

Los daarvan is de Note 10 gelukkig een heerlijke smartphone. Hij heeft een prachtig display, de S Pen voegt zeker wat toe en de camera van het toestel is uitstekend. En dan dat ontwerp… Dat alleen al zou voor mij een reden zijn om voor de Note 10-serie te gaan. Bovendien is de Note 10 met zijn €790 niet eens zoveel duurder dan de S10-serie. Kun je dus leven met een wat mindere batterij? Dan is de Samsung Galaxy Note 10 zeker een aanrader.

Enthousiast geworden na deze Samsung Galaxy Note 10 review? Je kunt de smartphone voordelig in huis halen via Belsimpel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen